Pâinea – compunere pentru școală

Nu cred că voi uita vreodată. Eram în clasa a opta şi primisem ca tema să fac o compunere cu titlul Pâinea. Nu ştiam prea multe despre pâine, aşa că l-am rugat pe tata să mă ajute. Nu am păstrat compunerea de atunci, însă mă voi strădui să o redau cât mai exact, în speranţa că va ajuta şi alţi elevi de şcoală. Pâinea – compunere pentru școală:

An de an, pe câmpurile arse de soare pot fi văzuţi gospodari care îngrijesc pământul, îl ară şi îi plantează în adâncuri boabe de grâu cu ajutorul unei maşini numită semănătoare. Pe timpul verii, ochiul priveşte încântat cum spicele de grâu îşi apleacă vârfurile spre pământul roditor, parcă mulţumindu-i.

În răcoarea dimineţii, grâul auriu îşi îndreaptă căpşorul spre soarele fără de care nu ar putea creşte. Vine apoi secerătoarea, maşina care adună bobul curat de grâu şi îl duce la moară.

CĂRȚI PENTRU COPII

carti pentru copii

Acolo bobul este măcinat şi transformat în făină, iar din făină brutarii frământă aluatul şi ne fac pâinea noastră cea de toate zilele.

Toată această trudă pentru ca noi să ne bucurăm la fiecare masă de pâinea proaspătă şi rumenită, cu mirosul ei inconfundabil, cu gustul ei dulce, cu simbolurile pe care ni le reaminteşte la fiecare dumicat. Pâinea este strâns legată de creştinism, de ospitalitatea românului, de hrana zilnică, iar noi trebuie să o cinstim aşa cum se cuvine.

De-a lungul timpului, multe sintagme au inclus acest aliment de bază şi multe expresii ne-au fost transmise. Voi aminti câteva dintre ele, poate vă sunt de folos când scrieți Pâinea – compunere pentru școală:

să mănânci o pâine albă înseamnă să o duci bine, să ai o bună situaţie materială.

să fi bun ca pâinea caldă înseamnă să ai un suflet mare, să fii de o bunătate rară.

a mânca pâine degeaba înseamnă a fi inutil, nefolositor.

să iei pâinea cuiva de la gură înseamnă să îi iei toate mijlocele prin care şi-ar putea duce existenţa.

a fi în pâine înseamnă a avea serviciu.

Aşadar, pâinea noastră cea de toate zilele ajunge greu pe masa noastră, iar noi am putea încerca să trimitem măcar un gând bun spre cei care trudesc pentru a ne face viaţa uşoară şi aromată ca o pâine caldă.

Pâinea - compunere pentru școală