Pe 18 octombrie am fost la bancă să îmi deschid un cont. Din vorbă în vorbă, doamna de acolo m-a întrebat dacă mi se pare frumoasă Scoția. Deocamdată nu am văzut decât două orășele (nu ajunsesem încă la Edinburgh), însă mi-au făcut o impresie deosebită. Scoția nu este frumoasă, ci de-a dreptul răpitor de frumoasă. Da, dar vremea e rece la noi, mi-a spus doamna, cu un zâmbet compătimitor pe chip. I-am zâmbit cam în același fel, căci stătea într-un birou călduros, îmbrăcată cu o bluză și un pulovăr, iar eu veneam de afară, îmbrăcată cu un tricou și o bluză de trening.

Vremea în Scoția nu este nici rea, nici rece, nici ploioasă, așa cum vor alții să mă faca să cred, de parcă nu aș avea ochi. Vremea în Scoția este ca un inepuizabil ou kinder, lucru care pe mine mă fascinează, căci pot prinde două sau chiar trei anotimpuri într-o singură zi. Sunt pe aici români care susțin că au prins și patru anotimpuri într-o zi. Diminețile și serile sunt umede. Având într-o parte marea, iar în cealaltă parte oceanul, e firesc ca acest pământ să fie încărcat de umezeală.

Nu foarte departe deasupra noastră plutesc deseori un soi de norișori (le-aș spune mai degrabă aburi, dar mi-e teamă să nu greșesc). Câteodată se scutură, aducând pe pământ ploi fine, care îmi amintesc de perdaful pe care bunica îl dădea rufelor înainte de a le călca. Pot merge ziua întreagă prin asemenea ploi fără ca hainele să se ude. Mă simt ca în verile caniculare de la noi, când mă strecuram pe sub stropitorile montate de primărie prin oraș. Ca o dovadă că vremea în Scoția nu este mai rea decât la noi, iată cum arată iarba în luna octombrie. Am văzut o mulțime de flori și chiar mure abia coapte.

(nu stiu ce zmei are blogul, dar nu ma lasa sa urc poze)

Sunt zile când plouă de dimineața până seara, însă rareori torențial. De obicei ploile sunt de foarte scurtă durată. Deseori bate vântul. Uneori mai încet, alteori cu o furie incredibilă. Nu mă mai sperie. Știu că, după o zi ploioasă, vântul alungă norii și aduce acel soare alb care usucă și încălzește totul în câteva clipe. Mi se pare extrem de simplu să trăiesc într-o țară în care temperatura este mereu aceeași, unde ploile rareori îmi udă hainele, unde soarele de octombrie arde ca în Romania în miezul verii.

Vremea din Scoția nu mă poate speria și nici nu mă deranjează, ba chiar din contră. Temperatura este în general constantă, 13-15 grade, puțin mai scăzută astăzi, că a venit noiembrie – doar 12 grade la Glasgow. Acesta este motivul pentru care am zâmbit când doamna de la bancă mi-a spus că vremea în Scoția e rece. Nu știu dacă putea arăta pe hartă locul unde este România, dar mi-ar fi plăcut să văd cum i se șterge zâmbetul de pe față dacă aterizează la noi într-o zi geroasă de ianuarie.