Dacă ai avea de ales dintre mai multe destinații turistice, încotro ți-ai îndrepta pașii? În prima clipă sunt întotdeauna tentată să răspund că m-ar interesa să vizitez continentul african, să înțeleg mai bine din ce motiv oamenii rămân în locul unde s-au născut, chiar dacă acel loc nu le oferă absolut nimic – nici măcar strictul necesar. Apoi îmi amintesc de Asia și un freamăt greu de controlat îmi cuprinde mintea. O viață nu îi ajunge omului pentru a vedea tot ceea ce înseamnă cultura asiatică, pentru a întelege felul în care gândesc și acționează persoanele născute acolo. Îmi revin repede. Întreaga lume e frumoasă și-n fiecare colț al pământului e ceva interesant de văzut, însă de ce să îmi petrec timpul prin Europa sau prin alte părți, dacă nu am apucat să văd tot ce are țara mea mai frumos și mai atrăgător? Vacanța în România! Iată un vis pe care nu am reușit încă să mi-l împlinesc. 

Merry Cemetery in Săpânţa
Merry Cemetery in Săpânţa

Vacanța în România poate însemna orice îmi doresc eu. Un singur concediu nu e suficient pentru a vizita castele, mănăstiri, rezervații naturale, pentru a urca munți sau pentru a descoperi tot ceea ce înseamnă tradiție în Maramureș, Moldova sau Oltenia. Totuși, am convingerea că unul dintre primele locuri pe care un român ar trebui să le vadă, să le admire și să povestească altora despre ele este Delta Dunării. Atâta frumusețe strânsă la un loc! Atâta diversitate! În plus, mie mi-a intrat în cap ideea de a petrece în delta Dunării măcar o lună de zile, de a cunoaște un pescar bătrân și de a sta cu el la povești până târziu în noapte. În deltă viața pare dură. Noi, oamenii crescuți între betoane, la oraș, cu apa caldă venind pe țeavă indiferent de oră, cu magazin la scara blocului și mall-uri în fiecare cartier, cu greu putem concepe că în alte zone oamenii și-au trăit viața fierbând peștele în apa luată din fluviu.

Și totuși, cât de frumoasă trebuie să fi fost viața petrecută în mijlocul naturii, într-un loc unde alții nici nu visează să ajungă – măcar pentru o vacanță. E drept, străinatatea parcă a luat mințile românilor. Unii au uitat ce țară frumoasă au, cât de mulți turiști vin din toate colțurile lumii pentru a-l căuta pe contele Dracula, pentru a vizita Sighișoara, pentru a se reculege la mănăstirile Moldovei, pentru a se poza pe vârfurile munților, pentru a se minuna de meșteșugarii maramureșeni, pentru a gusta faimoasa ciorbă din deltă sau mămăliga cu sarmale. Nu pot pleca în vacanță în străinătate fără să fi văzut măcar o parte din ceea ce România are mai de preț. Ce le-aș putea răspunde africanilor sau asiaticilor, dacă m-ar întreba despre țara mea? Că am ales să o văd întâi pe a lor?

Mi-ar plăcea să aflu dacă cititorii mei și-au petrecut vreo vacanță în România. M-ar interesa motivele pentru care au dorit să își facă aici concediul, ce destinații turistice au ales și pe ce criterii, cum au fost tratați în locurile unde au ajuns și, de ce nu? cam cât costă o vacanță petrecută în țara noastră.