Skip to main content

Voi vă distrați și mâncați…

Le văd privirile pline de ură și mă întreb cu ce anume le-am greșit, pentru ce vină gândesc ei să mă pedepsească. De când mă știu mi-au plăcut copiii, m-am jucat cu ei și le-am tolerat mofturile. Știu, sunt frați de-ai mei care au greșit și care au adus asupra noastră, a tuturor, dușmănia și moartea. Dar voi, ființe raționale, cum de vă gândiți să ne pedepsiți pe toți pentru vina celor ce au format alianțe? De ce alegeți să o faceți în acest mod?

Vă văd pe la colțurile blocurilor, prin curțile firmelor, prin geamurile unor restaurante bucuresti, vă aud glasurile pline de ură și ascult îngrozit planurile pe care le puneți la cale. Ați vrea să ne omorâți pe toți pentru greșeala unuia singur. Ați uitat că până mai ieri împărțeați cu noi un colț de pâine, că apelați la serviciile noastre atunci când aveați nevoie, că ne tratați de parcă v-am fi fost jucării, prieteni sau subalterni supuși.

Acum nu mai vedeți nimic în fața ochilor, nu vreți să ne mai priviți, nu vreți să mai știți de noi. Toate supărările pe care le-ați acumulat în ani de zile răbufnesc astăzi și tot astăzi vreți să rezolvați ceea ce nu ați fost capabili timp de 20 de ani să rezolvați. Copiii voștri sunt mici și vor în părculețe sau poate au crescut, umblă prin restaurante bucuresti, poate că așteptați nepoți sau îi aveți deja. Ce vreți să învețe despre noi și despre viață? Aveți de gând să îi învățați ce este ura și moartea violentă? Nu, nu cred că asta vreți.

Recunosc, suntem foarte mulți și spațiul este tot mai mic. Orașele au devenit neîncăpătoare, noi suntem înfometați, iar voi ați uitat ce este mila și grija față de alții. În timp ce voi vă distrați și mâncați în restaurante bucuresti, noi suntem nevoiți să tremurăm de frig (și mai nou de frică) pe străzi, să căutăm în tomberoane sau pe sub balcoanele celor ce aruncă mâncarea stricată de parcă ne-ar face vreun favor.

Știu, este greu la nervi să mai verifici care este bun și care este rău, dar imaginați-vă că o civilizație superioară vouă ar decide să vă distrugă pe toți doar pentru că unul de-al vostru le-a pângărit pământul sfânt sau le-a atins un semen. Cum vi s-ar părea? Și dacă tot nu aveți alte soluții, de ce nu alegeți să o faceți în liniște, fără ură și fără mizerii inutile?

Comments
 • javra September 16, 2013 at 9:05 pm

  Au şi câinii partea lor de dreptate în povestea asta…
  Mă bucur că ţi-ai reparat tema.

 • Diana September 16, 2013 at 9:40 pm

  Votez cu patrupedele! 🙂
  “Restaurante bucuresti” – si altele – ar fi putut (ar putea) – colecta resturile de mancare si sa le trimita pe la adaposturile aflate in zona… Zic si eu… vazand ce si cum fac altii. Ar fi si mai… ecologic. 🙂

 • Nice September 17, 2013 at 4:54 am

  O pledoarie impecabila, Vienela, tu ai stofa de avocat. 🙂
  Eu votez cu ideea Dianei. Si eu m-am gandit la posibilitatea asta insa vad ca nimeni n-o ia in calcul.

 • Cuvânta September 17, 2013 at 5:44 am

  Eu nu sunt de acord. Umanizam niste animale care sunt animale, nu sunt oameni. Nu neg ca doare, nu neg ca nu simt nimic, nu vau sa eutanasiez mii de caini, dar nici nu cred ca animalele gandesc ca oamenii.
  Statisticile din orasul meu spun ca in cei 5 ani de cand exista adapostul pt maidanezi, NIMENI nu a venit sa adopte un maidanez. Compuneri frumoase stim cu totii si sunt gratis. Eu personal recunosc ca nu vreau sa-i vad pe strada, nu sunt cruda ca sa vreau sa-i ucid pe toti dar nici nu am facut nimic concret pt situatia asta.

 • aA September 17, 2013 at 7:44 am

  subscriu la ce-a zis cuvanta. nu sunt cruda, dar nici nu vad nici o alta solutie. chiar daca se colecteaza mancarea necesara sutelor de caini fara stapan, cine va avea grija de ei, trebuie oameni care sa le curete, de unde bani pt apa, gunoi si ce-o mai trebui acolo?

 • Adriana September 17, 2013 at 5:15 pm

  Despre câini şi oameni nu comentez nimic. Despre Restaurantele Bucuresti da! M-am uitat la adresa şi m-au luat nostalgiile. In zona aia am stat un trimestru in gazda. Aveam 17 ani. Frumos tare eram, sau asa mi se parea atunci!

 • nespusdemult September 17, 2013 at 7:12 pm

  Indiferent de solutie, nu se rezolva nimic in cateva zile!

 • Radu September 18, 2013 at 5:59 pm

  Inedita abordare. Sunt surprins si as spune ca nu-i usor de facut asta. Dar si foarte curios! Succes!!!

 • zdwub September 19, 2013 at 5:33 pm

  Eu raman pro eutanasiere. Recunosc, ai dreptate, mai sunt si caini care nu fac rau, dar sunt putini, majoritatea sunt agresivi. Am stat suficient timp crezand ca acesti caini din fata blocului meu, acesti caini din orasul meu sunt non-violenti, ca au doar zile mai proaste, dar defapt nu e asa…sunt violenti si agresivi…si’au revendicat un teritoriu foarte mare si au pus “trecere interzisa” prin parcul ce reprezinta o scurtatura pentru multi dintre noi.

 • elly weiss October 1, 2013 at 9:39 pm

  N-as vrea sa par fara suflet dar nu stiu cat ar rezolva problema niste adaposturi. Ar trebui prea multe…nu exista bani. Si nici sa-i adopte pe toti cineva nu se va intampla. Tin la caini, tin mult la animale, in general, dar sunt si realista.

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.