Popcornul cu caramel pe care îl mănânc acum mă întoarce în timp, la perioada în care cumpăram ghemul de floricele de porumb roz de la ţigăncile care împânzeau duminica aleile din Parcul Bucov. Ce era culoare aceea roz şi dulce nu am aflat nici până astăzi, dar încă îmi amintesc gustul ei. Aveau femeile astea în coşurile împletite o mulţime de bunătăţi cu care ne tentau, de câte ori mergeam la grădina zoologică.

 

 Deşi mama ne tot spunea că seminţele sunt prăjite în oala în care fac pipi şi că nu se spală nici măcar pe mâini, noi continuam să le umplem cu bani buzunarele din fustele lungi pe care le purtau. Ne făceam şi noi acasă zahăr ars, dar nu avea farmecul cocoşeilor pe băţ cumpăraţi de la ele.

 

Toţi copiii mâncau “ciubucul alb-roz”, cocoşeii de zahăr ars şi floricelele de porumb colorate. Nimeni nu îşi făcea griji din cauza zahărului pe care îl înghiţeam în cantităţi industriale zilnic, nimeni nu se temea de microbi şi alergii, nimeni nu a murit de la porcăriile alea.

 

 

 De ce oare astăzi citim de trei ori eticheta unui produs înainte de a-i da copilului să mănânce un dulce, de ce îi spălam de mii de ori pe zi şi totuşi se îmbolnăvesc de diverse boli, dar mai ales cum de sunt tot mai mulţi copii alergici la tot felul de alimente? De ce unii spun că zahărul este otrăvitor pentru organism? Aşa sa fie?

Eu mă jucam în nisip, prin iarba deasă din spatele blocului, unde unii vecini îşi aruncau gunoaiele, mângâiam toţi câinii prăfuiţi cu care mă întâlneam, apoi fugeam în casă pentru a rupe un colţ de pâine pe furiş, fără să mă spăl pe mâini, de teamă să nu mă oprească mama la masă. În afară de faptul că m-am operat la 13 ani de apendicită, nu am fost niciodată bolnavă.

Dar am avut grijă după ce am devenit mămică să îmi spăl copilul non-stop, să îl alimentez corect, după sfatul medicului şi citind cu atenţie toate etichetele, să îl feresc de orice fel de mizerie. A învăţat de mic aceste reguli, aşa că porecla lui prin casă este Michael Jackson, obsedatul de curăţenie. Rezultatul: este alergic la tot felul de chestii.