Skip to main content

Visul revine, obsedant

Când sunt foarte obosită, un vis îmi revine obsedant, mereu acelaşi, însă mereu altfel. De unde vine şi ce vrea de la mine, nu aş putea spune, cu toate că am încercat de câteva ori să caut legături cu întâmplări din viaţa reală, cu evenimente recente, cu orice mi-ar fi putut clarifica nedumerirea. Oricât aş studia problema, pe oricâte feţe aş întoarce gândurile, răspunsul îmi rămâne ascuns, enervant de misterios. Nu mai fac echilibristică într-un pahar cu vise, ci doar mă conectez la lumea imaginară a visului.

Se face că intru în scara blocului unde am copilărit. Acolo sunt mereu mulţi copii, unii mai mici, alţii mai mari, adolescenţi; unii cu care mă joc des, alţii pe care nu i-am văzut până acum. Mă îndrept, ca de obicei, spre cutia poştală. E plină, atât de plină încât scrisorile stau şifonate, strivite, gata să cadă şi să se risipească pe cimentul rece. Le adun la piept. Ca dintr-un corn al abundenţei, scrisorile ies din neant şi se ascund, tot mai multe, în cutia poştală. Cu coada ochiului sesizez mişcare în dreapta mea, acolo unde un grup de băieţi se chinuie să repare un motoraş nu chiar de jucărie.

Mereu acelaşi Florin, vecinul de la parter, inabordabil şi insensibil la chinul meu de a aduna toată corespondenţa din cutia poştală, îmi distrage atenţia tocmai prin pasivitatea pe care o afişează vizavi de efortul meu. Las hârtiile să foşnească, unele plutesc prin scara de bloc, altele se agaţă în tabla cutiei poştale, iar eu mă pierd cu totul, neştiind cum să le adun laolaltă pe toate. În vis, băiatul acesta este mai frumos de cum îl ştiu, este parcă şi sexy, într-un fel ce mă face să îmi doresc privirea lui, întreaga lui atenţie.

Mă aşez pe ciment, cu picioarele încrucişate, şi deschid o scrisoare. Conţine versuri pe care nu mi le pot aminti niciodată perfect la trezire, deşi mă străduiesc. În vis, le citesc plină de speranţa că vor ajunge la urechile lui Florin. Voi încerca puţin mai jos să le aştern, aşa cum amintirea mea le-a păstrat. Dincolo de vis, mă întreb de unde şi până unde îmi tot apare în gânduri acest om. Nu ne-am văzut de 20 de ani, şi oricum relaţiile dintre noi erau destul de reci încă de pe atunci.

Câmpia-şi fluieră o  doină printre ierburi,

Oraşul zumzăie necontenit,

Iar gândul meu, hipnotizat de-al tău surâs,

Secătuit rămâne … în centrifuga amintirilor.

Comments
 • Daniela Havarnenu September 24, 2014 at 5:16 pm

  Visele sunt atat de personale si de neinterpretat de altii, incat singura modalitate de a patrunde inauntrul lor si a dezvalui eventualul mister este abordarea individuala a acestuia. Stabilirea punctelor de contact cu realitatea chiar daca nu intotdeauna sunt evidente sau chiar si atunci cand se refera la o realitate de mult traita si ingropata in amintirile copilariei sau adolescentei, ar fi primul pas pentru o interpretare corecta a propriilor vise. Notarea in jurnale de zi, schitarea si desenarea lor pe de o parte si, in paralel, o succinta trecere in revista gandurilor constiente, procuparilor si realizarilor zilei, trairilor emotionale indiferent de cum si de ceea ce le-au provocat, sunt sugestii ale cercetarilor pentru a reusi o minima conectare a fiintei tale constiente cu cea libera si desfranata – cum imi place s-o numesc.

  Odata dezvaluit, misterul visului de noapte are puterea de a crea o noua Tu. O noua fiinta care si-ar trai viata mult mai usor, neinchistata intre atatea sentimente de vinovatie sau ura, neimpovarata de atatea dorinte nerealizate sau esecuri, nebantuita de atatea necunoscute si nelimitata de atatea obstacole.

  Visele au probabil un rol latent in viata noastra iar cand stiinta va reusi sa rezolve puzzle-ul si mesajele acestora, vom trai intr-o lume mai dreapta… o lume de vis. Sau cine stie ? In infernul pacatos, dezlantuit si plin de patimi…

  Fragment dintr-un articol pe care l-am scris prin iunie 🙂

 • Rudolph Aspirant September 25, 2014 at 4:31 pm

  Prezent la datorie ! (pt lamuriri in legatura cu visul) Insa cer o pasuire de vreo 2 zile re un raspuns detaliat din motive tehnico-geografice legate de acces ca lumea la Internet. Pana atunci transmit telegrafic urmatoarele instructiuni de la Mos Ene:
  1. Ultima tigara inainte de culcare la minim 45 de minute distanta de pus capul pe perna, preferabil 90 de minute chiar
  2. Pus capul pe perna si inchis ochii cel mai tarziu la orele 23:45, preferabil 22:45
  3. Incetarea utilizarii Internetului si inchis stirile la tv cel mai tarziu la orele 21:00, (dupa emisiunea radiofonica Noapte Buna, Copii (daca mai exista, sau eventual dupa ultimul comunicat live din partea jurnalistului Turcescu), dupa ora 21:00 fiind permise numai filme artistice de tip lejer comedie romantica sau doar comedie (eventual poate e ok si Turcescu in reluare dar fara experti live, plus cu sonorul mic)

 • Rudolph Aspirant October 3, 2014 at 4:08 am

  Revin ca sa anunt ca acel tanar fermecator din visul tau reprezinta talentul tau, o parte buna din tine pe care o admiri si doresti mereu sa fii mai indeaproape cunoscuta cu ea. Plus muzele tale inspiratoare iti transmit multe scrisori cu informatii, ai asa de multe incat nici nu mai stii cum sa le sortezi si pe care sa o apuci prima si ti-e si teama ca se pot risipi in vant…desi nu e cazul sa-ti fie teama de vreme ce cutia postala plus poala iti e mereu plina de scrisori plus visul revine ca un postas care chiar suna de mai multe ori, nu doar odata sau de doua ! Si din acest punct de vedere si acest vis este DE BINE si nu este unul gen film tragic horror !

 • Rudolph Aspirant October 3, 2014 at 4:13 am

  Da, fara nici un dubiu, am verificat de 2 ori, Florin din visul tau, nu numai prin infatisare dar chiar si dupa numele lui, este reprezentativ al talentului tau. (Obs. Asta nu e valabil pt toti Florinii din visurile tuturor, ci doar aici, pt Vienela, in contextul personalizat al acestui vis.)

 • Rudolph Aspirant October 3, 2014 at 4:22 am

  Insa si sfaturile de urgenta ale lui Mos Ene sunt valabile pt ca sa nu iti mai faci atatea anxietati, plus sa mai visezi si alte personaje, care si alea or avea ceva de zis, chiar daca nu or fi asa de sexy ca Florin, deoarece viata nu trebuie sa contina numai talente sau munca bazata pe talent, ci si vacante relaxante si pauze de somn de frumusete. Adica zic asta nu ca sfat, insa pt ca te ingrijorasesi ba chiar incepusesi sa te enervezi pe acest Florin care tot suna la usa !

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.