Vârsta câinilor în ani omenești, noua formulă din 2019

Vârsta câinilor în ani omenești se calculează după o nouă formulă începând din anul 2019. Foarte multă vreme s-a crezut că un an din viața unui câine este echivalentul a 7 ani omenești, însă noile studii arată că era doar un mit. Teoria aceasta nu este susținută sștiințific de nimic. Rasele de câini îmbătranesc în mod diferit. Câinii de talie mică trăiesc mai mult decât cei de talie mare.

Mitul referitor la cei 7 ani omenești a pornit probabil de la faptul că media de vârstă a oamenilor era de aproximativ 70 de ani, iar a câinilor de 10 ani. În plus, făcând rapid înmulțirea cu 7, orice proprietar de câine știa că animalul său de companie, ajuns la 6 ani, ar avea în ani omenești cam 42, deci ar fi momentul să meargă mai des la controale veterinare.

Încă nu se știe exact de ce câinii de talie mare îmbătrânesc mai repede decât câinii de talie mică. În natură putem observa că mamiferele mari trăiesc mai mult decât cele mici. De exemplu, elefantul trăiește mai mult decât șoarecele. Nimeni nu înțelege de ce această regulă nu se aplică și la câini.

Câinele de talie mare se dezvoltă și îmbătrânește într-un ritm mai rapid. Oamenii de știință de la Universitatea din Göttingen, Germania, au ajuns la concluzia că pentru fiecare 2 kilograme de masă corporală, speranța de viață a câinelui se reduce cu o lună. Deci, cu cât este de talie mai mare, cu atât va trăi mai puțin.

petmart.ro

Vârsta câinilor în ani omenești calculată după studiul realizat în anul 2019

Metoda de calcul folosită de către cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, se bazează pe modificările aduse ADN-ului uman și al câinelui în timp. Această formulă nu este nici ea exactă, pentru că nu au existat destule date, însă este mult mai aproape de adevăr decât mitul celor 7 ani omenești.

Tabelul pe care l-am pregătit indică vârsta câinilor în ani omenești calculată după rezultatul ultimelor cercetări din domeniu. Sper să vă fie de folos și să vă amintească să mergeți regulat cu cățeii voștri la controale veterinare, mai ales după ce câinii trec de o anumită vârstă. E greu să îți vezi cățelul îmbătrânind, însă este un proces natural prin care trece orice ființă vie dacă trăiește destul de mult.

E firesc să vrem să aflăm cam câți ani ar avea câinele nostru dacă ar fi ca noi. Totuși, mi se pare mai important să știm de câte ori pe zi se scoate câinele afară, ce trebuie să faci când intră cățeaua în călduri sau chiar ce trebuie să știi înainte să îți iei câine. Mi se pare important să le oferim câinilor cât mai mult din timpul nostru. Să îi învățăm să se bucure de viață și să le oferim toată dragostea noastră.

Vezi aici cum se calculează vârsta câinilor în ani omenești.

Câinele meu de 35 de kilograme, la vârsta de 6 ani ar avea, în ani omenești, 45 de ani

Puiul meu e bărbat în toată firea. Bruno a împlinit 6 ani pe 1 ianuarie 2021. 6 ani de când l-ai scos din tomberon? m-a întrebat cineva pe facebook. Nu, în mai se împlinesc șase ani de când l-am luat de la tomberon. Am stabilit, împreună cu veterinarul, după dinți, după mărime, comportament etc că ar fi venit pe lume în ianuarie 2015, așa că am ales data de 1 ianuarie ca să îi serbăm ziua de naștere.

Conform tabelului, câinele meu de 6 ani, care are 35 de kilograme, ar avea în ani omenești 45 de ani. Câți ani ar avea câinele tău în ani omenești?

Am mai fost întrebată din ce este făcut tortul pe care Bruno l-a primit când a împlinit 5 ani. Clar, nu puteam pregăti decât mâncărică pentru căței și ceva recompense speciale pentru răsfățați.

Bruno s-ar bucura să afle că îi urați La mulți ani! Puteți chiar să vă abonați la canalul de youtube, unde există mai multe filmulețe cu frumosul meu.

Nu uita că mă găsești și pe:

Dacă ai timp, poate vrei să citești și:

5 sfaturi utile pentru posesorii de câini. Tu câte respecți?

Povestea unui câine ciobănesc corb – Jurnalul unui Sultan

Papilomatoza virală la câine – cauze și tratament

Parvoviroza canină și un vaccin pentru câine

Alergia la câine

Listă alfabetică cu nume de câini masculi și femele

Proverbe amuzante cu şi despre câini

Cu ce se scoate mirosul de urină de câine/pisică/om

Vârsta câinilor în ani omenești, noua formulă din 2019

Este ilegal să preluați tabelul fără acordul autorului acestui blog.