Dacă ai avea de ales dintre mai multe destinații turistice, încotro ți-ai îndrepta pașii? În prima clipă sunt întotdeauna tentată să răspund că m-ar interesa să vizitez continentul african, să înțeleg mai bine din ce motiv oamenii rămân în locul unde s-au născut, chiar dacă acel loc nu le oferă absolut nimic – nici măcar strictul necesar. Apoi îmi amintesc de Asia și un freamăt greu de controlat îmi cuprinde mintea.
O viață nu îi ajunge omului pentru a vedea tot ceea ce înseamnă cultura asiatică, pentru a întelege felul în care gândesc și acționează persoanele născute acolo. Îmi revin repede. Întreaga lume e frumoasă și-n fiecare colț al pământului e ceva interesant de văzut, însă de ce să îmi petrec timpul prin Europa sau prin alte părți, dacă nu am apucat să văd tot ce are țara mea mai frumos și mai atrăgător? Vacanța în România! Iată un vis pe care nu am reușit încă să mi-l împlinesc.
Merry Cemetery in Săpânţa
Vacanța în România poate însemna orice îmi doresc eu. Un singur concediu nu e suficient pentru a vizita castele, mănăstiri, rezervații naturale, pentru a urca munți sau pentru a descoperi tot ceea ce înseamnă tradiție în Maramureș, Moldova sau Oltenia. Totuși, am convingerea că unul dintre primele locuri pe care un român ar trebui să le vadă, să le admire și să povestească altora despre ele este Delta Dunării. Atâta frumusețe strânsă la un loc! Atâta diversitate!
În plus, mie mi-a intrat în cap ideea de a petrece în delta Dunării măcar o lună de zile, de a cunoaște un pescar bătrân și de a sta cu el la povești până târziu în noapte. În deltă viața pare dură. Noi, oamenii crescuți între betoane, la oraș, cu apa caldă venind pe țeavă indiferent de oră, cu magazin la scara blocului și mall-uri în fiecare cartier, cu greu putem concepe că în alte zone oamenii și-au trăit viața fierbând peștele în apa luată din fluviu.
Și totuși, cât de frumoasă trebuie să fi fost viața petrecută în mijlocul naturii, într-un loc unde alții nici nu visează să ajungă – măcar pentru o vacanță. E drept, străinatatea parcă a luat mințile românilor. Unii au uitat ce țară frumoasă au, cât de mulți turiști vin din toate colțurile lumii pentru a-l căuta pe contele Dracula, pentru a vizita Sighișoara, pentru a se reculege la mănăstirile Moldovei, pentru a se poza pe vârfurile munților, pentru a se minuna de meșteșugarii maramureșeni, pentru a gusta faimoasa ciorbă din deltă sau mămăliga cu sarmale.
Nu pot pleca în vacanță în străinătate fără să fi văzut măcar o parte din ceea ce România are mai de preț. Ce le-aș putea răspunde africanilor sau asiaticilor, dacă m-ar întreba despre țara mea? Că am ales să o văd întâi pe a lor?
Mi-ar plăcea să aflu dacă cititorii mei și-au petrecut vreo vacanță în România. M-ar interesa motivele pentru care au dorit să își facă aici concediul, ce destinații turistice au ales și pe ce criterii, cum au fost tratați în locurile unde au ajuns și, de ce nu? cam cât costă o vacanță petrecută în țara noastră.
Mai înainte eram în pauza de masă şi brusc mi-a venit în minte “Terry pe urmele lui Kon-Tiki”.Normal că am sărit pe google şi…am dat de tine cu un articol despre.
Nu-l găsesc acum, dar maamă cît am visat pe lîngă cărţile de călătorii şi mai ales cele cu copii care fac tot felul.După ce am citit cartea împreună cu prietenul meu am ajuns la concluzia că trebuie să învăţăm vînturile, curenţii oceanici şi să ne facem şi noi o plută.
În încercarea de a manevra o plută am ajuns pe Valea Ariesului, căci Someşul e prea lent pentru astfel de manevre şi ne-am bucurat, căci nu sînt multe văi ca cea a Arieşului, care desparte amar de munţi, unde sînt peşteri, păduri şi cîte altele.
Recomand oricui are timp să viziteze valea Arieşului cu toate împrejurimile., dar bineînţeles că pe rînd, căci nu ajunge un concediu pentru tot.
Deşi mi-am dorit să văd multe locuri de pe glob, n-am avut timp.Căci n-am reuşit să văd toţi munţii noştri, toată ţara şi pare că timpul se cam scurtează.
Aş mai avea de văzut Semenicul şi Ceahlăul.Dar bineînţeles că per pedes, nu din maşină.
După aceea, dacă nu mă apucă pohta să revăd munţi dragi de pe-aici, s-ar putea să mai merg şi prin alte părti.De ex. Tatra, care sînt tot Carpaţi.
Am dat si eu acum o cautare dupa imagini de pe valea Ariesului si am ramas surprinsa de frumusetea acelor locuri. Chiar zilele trecute imi spunea sotul meu ca s-a cam plictisit sa il duc la munte numai aici, pe valea Prahovei, ca ar vrea sa mai vada si altceva, sa cunoasca locuri noi. Abia astept sa ii arat. :) De noi este destul de greu, ca nu avem masina si departarile par mai indepartate cand mergi cu trenul… Dar sper sa reusim. :)
La Deltă m-am gândit înainte de a citi articolul. Noi am fost înainte de 89. La Sf. Gheorghe. Lumina se stingea la 22 și mâncam în beznă spre amuzamentul copiilor, căci nu ne gândiserăm la lanterne și alte alea. Drum splendid (cam lung atunci) peisaje superbe, mare și Dunăre în același loc, case pe nisip, mâncare extraordinară.
Eu am preluat ideea părinților care, în fiecare vară, ne duceau într-un circuit cu trenul. Ziua vizitam și noaptea călătoream și dormeam. Era ieftin. Așa i-am dus pe copii, la rândul meu. Am fost cam peste tot.
Să ne spui ce ai hotărât, da?
La Sfantu Gheorghe as fi vrut (si vreau) sa ajung, numai ca nu stiu cum si cand. Saptamana viitoare mergem pentru cateva zile la Mangalia si sper sa fie vremea destul de buna pentru a putea vizita si imprejurimile.
Una din puţinele zone în care nu am fost este aşa numita “Împărăţia lui Zamolxe”
Cică este cu adevărat un ţinut pentru zei.
Un tinut pentru zei sau in care poti gasi zeii? :p
Te invidiez pentru faptul ca ti-au ramas atat de putine locuri de vizitat. :)
Vulcanii noroiosi din Buzau! De vazut obligatoriu, zic eu.
Manastirile de vazut, dar le prefer pe cele unde nu este aglomerat. Propunere: manastirea Rohia din Maramures.
Si Transalpina! De traversat neaparat.
In Delta as merge, cum nu?, sa ma satur de peste gatit (de altii, nu de mine) in toate felurile posibile.
Cu siguranta sunt locuri tare multe unde nu am fost in tarisoara asta, dar macar nu ma dau in vant pentru strainataturi. Anul trecut am iesit prima data, pana in prima localitate de langa granita cu Ungaria.
Tot din Buzau as vrea sa vad bisericile rupestre. Sper sa imi pot oferi candva o mica vacanta numai pentru vulcani si acele mici minuni rupestre.
Am neamuri prin Ardeal si datorita acestui fapt am reusit in copilarie sa mai vad cate ceva pe acolo, insa cu ochi de adult nu stiu cum mi s-ar parea. Trebuie sa incerc, nu?
Ah, in preajma mea este interzis sa se vorbeasca prea mult despre peste. “Ma doare aceste cuvinte”, ma doare pofta care ma apuca de fiecare data. :)))
Merci de recomandari!
Eu n-am fost niciodata in afara tarii in vacanta. Am fost in putine vacante si in Romania. Atacurile mele de panica m-au izolat extrem de mult dar am reusit sa vad si eu Branul si Satu Mare si tare mult mi-a placut. Daca m-as simti ok si as avea bani, multe as vrea sa vad prin tara asta.
Da, si banii sunt o problema de multe ori…
Cu atacurile de panica eu am rezolvat singura. Am inteles ca imi joaca feste creierul si acum ii impun eu cand sa se teama si cand nu. :)))
La Satu-Mare sunt cele mai multe dintre neamurile mele. ;) Ma rog, erau, ca multi au plecat in lumea larga dupa caini cu covrigi in coada. :)))