Tabloul, nu mai mare decât pagina unui caiet dictando, îmi atrage de fiecare dată privirile, deși e înghesuit pe un perete, între pânze uriașe pe care prietena mea a pictat magnolii, fructe, cai înspumați, pocale din alamă. Cu greu l-aș putea descrie în cuvinte. Un dicționar întreg e prea sărac pentru a cuprinde tot ceea ce mâna a așternut pe pânză. Un cot de râu. În depărtare un strop de vegetație aproape uscată. O barcă de pe care vopseaua s-a cojit, parcă pentru a fi în ton cu pietrele de pe mal și cu tristețea cerului. Ele, pietrele, mă fascinează ori de câte ori mă uit la tablou. Forma și culorile fac privitorul să se întrebe dacă e pictură sau doar o fotografie. Cunoscătorii nu întreabă. Doar admiră. Zilele trecute m-a sunat și mi-a spus că a prins niște Oferte Turcia grozave. Mi-a promis că îmi va aduce de acolo nisipuri de aur. Nu în cutiuțe sau punguțe, ci întinse cu pensula pe o pânză. I-am cerut și un strop de albastru din mare, și un colț din bazarul plin de mirodenii.

A râs frumos, cum râde ea mereu și mi-a spus să le mulțumesc celor de la Oltextur, căci datorită lor pleacă în Turcia, într-o vacanță activă. Din 2009, de când agenția de turism a deschis un sediu și în București, își imagina ziua când le va călca pragul și le va cere o ofertă pentru un hotel de lux. E visul ei vechi. Se imaginează îmbrăcată cu o rochiță albă, vaporoasă, cu o pălărie cu boruri largi, cu tălpile goale, călcând pe nisipul fin al plajelor din Turcia, sub soarele cald și bun al după-amiezelor. Fără să îi pese că în jur sunt câțiva turiști curioși, fixează șevaletul și întinde bine pânza. Își pregătește uleiurile și pensulele. Zâmbește nemărginirii ce se deschide albastră dincolo de nisip. Apoi intră în transă și nu mai vede nimic în jurul său, în afară de peisajul pe care vrea să îl picteze.

Degeaba pe nisipul alb se încălzesc la soare fete cu trupuri parcă sculptate, degeaba tineri se îmbrățișează pe faleză, degeaba la aqua park alunecă micuți pe tobogane, degeaba la hammam se ascund oameni de toate vârstele, degeaba sub umbrele, pe șezlonguri, atâta lume stă scufundată în viețile imeginare ale cărților. Ea nu mai are ochi decât pentru peisajul pe care vrea să îl picteze, pentru fiecare firicel de nisip ce se va strămuta pe pânza cu care se va întoarce în țară din vacanță. Prin ochii ei voi vedea și eu Turcia. Poate îmi voi imagina că am fost acolo, că mi-am strecurat degetele în nisipul fierbinte și mi-am clătit trupul în apa limpede a mării. Poate că într-o bună zi, îndrăgostită de tabloul ei, voi profita și eu de ofertele pentru Turcia și îmi voi oferi o vacanță de poveste, că tot apar an de an hoteluri noi și toate au cel mai bun all inclusive.

“Principiile care ne-au călăuzit pe un drum de peste 20 de ani sunt seriozitatea, promptitudinea, respectul față de clienți și parteneri, profesionalismul și dorința de dezvoltare. Avem grijă să alegem pentru turiștii noștri cei mai buni furnizori de servicii, atât din țară, cât și din străinătate. Relațiile noastre contractuale cu partenerii se bazează pe colaborări de lungă durată, reciproc avantajoase, cu tarife negociate în urma volumelor mari de vânzări astfel ca Dvs, turistul ce alege să beneficieze de serviciile agenției noastre, să aibă parte de o vacanță reușită și de asistență turistică promptă și de calitate, oriunde s-ar afla. ” – Agenția de turism Oltextur

În afară de câteva hoteluri noi care se vor inaugura în aprilie (Trendy Lara, Wind of Lara, Adalya Elite Lara – care se găsesc pe site și au și prețuri pentru sezonul de vară), anul acesta lanțul hotelier Rixos vine cu un concept nou – un proiect ce înglobează Aqua park, Parc tematic de distracții, zonă comercială gen Shooping Village și un hotel de lux. Ce și-ar mai putea dori un turist ajuns în Turcia?

le-blue-resort-16933_16481