Cum am învățat să păstrez curățenia

Îți voi povesti despre Cum am învățat să păstrez curățenia și sper să poți învăța din lecția pe care eu am primit-o cu obrajii în flăcări.

Pe la vreo 16-17 ani, scăpată de “tirania” tatălui meu, începusem să neglijez învățăturile primite. Eram tot mai preocupată de mine și din ce în ce mai puțin de casă. Aveam zile în care nici măcar nu observam că patul a rămas nestrâns, că hainele purtate cu trei zile în urmă încă zac pe un scaun, că pot scrie mesaje în praful de pe mobilă, că farfuria în care am ținut fructele încă zace la picioarele patului, plină de sâmburi sau cotoare.

Îmi împărțeam timpul liber într-un mod tipic adolescentin: ore întregi în baie, în fața oglinzii, mimând diverse gesturi. În pat, cu cartea în mână, cu casetofonul alături. Pe străzi, plimbându-mă cu prietenele mele…

Cum am învățat să păstrez curățenia forțată de împrejurări, de o vizită neașteptată

Seară de toamnă. Câțiva adolescenți în fața blocului, făcând glume pe seama beznei ceaușiste. O lampă cu petrol luminează chipul meu, pe cel al prietenei mele și dezordinea incredibilă din dormitor.

Mâncăm gutui. Parfumul lor estompează puțin din putoarea fumului de țigară în care ne-am învăluit. F., băiatul cu care sunt prietenă de câteva săptămâni, insistă să urce până la mine, să îmi aducă un caiet. Mă uit în jur și mă îngrozesc de nebunia din cameră. Îi propun să cobor eu în fața blocului. Nici nu vrea să audă.

Din trei pași este la ușa mea. Prind mănunchi hainele de pe scaune și le arunc în șifonier, claie peste grămadă. Prietena mea acoperă patul cu o pătură, sperând ca în penumbra dormitorului să nu se observe denivelările ce ar putea trăda faptul că sunt o puturoasă.

F. intră în dormitor, îmi dă caietul și se așază pe o margine de pat. Sare în sus imediat, de parcă ar fi fost ciupit. El nu înțelege ce se întâmplă, eu sper să nu caute explicații. Dar băiatul, cu firea lui iscoditoare, dă colțul păturii la o parte și descoperă sticluța de parfum ce îl deranjase.

În timp ce caut disperată o scuză, cu obrajii în flăcări, ușa de la șifonier se deschide brusc și în cameră se revarsă, tot claie peste grămadă, rochii, bluze, vestuțe și pantaloni.

Mă reped spre ele, încercând să opresc avalanșa. Prietena mea îmi sare în ajutor. Ne lovim cap în cap. Ne apucă un râs isteric, de necontrolat. Ce situație penibilă!

F. încearcă să pară degajat, ca și cum ar fi ceva normal să se întâmple astfel de “minuni”. Se lasă pe spate, căutând perna. De sub pătură, zeci de porcărioare îi oferă un masaj necerut. Într-o parte îl înghiontește o carte, în altă parte castronul plin de gutui.

Băiatul ridică pătura, de aceasta dată de pe întregul pat. Nici măcar beznă ceaușistă nu ar fi putut ascunde hainele, fardurile, gentuțele și muțuneii de pluș ce se cuibăriseră acolo.

Lampa cu petrol își face datoria, scoțând la iveală tot ceea ce noi am încercat să ascundem. Îmi dau seama că nu este cazul să mă scuz. Plec ochii și încerc să îmi domolesc bătăile inimii. Ce rușine! Dar stai, că nu s-a terminat!

F. mă prinde de mână și mă aduce aproape de pat. “Fată ești tu? Cum poți sta într-un asemenea loc? Degeaba ieși pe stradă spălată, parfumată, gătită, dacă în casă nu e un singur loc curat și ordonat…”

Știu că a vorbit mult în acea seară. Ce a mai spus, nu îmi amintesc. În urechi îmi răsuna un bubuit ce acoperea sunetele exterioare. Rușinea mă coplesise. Lampa cu petrol începuse să pâlpâie într-un mod straniu, de parcă ar fi scos limba la mine.

A fost o lecție usturătoare, din care am învățat să păstrez curățenia în casă orice ar fi. Sau să încui bine ușa când nu e curat în casă. :D

A fost o lecție pe care credeam că nu o voi uita nicicând, însă bătrânetea și bloggingul au darul de a estompa amintirile neplăcute.

Încă mai am loc în pat, însă pe mobilă e … dezordine ordonată, ca să fiu elegantă în exprimare. :)

Dacă ai timp, poate vrei să citești și:

Cum era pe vremea lui Ceaușescu pentru copii

Scrisoare către salariul meu

Interviu cu o întrebare. O singură întrebare

Avem “marfă proaspătă”

Spre casă şi spre un drum nou

Omleta din ouă de broască ţestoasă

Puterea unui licean

Bolnav şi singur

Nu uita că mă găsești și pe:

Cum am învățat să păstrez curățenia