Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este pe 15 octombrie

Am aflat întâmplător că pe data de 15 octombrie s-a sărbătorit Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Orice moment al vietii este o sarbatoare! Nu ştiu cine a decretat şi nebunia asta, dar pot spune că a  reuşit să mă uluiască.

Adică noi, oamenii, chiar avem nevoie să ni se reamintească într-o zi anume că trebuie să ne spălăm pe mâini? Da, pandemia care a lovit pământul în anul 2020 ne-a dovedit cu vârf și îndesat că întrebările puse în acest articol nu erau retorice. Chiar trebuie să ne amintească mereu cineva să ne spălăm pe mâini, să avem grijă de igiena noastră.

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

Incredibil, dar în anul 2020 s-a ajuns în situația în care oamenilor li s-a repetat zilnic, pe toate canalele de știri să se spele pe mâini. Deși nu era neapărat Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini – 15 octombrie.

  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

Sărbătorim isteţimea de care am dat dovadă când am băgat pentru prima dată mâinile în apă? Sau avem nevoie să scăpăm de stresul acestui secol nebun şi atunci inventăm câte o sărbătoare pentru fiecare moment al vieţii?

Trebuie să vină reprezentanţii UNICEF să îmi amintească importanţa spălatului pe mâini? Să mă înveţe că trebuie să mă spăl de câte ori merg la baie, după ce pun mâna pe bani, înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea, după ce duc gunoiul şi de câte ori mă întorc acasă?

Da, în anul 2020 se pare că da. La vremea când am scris articolul acesta, în anul 2012, era doar amuzant.

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini nu este numai pe 15 octombrie, ci de zeci de ori pe zi, în fiecare zi

Când eram copil, aveam doar câteva sărbători pe an şi le aşteptam cu sufletul la gură. Ne bucuram intens de fiecare dintre ele. Fetele primeau mărţişoare pe 1 Martie. Pe 8 Martie ştiam că trebuie să cumpăr un mic dar pentru mama.

Ne bucuram de ziua copilului 1 iunie. Urma Ziua Aviaţiei, cred că pe 20 iulie, când mergeam la mitingul aviatic de la Strejnic, pe 23 August defilam, că așa era pe vremea lui Ceaușescu. Sărbătoare în cinstea eliberării de sub jugul fascist.

Venea pe 6 decembrie Moş Nicolae cu câteva dulciuri băgate în cizmuliţe sau cu nuieluşa, dacă nu erai cuminte. Încheiam anul cu mult aşteptata sosire a lui Moş Gerilă, mereu bun şi cu sacul plin de cadouri.

Mă miram de vestici, care sărbătoreau săptămânal sau chiar mai des câte ceva. Ziua ciocolatei, ziua nu ştiu cărui peşte, ziua diabetului, ziua apei, a mediului, a turismului, a animalelor, a bucuriei, a prieteniei, ziua internațională a pisicilor, a tineretului, a habitatului, a non-violenţei, a curăţeniei şi încă vreo câteva sute.

Acum ne-a ajuns din urmă si pe noi febra sărbătorilor. Cu puţin timp în urmă am aflat despre Ziua Mondială a Zâmbetului, acum despre cea a spălatului pe mâini. Pe când sărbătoarea hârtiei igienice şi a activităţilor care necesită acest produs?

Nu uita că mă găsești și pe:

Dacă ai timp, poate vrei să citești și:

Nu mi-a crescut un stilou în prelungirea mâinii

Cu mâinile mele îi calc în picioare

Spălare de bani

Nu spălaţi animalele de companie în maşina de spălat!

Șampoane regenerare păr pentru bărbați și femei

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este pe 15 octombrie