Skip to main content

Volohii din Ukraina

Nu mi-aş fi putut niciodată imagina aşa ceva, probabil mi-ar fi fost greu să cred că este adevărat, dacă nu aş fi văzut cu ochii mei filmuleţul pe care mi l-a trimis Adi într-o seară. Dacă mă descurc pe aici singură, îl pun la sfârşitul postării,  pentru cei ce nu mă vor crede pe cuvânt. 🙂

Se face că într-un sat din Ukraina, aflat la vreo 200 km de graniţa cu România, există o comunitate de oameni care vorbesc o română stricată, dar uşor de înţeles pentru orice român. Habar nu aveau de unde vin, cine le sunt strămoşii. Din câte am înţeles, nimeni nu ştie exact cum au ajuns acolo, încă se fac cercetări. Unii au dezgropat nişte documente istorice şi susţin că prin anul 1364, în zona Munkacevo au fost înfiinţate zece puncte de grăniceri, unde au fost aduşi militari, alţii spun că strămoşii acestor volohi ar fi nişte ciobani ajunşi în zonă. Îşi spun “volohi”, termen care pe mulţi îi duce cu gândul la valahi. Sigur că s-au găsit şi persoane care să le conteste originea sau să spună că sunt ţigani. Presa ukrainiană îi numeşte “ţigani albi”. Ok, ţigani sau altceva, cui îi pasă, atâta timp cât vorbesc aceeaşi limbă ca şi noi, atâta timp cât reuşim să ne înţelegem?

Se spune că în 1990, un bărbat întors din armată ar fi adus în acel sat un aparat de radio, la care volohii au auzit pentru prima dată şi alte persoane vorbind aceeaşi limbă, uşor diferită, dar de înţeles chiar şi pentru oamenii neşcoliţi de acolo. Mai târziu s-a aflat că ascultau Radio Bucureşti, fără să aibă habar unde este acel Bucureşti. Mai sunt şi alte comunităţi de români în Ukraina, dar la Poroscovo este cea mai mare. Mi s-a făcut pielea de găină văzând filmul, văzând condiţiile în care trăiesc şi mentalitatea după care se ghidează în viaţă volohii. Spre exemplu, resping vehement ideea utilizării anticoncepţionalelor, susţinând că este păcat să le foloseşti: “cât ţi se dă, atâta să rodească”, spun ei cu seninătate.

Şi li se dă destul de mult, dovadă fiind faptul că fiecare familie are curtea plină de copii, unii dintre ei chiar şi câte 10-11 prunci. Trăiesc izolaţi de lume, de societate, de civilizaţie, după propriile reguli. În sat nu s-a pomenit de divorţuri, nici ca vreo femeie sau bărbat rămas văduv să se recăsătorească. “Nu e slobod, nu se face”. În Ukraina sunt în jur de 10 000 de volohi, răspândiţi în câteva sate, trăind în case de chirpici, la limita subzistenţei.

Din filmuleţ şi din puţina documentare făcută pe net am aflat că astăzi au biserică, merg şi la şcoală, există şi nişte fundaţii care îi ajută, deci sunt speranţe ca traiul lor să se îmbunătăţească. Întrebaţi ce au simţit vizitând România, cei doi volohi care călcaseră pământul românesc au răspuns simplu şi emoţionant: “Avem şi noi pe cineva!”.

 

Mulţumirile mele se îndreaptă spre Adi Bălan, cel care mi-a oferit ocazia de a afla despre această comunitate de volohi şi de a vă vorbi despre ea!

 

 

Comments
 • Scorpio June 4, 2013 at 5:46 am

  Nu imi mai aduc aminte sigur, dar cred ca anul trecut am vazut si eu un reportaj despre ei.Emotionant si infiorator, totodata.

 • psi June 4, 2013 at 5:57 am

  eu am trăit o bucurie a recunoaşterii etniei, sigur cu totul altfel, în grecia. mai exact prin munţii pindului, în vlahia. eram la o benzinărie şi ceream informaţii când un domn înalt, auzindu-ne că vorbim româneşte a venit spre noi cu bucurie şi ne-a spus că este vlah şi este rudă cu noi. de fapt cu machedonii noştri. a fost un moment extrem de emoţionant.

  ai fi uimită însă să afli câţi români din propria noastră ţară trăiesc asemeni volohilor din film. 🙁

 • Gabriela June 4, 2013 at 6:03 am

  O povste interesanta si emotionanta, Vienela. Poate ca sansa lor de supravietuire ca etnie a fost tocmai acel conservatorism, respectarea unei traditii si a unei legi a locului impamantenite.

 • Razvan Mateescu June 4, 2013 at 6:04 am

  Foarte interesant! As vrea mult sa ma duc acolo intr-o documentare. Le-as duce si cate ceva de pe aici.

 • Cuvânta June 4, 2013 at 6:04 am

  Auzi…dar o comunitate care vorbeste romana si este super bogata, aproape masonic de bogata, si traieste in conditii de vis, nu se gasea?:D

  • AndreeaG June 4, 2013 at 6:29 am

   :)))))))))))) coooorect!

  • mixy June 4, 2013 at 3:38 pm

   ba da măh. dar ăia se conservă în locuri exotice, nu în frigul din Ucraina 😛

 • dordefemeie June 4, 2013 at 7:22 am

  Chiar mi s-a facut pielea de gaina citind cele de mai sus…

 • mihaela pojogu June 4, 2013 at 7:44 am

  Ma bucur sa aflu chiar daca starea lor nu e buna.

 • Andreea D. June 4, 2013 at 8:17 am

  Cred că în câtva timp o să fie asimilaţi de ucraineeni, macedoni si sârbi (ştiu că mai există câteva comunităţi şi prin aceste zone).

 • Rolling Ideas June 4, 2013 at 8:44 am

  Ciudat cum pot fi atât de aproape geografic şi atât de departe şi separaţi din toate celelalte punct de vedere

 • Bianca Badea June 4, 2013 at 8:47 am

  Pacatul este ca sunt asa lasati de izbeliste, nu ce cred ei.

 • cotos June 4, 2013 at 9:08 am

  Trebuie vizitata aceasta zona. Eu le-am trimis carti, pentru ca a fost o campanie de ajutorarea a bibliotecii din zona.

 • Ana-Maria June 4, 2013 at 10:05 am

  Foarte interesant filmul!
  Am sentimentul ca nu este singura comunitate romaneasca ,in tarile din jurul Romaniei , in astfel de situatie!

 • Dana June 4, 2013 at 10:13 am

  Foarte interesant! Nu stiam nimic de oamenii de acolo, desi s-a mai scris!
  http://diaspora2012.blogspot.ro/2013/05/volohii-din-ucraina.html

 • Javra June 4, 2013 at 11:34 am

  Frumos material, bravo!
  Cred că Ana-Maria are dreptate. Mai sunt comunităţi de români
  de care habar n-avem şi nici aceştia nu ştiu de nimic de noi.

 • Irealia June 4, 2013 at 12:03 pm

  Cuvânta mi-a stricat bunătate de flux de idei! 🙂

 • Teodora Elena June 4, 2013 at 12:17 pm

  Sărmanii 🙁

 • Mihaela June 4, 2013 at 2:48 pm

  Am urmarit filmul. Da, sunt separati de noi, romani in alta tara, dar sa nu uitam ca si la noi inca mai exista sate oarecum izolate de civilizatie in care oamenii au un trai asemenator volohilor din film.

 • elly weiss June 4, 2013 at 3:20 pm

  Aceeasi preocupare as dori-o si fata de romanii din satele uitate de Dumnezeu si mai ales de autoritati de la noi. Stii cat le-a luat recenzorilor de la recensamant sa faca recensamantul prin satele de munte ale Romaniei? Nu le-a ajuns timpul. Avand doar cateva zeci de case pe lista pentru toata perioada. Saracia e mare, lipsa de educatie e la fel, unii n-au curent electric. Am vorbit cu astfel de recenzori atunci, in 2011, in octombrie…
  Eu zic ca fiind departe, rupti de tot si toate, oamenii astia care se vede clar ca sunt tot romani, de bine de rau au reusit sa pastreze mostenirea romaneasca. E extraordinar. Vorbesc romaneste mai bine decat vorbeste pustimea din Romania pe diverse forumuri… 🙁

 • Adrian Balan June 4, 2013 at 9:36 pm

  cu placere si oricand
  noi oricum avem de dezbatut subiecte mai grele :))
  acest clip este una dintre argumente 😀

 • Adrian Balan June 4, 2013 at 9:39 pm

  pardon, ”unul dinte argumente”
  berea asta si soarele ce fac din om….. :))

 • Radu June 6, 2013 at 5:50 am

  Exista multe asemenea cazuri raspandite prin Europa. Pana si in Elvetia ! 🙂

 • […] Vienela ne prezintă un material documentar excelent despre o comunitate de români din Ukraina. “…Într-un sat din Ukraina, aflat la vreo 200 km de graniţa cu România, există o comunitate de oameni care vorbesc o română stricată… Habar nu aveau de unde vin, cine le sunt strămoşii. …Alţii spun că strămoşii acestor volohi ar fi nişte ciobani ajunşi în zonă. Îşi spun ‘volohi’, termen care pe mulţi îi duce cu gândul la valahi.” […]

 • Vladimir June 9, 2013 at 10:30 am

  Cred ca n-am prins eu ceva… Ce e asa ciudat sau maret in existenta astora? Sau e vreun repros voalat la adresa Ukrainei si lipsei de integrare a tipilor din film? Fiindca daca e…e cam degeaba. La ce probleme economice au ei nu prea au putere sa-i integreze si pe cei care nu vor. Cam cum e si cu tiganii din Romania. Daca ei nu se vor integrati, nu-i poti forta. Si pe urma de ce sa-i fortezi? Sau nu asta era ideea?

  • Vienela June 9, 2013 at 10:36 am

   Nu, nici gand sa reprosez ceva… Nici nu as avea cui… Mi s-a parut ciudat faptul ca exista in Ukraina o comunitate de romani, ca ei habar nu au avut pana de curand ca sunt romani, plus ca afland despre ei gandul mi-a fugit la o alta comunitate ciudata, despre care am aflat in lunile trecute de la tv: huteritii. M-am gandit ca ar trebui macar sa stim de existenta lor, daca tot nu putem schimba nimic.

   • Vladimir June 9, 2013 at 10:46 am

    Aaa, acum am inteles. Pai eu cred ca orice natie are mici “cuiburi” prin alte zari. Noi avem comunitati cam peste tot. De la categoria lipovenilor (adica plecati de mult si cu comunitate relativ inchisa) pana la diaspore intregi. Lumea migra si pe vremuri, si cred ca tot pe motive politico-economice (din nou, de exemplu, lipovenii). E ciudat ca si-au uitat originile. De fapt nu-i cred ca nu stiau de Romania. Cred ca mint fiindca s-au prins ca da bine. Marseaza pe duiosie.
    P.S: nici eu nu aparam ukraina, fereasca sfantul, doar ziceam ca-s prea saraci sa fie generosi cu minoritatile rezistente..

 • Mihaela July 19, 2013 at 10:51 pm

  Sunt convinsa ca sunt mai fericiti decat noi.

 • Valentin August 15, 2013 at 11:11 pm

  Volohii sunt atestati de cronicarulNestor care spune ca volohii ii stapaneau pe slavi si s-au batut cu ungurii cand acestia au traversat muntii sau cand ungurii s-au asezat in a doua lor patrie in Ucriana. De unde mai tarziu au trecut in a treia lor patrie in Panonia.

 • moisii October 19, 2013 at 4:47 pm

  ESTE UIMITOR SI INGROZITOR SI STRIGATOR LA CER CESE INTIMPLA CU ROMINI NOSTRI IN DIASPORA,,ACESTI VOLOHII VORBESC ROMINESTE ,CE FAC POLITICIENII ROMINI DE NU SE INTERESEA DE ACESTI ROMINI ,CRED CA SINT MULT MAI MULTI DE CIT CEI PREZENTATI AR TREBUI SA NE UNIM SA STRINGEM ,RINDURILE SA FIM ALATURI DE EI ,AVEM ROMINI IN BULGARIA UKRAINA IUGOSLAVIA SI FOSTA IUGOSLAVIA AVEM ROMINI IN UNGARIA ,CINE SE OCUPA CU DREPTURILE ACESTOR OAMENI?,,,,RASPUNSUL ESTE NIMENI , CITI DEPUTATI ,CITI PARLAMENTARI ROMINI SINT IN PARLAMENTUL UKRAINIAN CINEI REPREZINTA? CITI DEPUTATI SI PARLAMENTARI ROMINI SINT IN PARLAMENTUL UNGAR DE LA BUDAPESTA ? ?????????ROMINI DIN TOATE TARILE UNDE SINTETI UNITIVA FITI CURAJOSI SI VENITI IN ROMINIA VOASTRA

 • Pop Vasile October 21, 2013 at 11:59 am

  Despre continuarea povestii volohilor si originea maramuresenilor

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/muntenii-misteriosi-din-carpatii-nordici/

 • Viktor November 27, 2013 at 2:38 pm

  “resping vehement ideea utilizării anticoncepţionalelor, susţinând că este păcat să le foloseşti: “cât ţi se dă, atâta să rodească”, spun ei cu seninătate.”
  Vai tu inteligento,de aceea o sa ne cotropeasca tiganii pana in anul 2050,o sa fim tara tiganilor ca nu mai fac romanii copii,bravo lor ca mentin gena romaneasca in viata.

  O fim sat fara caini si loc de colonizat daca nu mentinem poporul in viata,toata europa are aceeasi problema in acest moment.

  • Vienela November 27, 2013 at 2:53 pm

   Poate ca nu sunt cea mai desteapta persoana din tara asta, insa ma invart zilnic prin online si iau parte activa la diverse campanii de strangere de fonduri pentru copiii de romani care mor de foame, de frig, de dor de o carte. Asta iti doresti pentru copiii care se vor naste? Nu vezi in ce mizerie ne scaldam? Nu vezi cat de saraca este deja populatia acestei tari? Daca tu iti permiti sa cresti copii cat ti se da, atunci creste-i sanatosi, ba chiar implica-te si ajuta-i si pe cei care deja i-au facut si nu au ce sa le puna pe masa! Un popor infometat, indobitocit de griji si nevoi nu stiu daca are mare valoare…
   Nu vreau sa imi pierd timpul intrand in polemici fara finalitate, deci acesta este primul si ultimul meu raspuns pentru tine.

 • Dan July 18, 2015 at 1:44 pm

  Am fost si eu acolo anul acesta. Realitatea este putin diferita de cum este prezentata ea in media. Am dus cu mine cateva ajutoare constand in haine si ceva incaltaminte, insa total insuficiente pentru nevoile comunitatii. Sper sa pot ajunge din nou la anul cu mai multe ajutoare. http://www.voci.ro/volohii-romani-care-nu-stiau-ca-sunt-romani/

  • Vienela July 18, 2015 at 2:10 pm

   Ai fost singur sau a existat o actiune a mai multor persoane?

   • Dan July 18, 2015 at 2:19 pm

    Mai multe familii din Canada am trimis aceste ajutoare.

    • Vienela July 18, 2015 at 2:25 pm

     Inteleg. Poate data viitoare ne unim mai multe voci si reusim sa adunam suficiente ajutoare… Ma gasesti oricand pe aici pentru asemenea actiuni.

     • Dan July 18, 2015 at 3:22 pm

      Sa speram ca o sa fie si o data viitoare. Dupa cate vad eu acum acolo au inceput ceva miscari de trupe. Este posibil ca pe viitor intrarea in Ucraina sa fie restrictionata datorita evenimentelor de saptamana asta, evenimente care se pot agrava… https://youtu.be/vI0cw6mbfr4

     • Vienela July 18, 2015 at 3:27 pm

      Ah, nu stiam nimic… Sunt rupta de realitate, am incetat sa ma mai uit la stiri…

     • Dan July 18, 2015 at 3:43 pm

      Da, si cand ma gandesc ca tocmai ce am trecut prin localitatea Mukachevo, in urma cu doua saptamani chiar inainte sa se petreaca aceste evenimente, parca-mi vine sa ma gandesc a doua oara la o noua vizita. Partea buna este ca atunci cand am fost acolo am notat adresele la vreo 10 familii de Volohi. Daca vrem putem sa le trimitem direct ajutoarele prin posta. Oricum tinem legatura si sa speram ca vom putea face mai multe pentru cei din Poroschovo pe viitor. Au mare nevoie de orice fel de ajutor le putem oferi.

     • Vienela July 18, 2015 at 5:43 pm

      Sa speram ca va fi bine si ca vor putea fi ajutati…

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.