Le văd privirile pline de ură și mă întreb cu ce anume le-am greșit, pentru ce vină gândesc ei să mă pedepsească. De când mă știu mi-au plăcut copiii, m-am jucat cu ei și le-am tolerat mofturile. Știu, sunt frați de-ai mei care au greșit și care au adus asupra noastră, a tuturor, dușmănia și moartea. Dar voi, ființe raționale, cum de vă gândiți să ne pedepsiți pe toți pentru vina celor ce au format alianțe? De ce alegeți să o faceți în acest mod?

Vă văd pe la colțurile blocurilor, prin curțile firmelor, prin geamurile unor restaurante bucuresti, vă aud glasurile pline de ură și ascult îngrozit planurile pe care le puneți la cale. Ați vrea să ne omorâți pe toți pentru greșeala unuia singur. Ați uitat că până mai ieri împărțeați cu noi un colț de pâine, că apelați la serviciile noastre atunci când aveați nevoie, că ne tratați de parcă v-am fi fost jucării, prieteni sau subalterni supuși.

Acum nu mai vedeți nimic în fața ochilor, nu vreți să ne mai priviți, nu vreți să mai știți de noi. Toate supărările pe care le-ați acumulat în ani de zile răbufnesc astăzi și tot astăzi vreți să rezolvați ceea ce nu ați fost capabili timp de 20 de ani să rezolvați. Copiii voștri sunt mici și vor în părculețe sau poate au crescut, umblă prin restaurante bucuresti, poate că așteptați nepoți sau îi aveți deja. Ce vreți să învețe despre noi și despre viață? Aveți de gând să îi învățați ce este ura și moartea violentă? Nu, nu cred că asta vreți.

Recunosc, suntem foarte mulți și spațiul este tot mai mic. Orașele au devenit neîncăpătoare, noi suntem înfometați, iar voi ați uitat ce este mila și grija față de alții. În timp ce voi vă distrați și mâncați în restaurante bucuresti, noi suntem nevoiți să tremurăm de frig (și mai nou de frică) pe străzi, să căutăm în tomberoane sau pe sub balcoanele celor ce aruncă mâncarea stricată de parcă ne-ar face vreun favor.

Știu, este greu la nervi să mai verifici care este bun și care este rău, dar imaginați-vă că o civilizație superioară vouă ar decide să vă distrugă pe toți doar pentru că unul de-al vostru le-a pângărit pământul sfânt sau le-a atins un semen. Cum vi s-ar părea? Și dacă tot nu aveți alte soluții, de ce nu alegeți să o faceți în liniște, fără ură și fără mizerii inutile?