Vrei un maidanez sau un câine de rasă?

Discuțiile despre maidanezi și câini de rasă nu se vor termina niciodată. Dar, dacă ar trebui să dau note la răutate, la agresivitate, omul ar câștiga detașat. Nu e animal pe pământ mai periculos decât omul. Catalogăm maidanezii ca fiind periculoși. Spunem la fel și despre anumite rase de câini, dar uităm să ne privim în oglindă unde, cu puțină sinceritate în gând, ne-am putea vedea ghearele și colții. Vrei un maidanez sau un câine de rasă?

Citeam în această seară la o doamnă că i se par respingătoare persoanele care dau la montă câinii de rasă numai pentru a pune mâna pe puii lor. Pentru a-i vinde și a se umple de bani, desigur. Ieri văzusem că se ridică lumea împotriva magazinelor care adăpostesc în condiții improprii câini de rasă ce urmează să fie vânduți. Știu deja că străzile sunt pline de câini maidanezi.
petmart.ro

Ce înseamnă maidanez

Maidanez înseamnă câine fără stăpân, care umblă vagabond de colo-colo. Cuvântul maidanez vine de la maidan – loc viran din interiorul sau de la marginea unei localități. Deci numim maidanez un câine care stă pe străzi, al nimănui. E oare vina lui sau a omului? Wikipedia are un articol jenant despre maidanezi, articol care pe mine m-a umplut de nervi. Nici un cuvânt bun despre ei, ci doar statistici despre cât rău fac acești câini.

Pe unul dintre ei l-am luat în casă și l-am făcut membru cu drepturi depline în familia mea. Mai știu și faptul că unele cățele (de rasă) trăiesc în condiții groaznice din cauza stăpânilor care le dau mult prea des la montă din dorința de a câștiga bani, fără a le lăsa timpul necesar refacerii.

Cu toate astea, chiar nu mi-aș dori ca, peste ani, rasele de câini din prezent să dispară, înlocuite fiind de maidanezi. Nici nu înțeleg de ce trebuie să ne revoltăm împotriva celor care dețin câini de rasă și vor să își suplimenteze veniturile din vânzarea puilor. Nu înțeleg de ce unii consideră că orice pui de rasă ar trebui donat și nu vândut.

Să ai un câine este în primul rând o bucurie

Eu am avut noroc să găsesc un câine frumos și să nu mă coste nici un ban aducerea lui în casă. Chiar și așa, întreținerea (vizite la veterinar, vaccinare, microcipare, deparazitare, hrană, jucării, pungi pentru efecte, șampoane…) înseamnă niște bani cheltuiți. În întreaga lume există foarte mulți iubitori și crescători de câini. Unii se atașează de o anumită rasă. Îți pot spune totul despre ea.

Aleg să crească numai câini cu pedigri pentru că apreciază calitățile respectivei rase. Dintre ei, o parte își deschid canise. Din dorința de a transmite mai departe genele animalelor pe care le au și, poate, pentru a câștiga bani făcând exact ceea ce le place. Sunt ei de judecat și condamnat? Întreținerea unei canise la standarde ridicate costă o mică avere. Această investiție trebuie cumva amortizată, nu-i așa?

Întreabă copilul ce fel de câine îi place

În plus, aș putea recomanda un mic experiment. Se invită un copil în casă. Poate avea vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Se deschide o pagină nouă în google. Tastează cuvântul “câine” sau “câini“. Se întreabă copilul care dintre câinii din imagini îi place mai mult. În 90 % dintre cazuri, copilul va arăta spre un câine de rasă, indiferent dacă în casa/familia/cercul său au mai avut sau nu loc discuții despre câini. În 99 % dintre cazuri va alege un pui de câine, nu un adult.

Desigur, copilul poate fi ușor influențat să iubească maidanezii, însă nu cred că ne dorim ca în viitor să afle doar din cărți că pe pământ au existat cândva boxeri, dalmațieni, bichoni, ciobănești mioritici, husky, ogari… Ideal ar fi să putem iubi toate animalele, fie ele de rasă ori ba. Ideal ar fi să le putem oferi copiilor câinele pe care și-l doresc.

Nu e vina maidanezilor, nici a câinilor de rasă

Tot ideal ar fi să nu mai vedem pe străzi cum maidanezi flămânzi se bat pe un colț uscat de pâine. Ideal ar fi ca în magazinele unde se vând câini să existe condiții bune pentru bieții de ei. Tot ideal ar fi ca toți puii câinilor de rasă pură să fie donați, nu vânduți.

Dar să nu uităm că aceasta nu este lumea ideală, ci lumea reală. Pentru a supraviețui și a putea trăi fericiți trebuie să ne acceptăm în primul rând pe noi, cu defecte și calități, apoi și pe cei din jurul nostru, cu pasiunile și extravaganțele lor. Să ne abținem de la a-i mai judeca pe ceilalți după propriile noastre bareme. Să încercăm să le înțelegem motivele pentru care aleg să facă unele lucruri.

Unora le plac maidanezii, altora câinii de rasă

Să acceptăm faptul că unii pot iubi orice câine, iar alții se atașează numai de anumite rase. Ar trebui să nu ne cramponăm de faptul că unii aleg să își ia câini gratis, să îl adopte de pe stradă, făcând astfel și o faptă bună, iar alții sunt dispuși să plătească oricât pentru a avea alături câinele care lor li se pare perfect.

Să învățăm că noi, oamenii, suntem diferiți și avem gusturi și păreri diferite. Am putea să îi lăsăm și pe alții să trăiască, dacă vrem să trăim fericiți! Vrei un maidanez sau un câine de rasă?

Maidanez sau câine de rasă? Cu bani sau gratis?

Mi-ar plăcea să vă aflu părerea, chiar dacă nu coincide cu a mea. Sau mai ales dacă…

caine maidanez frumos

(Bruno la varsta de 8-9 luni)

Cel mai nou membru al familiei mele, un pui de câine maidanez – micuța Onix (update 2 iulie 2020)

Vrei un maidanez sau un câine de rasă?