8 sfaturi economice pentru siguranța financiară

Aceste sfaturi economice îți vor fi utile în viața de zi cu zi, căci toți avem nevoie de siguranța financiară. Indiferent câți bani câștigi, este important să știi cum să faci economie. Totul începe de la lucrurile mici pe care le poți controla ușor. Despre ele, dar și despre altele, ca bonus, îți voi explica în articolul 8 sfaturi economice pentru siguranța financiară.

Este absolut necesar să ai mereu o rezervă de bani pentru situații de urgență. Chiar dacă salariul tău este foarte mic, există soluții prin care poți face mici economii lunare. Ele te vor ajuta pe termen lung să îți rezolvi problemele.

Dacă îți este mai ușor, poți asculta aici înregistrarea despre Lecții de economisire a banilor. Sfaturi despre cum să faci economii.

cum sa ai mai multi bani

Sfaturi economice pe care toți le cunosc, dar puțini le pun în practică pentru siguranța lor financiară

De-a lungul vieții toți învățăm cum trebuie administrați banii pentru a înțelege ceva din ei. Totuși, luați de valul micilor plăceri zilnice sau de graba cu care trăim, uneori uităm. Vreau ca astăzi să îți ofer câteva sfaturi economice. Probabil știi deja despre ele, dar ai uitat să le pui în practică. Nu e târziu să începi chiar de acum.

La ce trucuri de economisire inteligentă poți apela pentru a-ți permite mai multe din ceea ce îți dorești? Iată o listă detaliată cu mai mult de 8 sfaturi economice pentru siguranța financiară:

 • Ține lună de lună un jurnal în care să notezi absolut toate cheltuielile pentru a înțelege care erau lucrurile de care nu aveai cu adevărat nevoie. Vei fi uimit văzând câți bani ai cheltuit pe lucruri care au rămas nefolosite sau care nu au meritat banii plătiți.
 • Cumpără numai strictul necesar, nelăsându-te tentat de ofertele din marile magazine doar pentru că sunt disponibile. Așteaptă până mâine și vezi dacă mai vrei tot atât de mult să cheltui banii pe lucrul respectiv. Profită de ofertele de black friday.
 • Străduiește-te să faci economie la utilitățile casei (gaze, lumină, întreținere). Învață să gătești mâncăruri rapide ce nu necesită mai mult de 2-3 ore de coacere. Stinge becurile la ieșirea din camere. Nu irosi apa ce curge la robinet. Izolează casa pentru a reduce pierderile de căldură. Înlocuiește becurile incandescente cu becuri economice. Scoate din priză aparatele electrice atunci când nu erau utilizate.
 • Folosește telefonul numai în caz de strictă necesitate. Există atâtea alte mijloace de comunicare gratuite, pentru care oricum plătești internetul.
 • Pleacă la școală sau serviciu cu pachețel, pentru a nu fi tentat să mănânci în oraș. Occidentalii își iau la job mâncare gătită. Poartă-te ca ei și vei observa repede diferența în portofel.
 • Atunci când este posibil, renunță la autobuz sau autoturism în favoarea unei plimbări pe jos.
 • Modifică obiectele vestimentare din anii trecuți, făcându-le să arate modern. Vei găsi pe internet o mulțime de trucuri.
 • Reciclează tot ceea ce poate fi reciclat. Nu arunca lucrurile vechi, ci găsește-le alte întrebuințări.
 • Nu te lăsa momit de gadgeturile ce au împânzit piața. Anul viitor nu vor mai fi la modă. Oricum toate pot face cam același lucru.
 • Cumpără întotdeauna produse de sezon, care sunt mult mai ieftine. Legumele și fructele sunt foarte ieftine vara și toamna. Profită de asta pentru a pregăti cămara și congelatorul. Prepară gemuri, zacuscă, murături și legume pentru congelator. Cumpără în fiecare vară legume și fructe pentru iarnă.
 • Cumpără produsele care nu sunt perisabile în cantități mari. Dacă au termen lung de garanție vor rezista. Multe au prețuri mai mici. În plus, pentru o vreme nu mai ești supus riscului de a le cumpăra după vreo nouă scumpire.
 • Nu pleca niciodată flămând la cumpărături, știut fiind faptul că atunci când îți este foame, tot ce îți iese în cale provoacă poftă. Evită să mănânci în oraș dacă nu ai ieșit special pentru asta.
 • Pregătește din timp lista de cumpărături și nu te abate de la ea. Nu lua cu tine mai mulți bani decât crezi că ai nevoie.
 • Nu îți trebuie bani de buzunar atunci când pleci la școală sau la serviciu dacă iei de acasă cafea gata preparată și mâncare.
 • Pune lunar deoparte o mică sumă de bani. Oricât de mică. Vei vedea la finalul anului că s-au strâns mai mulți decât te așteptai.
 • Evită să faci rate pentru vacanțe sau diverse obiecte. Vei plăti pentru ele mai mult decât valorează.
 • Omul poate trăi cu foarte puțin dacă are un vis și vrea să îl vadă împlinit.

 

Iată textul cu sfaturi economice pentru siguranța financiară scris de fiul meu pe când avea 21 de ani:

Bună ziua. Sunt Ionuț, fiul Vienelei, și sunt dependent de siguranta financiara. Siguranța mea financiară, desigur. Totul a început din fragedă pruncie. Pe vremea aceea abia reușeam să înțeleg ce sunt banii și la ce folosesc.

Ca orice copil de numai câțiva ani, aveam tendința de a plânge prin magazine. Ceream diverse dulciuri sau jucării. Nu îmi păsa dacă mama își permitea sau nu să mi le ofere. Pentru a economisi bani și a scăpa de rușine, m-a învățat un truc. Dacă un dulce sau o jucărie îmi făceau cu ochiul în magazin, eu o strângeam ușor de mână pe mama. Împingeam bărbia înainte pentru a semnala obiectul dorinței.

Dacă își permitea, mama cerea să confirm că îmi doresc dulcele sau jucăria. Dacă nu își permitea, mă strângea ușor de mânuță. Atunci știam că trebuie să îmi pun pofta în cui. Mai important era să avem bani pentru mâncare, utilități și alte nevoi urgente.

Totul ar trebui să înceapă încă de la cele mai fragede vârste. Copilul trebuie să știe că banii se câștigă greu și se cheltuie ușor. Fiecare om trebuie să muncească pentru a-i câștiga. Acest lucru poate fi aplicat și celor mici, în funcție de capacitățile lor. Oferă-le jucăria dorită după ce au luptat pentru ea. Pune-i să facă mici treburi prin casă. Așa vor învăța cum se câștigă banii.

8 sfaturi economice pentru siguranța financiară:

8 sfaturi economice pentru siguranța financiară

Plecarea mea la școală a însemnat o altă provocare pentru mama. Avea doar salariul ei, pensia alimentară primită de la tatăl meu și minuscula alocație oferită de stat. S-a văzut nevoită să acopere toate cheltuielile, ba chiar să se gândească și la ziua de mâine.

Școala este gratuită, adică fiecare copil al țării are dreptul la un minim de educație. Nu trebuie să plătească taxe care în alte țări pot ajunge la mii de euro. Dacă părinții își doresc mai mult pentru copiii lor, atunci vor investi serios. Culegeri, caiete speciale, uniforme, fondul clasei, excursii, toate costă. Mama mea a plătit fără să stea pe gânduri vreo clipă.

Cel mai bun sfat economic: Buna educație a unui copil înseamnă o șansă în plus pentru viitor. Înseamnă, de ce nu?, o certă investiție ce garantează o viitoare siguranță financiară…

În acest fel am înțeles încă de mic cât este de important să economisești pentru a avea siguranță financiară. Mi-am însușit aceste obiceiuri. Așa m-am bucurat întotdeauna de excursii, de vacanțe la munte și la mare, de un calculator performant, de cărți interesante. Asta în condițiile în care provin dintr-o familie monoparentală.

Pe scurt, trebuie să decizi ce anume contează pentru tine cu adevărat în viață. Care îți sunt prioritățile.

În speranța că sfaturile mele v-au fost de folos, susțin declarația de mai sus și semnez:

Ionuț, fiul Vienelei

S-ar putea să îți placă și scurta poveste despre cum fac bătrânii economie la orice sau articolul despre cum se trăia pe vremea lui Ceaușescu.