Mă sfâșia dorul. Visam la mare, valuri, soare, nisip, litoral, vacanță. Văzând că mă întristam tot mai tare, soțul meu a insistat să mergem pentru câteva zile pe litoral, chiar și cu riscul de a lăsa facturile neplătite și de a mânca doar cartofi pentru o lună. Am căutat cele mai ieftine variante și cred că le-am găsit. Cu toate astea, mini – vacanța pe litoral mi s-a părut de vis. Aș repeta oricând experiența. Ne întrebăm de ce nu am îndrăznit până acum și facem planuri pentru anul viitor. Iată ce a însemnat pentru noi vacanța pe litoral – 2016 (13, 14, 15 și 16 iunie).

-transport cu MementoBus pe ruta București – Constanța (122 lei dus – întors pentru două persoane)

-cazare în Neptun, la hotelul de 2 stele Proton (60 lei camera – pe noapte)

-masa la Springtime Neptun (servire rapidă, mâncare gustoasă, prețuri între 10 și 23 de lei)

-masa la restaurant Casa Maria Neptun (curățenie lună, mâncare excelentă, servire ireprosabilă; o porție de ciorbă de burtă, un platou cald, o salată bulgărească și o bere – 78 de lei)

Microbuzul MementoBus a avut nevoie de numai trei ore pentru a străbate distanța București – Constanța, din care 40 de minute pentru ieșirea din capitală și 15 minute pentru un popas la o benzinărie. Ajunși în Constanța, am căutat un microbuz pentru Năvodari. 4, 5 lei biletul. Marea, fericită și ea că ne vede, ne-a oferit cadouri de bun – venit: mie o hârtie de 1 leu, aruncată de un val înspumat, iar lui Mihai o brățară pe care scrie România. Surprinzător, apa a fost în acea zi destul de caldă pentru ca soțul meu să se bălăcească aproape o jumătate de oră. Cu ghiozdanele în spate, desculți și fericiți, ne-am plimbat pe plajă până la Mamaia. Tot 4, 5 lei ne-a costat microbuzul la întoarcere.

litoral pescarus navodari

Le-am mulțumit celor de la Vila Evim pentru că aveau prețuri mari înainte de începerea oficială a sezonului estival și celor de la Casa Sandu (ambele din Mangalia) pentru că ne-au cerut să facem plata în avans. Datorită lor am luat decizia de a ne caza la Neptun și nu am regretat nici măcar o clipă. Este una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul românesc. Drumul de la gară până în Neptun este destul de lung (aproximativ 3 kilometri), mai ales dacă ai bagaje, așa că noi am optat pentru un autocar Constanța – Mangalia (9, 5 lei biletul) și apoi pentru un microbuz care traversează toate stațiunile din zonă (4 lei biletul- tarif fix, indiferent de destinație).

drumul de la gara spre neptun

Hotel Proton. Nu căutam locații luxoase, nu ne așteptam la condiții de cinci stele, așa că am fost mulțumiți de camera primită. Pat dublu, baie în cameră, televizor. Am lăsat jos ghiozdanul și am deschis fereastra. În fața ochilor mi-a apărut cel mai surprinzător spectacol: pe terasă, lângă geam, se jucau o pisicuță și cei trei pui ai săi. Nu cred că micuții aveau mai mult de o lună, două. Au devenit imediat protejații noștri. I-am hrănit pe săturate în toate cele patru zile și le-am mai lăsat mâncare pentru o zi – două la plecare. Nefiind deschis sezonul, am avut opțiuni puține, așa că am cumpărat de la un magazin din zonă lapte și piept de pui la grătar pentru pisicuțele protoniene. Dacă mergeți pe litoral, luați cu voi hrană uscată pentru animale. Sunt stațiunile arhipline de animăluțe înfometate, blânde, care abia așteaptă un colț de pâine și o mângâiere.

neptun pisica

neptun hotel pisica

venus plaja caini

Nu ne-am dus la mare pentru a face plajă, ci pentru a ne plimba pe plajă dintr-o stațiune în alta (Olimp, Neptun, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Saturn, Mangalia). Apa era (încă) foarte rece, dar nisipul cald, valurile înspumate și pescărușii au făcut ca plimbările noastre să fie deosebite. Ne-am bucurat de fiecare pas, am făcut mii de fotografii, am adunat scoici și cochilii de rapana, am studiat prin binoclu vasele care se zăreau în larg. Am străbătut, tot la pas, fiecare stațiune în parte. Ne-a impresionat teribil Olimp, un loc de un rafinament aparte în peisajul de pe litoral. Nu e totuși de nasul oricui. Nu există nici măcar un magazin în stațiunea Olimp, iar prețurile la cazare sunt foarte mari chiar și în afara sezonului estival. Neptun păstrează ceva din eleganța vecinei sale, dar are în plus magazine și prețuri pentru toate buzunarele.

statiunea olimp vedere mare

vacanta litoral 2016

vacanta litoral 2016 plaja neptun

vacanta litoral 2016 rasarit de soare neptun

vacanta litoral 2016 rasarit soare

vacanta litoral 2016 valuri mare

vacanta litoral 2016 vienela

Cam atat (pe scurt) despre vacanța pe litoral – 2016 – transport, cazare, masă. Urmează articolul cu obiective turistice și impresii. :P