8 sfaturi economice pentru siguranța financiară
Aceste sfaturi economice îți vor fi utile în viața de zi cu zi, căci toți avem nevoie de siguranța financiară. Indiferent câți bani câștigi, este important să știi cum să faci economie. Totul începe de la lucrurile mici pe care le poți controla ușor. Despre ele, dar și despre altele, ca bonus, îți voi explica în articolul 8 sfaturi economice pentru siguranța financiară.
Este absolut necesar să ai mereu o rezervă de bani pentru situații de urgență. Chiar dacă salariul tău este foarte mic, există soluții prin care poți face mici economii lunare. Ele te vor ajuta pe termen lung să îți rezolvi problemele.
Sfaturi economice pe care toți le cunosc, dar puțini le pun în practică pentru siguranța lor financiară
De-a lungul vieții toți învățăm cum trebuie administrați banii pentru a înțelege ceva din ei. Totuși, luați de valul micilor plăceri zilnice sau de graba cu care trăim, uneori uităm. Vreau ca astăzi să îți ofer câteva sfaturi economice. Probabil știi deja despre ele, dar ai uitat să le pui în practică. Nu e târziu să începi chiar de acum.
La ce trucuri de economisire inteligentă poți apela pentru a-ți permite mai multe din ceea ce îți dorești? Iată o listă detaliată cu mai mult de 8 sfaturi economice pentru siguranța financiară:
Ține lună de lună un jurnal în care să notezi absolut toate cheltuielile pentru a înțelege care erau lucrurile de care nu aveai cu adevărat nevoie. Vei fi uimit văzând câți bani ai cheltuit pe lucruri care au rămas nefolosite sau care nu au meritat banii plătiți.
Cumpără numai strictul necesar, nelăsându-te tentat de ofertele din marile magazine doar pentru că sunt disponibile. Așteaptă până mâine și vezi dacă mai vrei tot atât de mult să cheltui banii pe lucrul respectiv. Profită de ofertele de black friday.
Străduiește-te să faci economie la utilitățile casei (gaze, lumină, întreținere). Învață să gătești mâncăruri rapide ce nu necesită mai mult de 2-3 ore de coacere. Stinge becurile la ieșirea din camere. Nu irosi apa ce curge la robinet. Izolează casa pentru a reduce pierderile de căldură. Înlocuiește becurile incandescente cu becuri economice. Scoate din priză aparatele electrice atunci când nu erau utilizate.
Folosește telefonul numai în caz de strictă necesitate. Există atâtea alte mijloace de comunicare gratuite, pentru care oricum plătești internetul.
Pleacă la școală sau serviciu cu pachețel, pentru a nu fi tentat să mănânci în oraș. Occidentalii își iau la job mâncare gătită. Poartă-te ca ei și vei observa repede diferența în portofel.
Atunci când este posibil, renunță la autobuz sau autoturism în favoarea unei plimbări pe jos.
Modifică obiectele vestimentare din anii trecuți, făcându-le să arate modern. Vei găsi pe internet o mulțime de trucuri.
Reciclează tot ceea ce poate fi reciclat. Nu arunca lucrurile vechi, ci găsește-le alte întrebuințări.
Nu te lăsa momit de gadgeturile ce au împânzit piața. Anul viitor nu vor mai fi la modă. Oricum toate pot face cam același lucru.
Cumpără întotdeauna produse de sezon, care sunt mult mai ieftine. Legumele și fructele sunt foarte ieftine vara și toamna. Profită de asta pentru a pregăti cămara și congelatorul. Prepară gemuri, zacuscă, murături și legume pentru congelator. Cumpără în fiecare vară legume și fructe pentru iarnă.
Cumpără produsele care nu sunt perisabile în cantități mari. Dacă au termen lung de garanție vor rezista. Multe au prețuri mai mici. În plus, pentru o vreme nu mai ești supus riscului de a le cumpăra după vreo nouă scumpire.
Nu pleca niciodată flămând la cumpărături, știut fiind faptul că atunci când îți este foame, tot ce îți iese în cale provoacă poftă. Evită să mănânci în oraș dacă nu ai ieșit special pentru asta.
Pregătește din timp lista de cumpărături și nu te abate de la ea. Nu lua cu tine mai mulți bani decât crezi că ai nevoie.
Nu îți trebuie bani de buzunar atunci când pleci la școală sau la serviciu dacă iei de acasă cafea gata preparată și mâncare.
Pune lunar deoparte o mică sumă de bani. Oricât de mică. Vei vedea la finalul anului că s-au strâns mai mulți decât te așteptai.
Evită să faci rate pentru vacanțe sau diverse obiecte. Vei plăti pentru ele mai mult decât valorează.
Omul poate trăi cu foarte puțin dacă are un vis și vrea să îl vadă împlinit.
Iată textul cu sfaturi economice pentru siguranța financiară scris de fiul meu pe când avea 21 de ani:
Bună ziua. Sunt Ionuț, fiul Vienelei, și sunt dependent de siguranta financiara. Siguranța mea financiară, desigur. Totul a început din fragedă pruncie. Pe vremea aceea abia reușeam să înțeleg ce sunt banii și la ce folosesc.
Ca orice copil de numai câțiva ani, aveam tendința de a plânge prin magazine. Ceream diverse dulciuri sau jucării. Nu îmi păsa dacă mama își permitea sau nu să mi le ofere. Pentru a economisi bani și a scăpa de rușine, m-a învățat un truc. Dacă un dulce sau o jucărie îmi făceau cu ochiul în magazin, eu o strângeam ușor de mână pe mama. Împingeam bărbia înainte pentru a semnala obiectul dorinței.
Dacă își permitea, mama cerea să confirm că îmi doresc dulcele sau jucăria. Dacă nu își permitea, mă strângea ușor de mânuță. Atunci știam că trebuie să îmi pun pofta în cui. Mai important era să avem bani pentru mâncare, utilități și alte nevoi urgente.
Totul ar trebui să înceapă încă de la cele mai fragede vârste. Copilul trebuie să știe că banii se câștigă greu și se cheltuie ușor. Fiecare om trebuie să muncească pentru a-i câștiga. Acest lucru poate fi aplicat și celor mici, în funcție de capacitățile lor. Oferă-le jucăria dorită după ce au luptat pentru ea. Pune-i să facă mici treburi prin casă. Așa vor învăța cum se câștigă banii.
8 sfaturi economice pentru siguranța financiară:
Plecarea mea la școală a însemnat o altă provocare pentru mama. Avea doar salariul ei, pensia alimentară primită de la tatăl meu și minuscula alocație oferită de stat. S-a văzut nevoită să acopere toate cheltuielile, ba chiar să se gândească și la ziua de mâine.
Școala este gratuită, adică fiecare copil al țării are dreptul la un minim de educație. Nu trebuie să plătească taxe care în alte țări pot ajunge la mii de euro. Dacă părinții își doresc mai mult pentru copiii lor, atunci vor investi serios. Culegeri, caiete speciale, uniforme, fondul clasei, excursii, toate costă. Mama mea a plătit fără să stea pe gânduri vreo clipă.
Cel mai bun sfat economic: Buna educație a unui copil înseamnă o șansă în plus pentru viitor. Înseamnă, de ce nu?, o certă investiție ce garantează o viitoare siguranță financiară…
În acest fel am înțeles încă de mic cât este de important să economisești pentru a avea siguranță financiară. Mi-am însușit aceste obiceiuri. Așa m-am bucurat întotdeauna de excursii, de vacanțe la munte și la mare, de un calculator performant, de cărți interesante. Asta în condițiile în care provin dintr-o familie monoparentală.
Pe scurt, trebuie să decizi ce anume contează pentru tine cu adevărat în viață. Care îți sunt prioritățile.
În speranța că sfaturile mele v-au fost de folos, susțin declarația de mai sus și semnez:
Ionuț, fiul Vienelei
S-ar putea să îți placă și scurta poveste despre cum fac bătrânii economie la orice sau articolul despre cum se trăia pe vremea lui Ceaușescu.
e bine de stiut. Eu am nevoie de tonomat de bani mai degraba decat de vreun calculator. Sa-mi dea bani cu portia. Daca am multi pe mana, ii cheltuiesc pe toti…
Noi aveam prostul obicei de a scoate banii de pe card de cum intrau, motiv sa cheltuim fara masura. Acum am invatat sa trecem cat mai rar pe la bancomat si sa scoatem doar atat cat ne trebuie.
intotdeauna au fost vremuri in care mamele au facut din imposibil posibil. au fost vremurile in care trebuia sa fie o buna gospodina si sa ai abilitati de a inventa si reinventa metode de supravietuire.
si astazi, sunt vremuri in care trebuie sa te chivernisesti contrar multor aparente in care pare ca traim in high-life, in care se vorbeste cu o usurinta debordanta despre mii si milioane de euro
Eu raman uimita vazand cum oamenii isi dau ultimii bani pe tablete, telefoane de fite, laptopuri scumpe, desi nu au un covrig in burta… Oare ce inseamna pentru ei siguranta financiara?
Unele dinstre sfaturile de aici imi sunt utile, caci aproape uitasem ca poti face anumite economii daca te straduiesti.
Un articol foarte bun… Sfaturile despre cum sa ai mai multi bani sunt mereu binevenite.
Multumesc frumos!
interesant articolul. imi place si infograficul despre cum sa ai mai multi bani economisind
Interesant articol pe tema economica… Pe intelesul tuturor – a se citi “pe al meu”. :)
Da, un articol foarte bun şi îl felicităm pe Ionuţ. Şi pe tine, Vienela, căci îţi creşte sufletul să vezi ce frumos a scris băiatul despre cum sa faci economii ca sa ai mai multi bani.
Multumim, Mihaela! :)
As zice ca ar fi vremea sa incep sa citesc mai cu atentie si sa aplic ceea ce Ionut spune ca tu ai facut! :)
As zice ca trebuie sa recitesc si eu, poate revin la vechile obiceiuri. :)
E mult mai simplu să nu cheltuieşti: e de ajuns să n-ai bani…
Corect! Dar e al naibii de greu sa traiesti mereu asa…
Ai mare dreptate și eu am început sa țin cont de unele dintre ele și chiar se observa diferența.
Eu obisnuiam sa risipesc banii aruncand cu ei in stanga si in dreapta. O prietena italiana mi-a spus intr-o zi, cand nu am vrut sa primesc maruntisul dupa ce mi-a cumparat un suc, ca fiecare cent este important. Ca banii, oricat ar parea de mici, sunt o valoare. Ai muncit pentru ei si trebuie sa ii pretuiesti.
Aceste sfaturi sunt mereu bine venite oricând, eu nu prea am asa multe informații pe tema asta.
Despre socrul meu spuneau ca a fost mereu un rebel si ca a devenit credincios dupa ce s-a imbolnavit. Cam asa si eu cu bani. Am fost o risipitoare toata viata si acum ma uit ca avarul in punga, la fiecare leu. :)))
Bune sfaturile tale, citindu-le mi-am bifat in minte pe cele care le stiu si nu le pun in practica. Sunt cam multe si pentru unele ar trebui sa fac un efort destul de mare ca sa le respect, asa ca de obicei aleg calea mai usoara.
Sotul meu a avut nevoie de foarte multi ani ca sa se obisnuiasca cu ideea ca nu are sens sa lasi luminile aprinse prin casa, daca tu stai intr-o singura incapere. Am reusit sa il “educ”, desi nu chiar in totalitate. Inca mai sunt zile cand merg in urma lui prin casa sa inchid luminile, dar nu asa des ca inainte. :)))
Eu mai am de lucru la capitolul cheltuieli impulsive, dar ma straduiesc sa fiu in fiecare am mai buna decat cu un an in urma si sa fac economii. Si in 2020 chiar am reusit. Cat despre copii, am noroc ca Dragos intelege cand avem si cand nu avem bani si stie ca pentru dorintele importante si scumpe trebuie sa astepte si sa-i stranga.
E foarte bine ca ti-ai educat asa copilul in ceea ce priveste economiile. Eh, in privinta cheltuielilor impulsive cred ca toti mai avem momente cand scapam caii. Important este sa nu devina obisnuinta.