Legenda Izvorului Tamaduirii. Minunile Maicii Domnului

Multe sunt minunile savarsite de Maica Domnului. O carte intreaga nu este suficienta pentru a vorbi despre viata si minunile Maicii Domnului.

Vom vorbi astazi numai despre legenda Izvorului Tamaduirii, o sarbatoare pe care crestinii o celebreaza in fiecare an în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. In anul 2022, Izvorul Tamaduirii cade in data de 29 aprilie.

Legenda Izvorului Tamaduirii. Minunile Maicii Domnului

Legenda incepe cu foarte multi ani in urma, pe timpul cand Leon cel Mare nici nu ajunsese inca imparat.

Intr-o zi, pe cand se plimba printr-o padure de langa Constantinopol, el a intalnit un batran orb. Sarmanul om i-a cerut putina apa, caci era insetat de pe drum. L-a mai rugat orbul pe Leon sa il calauzeasca pana in cetate.

A mers Leon incolo si incoace, tot cautand o apa din care sa ii dea orbului sa bea, insa nu a gasit.

Si cum ratacea el prin padure, deodata a auzit glasul Maicii Domnului cum ii spunea: “Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și, luând cu mâinile apă tulbure, potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Leon a facut asa cum l-a invatat Miaca Domnului si in scurt timp a reusit sa gaseasca izvorul din care i-a si dat batranului orb sa bea.

L-a spalat apoi pe sarman cu acea apa, iar omul si-a recapatat vederea.

Mai tarziu, cand Leon a ajuns imparat, a ctitorit o biserica tocmai langa acel izvor, pentru a aminti de minunea savarsita de Maica Domnului.

A numit biserica Izvorul tămăduirii si a inchinat-o Maicii Domnului.

Legenda Izvorului Tamaduirii Minunile

O alta legenda spune ca imparatul Iustinian a avut candva o boala grea. El a mers la izvorul tamaduirii, a baut apa de acolo si s-a vindecat.

Drept recunostinta fata de Maica Domnului, care a facut minunea, Iustinian a ctitorit acolo o biserica si mai mare, pe care otomanii au distrus-o in anul 1453, din nefericire.

Credinciosii ortodocsi sustin ca, de-a lungul timpului, nenumarate au fost minunile facute de Maica Domnului la izvorul tamaduirii, unde multi oameni s-au vindecat de boli, rani si suferinte.

Unde este izvorul tamaduirii? Izvorul tamaduirii se afla pe locul fostului oras Constantinopol, astazi Istanbul.

Locul de pelerinaj pentru crestini din intreaga lume este cartierul Vlaherne, acolo unde se afla Izvorul Tămăduirii.

Biserica a fost construita in secolul al XIX-lea, însă în subsolul acesteia se află un paraclis din secolul V, unde există chiar și astăzi izvorul cu apa tămăduitoare.

Aceasta biserica a fost ingrijita, pe rand, de împăraţii Iustinian, Vasile Macedoneanul şi Leon Înţeleptul.

Maica Domnului a fost si va ramane pururi ocrotitoarea vietii si Izvor al tamaduirilor.

Legenda Izvorului Tamaduirii Minunile

Legenda Izvorului Tamaduirii Minunile