Când crezi că le-ai auzit și le-ai văzut pe toate, apare ceva sau cineva care să-ți spulbere convingerea și să te aducă în stare să-ți faci cruci, chiar și ateu fiind. Am simțit că leșin de râs auzind discuția dintre Gelu, om serios, și potențialul său client din București, om la fel de serios. :)

Se făcea că pe Mercador apăruse un anunț bizar, postat de acest Gelu, care vindea două mine de pix. Da, nu este greșeală. Omul cumpărase din târg vreo cinci mine de pix. Când și-a dat seama că nu îi folosesc la nimic, omul neobișnuind să scrie, le-a scos la vânzare, la prețul de 1 leu (un leu) bucata.

Potențialul cumpărător, din București, ar fi dorit să le primească prin curier, lucru pe care Gelu nu și-l permite. Știe că l-ar costa prea mult, mai mult decât valorează minele. Hohotind în sinea lui, bucureșteanul nostru ”trădează” secretul și îi explică lui Gelu că acele mine de pix au mare căutare în străinătate, unde se vând la prețul de 1000 de euro. Gelu, băiat modest, s-ar mulțumi în acest caz cu 20 de lei. Discuția o puteți auzi pe https://soundcloud.com/stonerg/mine-pix.

După ce mi-am șters lacrimile provocate de râsul necontrolat, am început să îmi pun întrebări. Anunțul părea cât se poate de serios. Gelu părea un om simplu, neobișnuit cu afacerile, cu internetul sau cu glumele proaste. Ce l-a mânat să pună acel anunț pe internet? Nu cumva printre noi trăiesc oameni pentru care acei doi lei, cât cere el pe minele de pix, înseamnă încă o zi de supraviețuire?

Este atât de ușor să ne amuzăm pe seama altora! Cum de nu ne dăm seama că, dincolo de naivitatea lor, cei ca Gelu sunt tot oameni, oameni ca și noi, cu două mâini, două picioare, cu dureri și bucurii? Câți dintre cei care au râs auzindu-l pe Gelu că vinde cele două mine de pix s-au gândit să îi trimită bani de o pâine?

Despre Gelu am aflat de la Tudor, pe pagina căruia puteți vedea și anunțul.