La 15 ani intrasem la liceu, eram deja prietenă cu fetele din clasa mea(ne cunoşteam din practica agricolă), mă luasem de fumat, aveam deja planuri de vacanta şi învăţasem să fiu  obraznică. Primul pe care mi-am încercat talentul a fost profesorul de CSP, Cunoştinţe social-politice, pentru neştiutori. Un bătrânel atât de serios, că părea să fie mereu constipat. Purta ochelari cu lentile groase, era scund şi avea picioarele ca nişte paranteze, de unde şi porecla sub care l-am cunoscut, Crăcănel.

La prima oră de CSP din clasa a IX-a ne-a spus, printre altele, că va trebui să vorbim încet, dar clar, pentru că nu aude zgomotele prea puternice. Copii naivi, eu şi cea mai bună prietenă a mea din clasă, care acum este preoteasă şi profesoară de limba română, nu am avut nevoie de mai multe pentru a transforma orele lui în circ fără bani.

Am început prin a trânti pixurile pe bancă. Văzând că nu are nici o reacţie, am prins curaj şi am început să ridicăm scaunele, apoi să le trântim cu putere. Nimic, omul părea să fie surd. Încurajate de lipsa lui de reacţie şi de râsetele colegilor, am trecut la nivelul următor. Aşteptam să treacă de banca noastră pentru a striga în spatele lui:

-Crăcănel, ţi-a trecut porcul printre picioare?

-Crăcănel, vezi ceva prin fundul ăla de damigeană?

-Crăcănel, de ce nu stai la catedră? Îţi este teamă că nu te mai vedem?

Profesorul nu spunea nimic. Îsi vedea de plimbările lui prin clasă, continua să predea materia aia imposibilă, ca şi cum nu auzise nimic. Dar la sfârşitul trimestrului, singurii copii din clasă care au rămas corigenţi am fost eu şi prietena mea. Tot atunci ne-a spus că a auzit tot, că nu a fost frumos din partea noastră şi că nu ne va ierta decât dacă vom deveni cele mai bune din clasă la materia lui.

A fost singura corigenţă din viaţa mea, ruşinea a fost pe măsură, iar efortul de a toci la Cunoştinte social-politice ne-a făcut să pierdem vacanţa de iarnă. Lecţie dură, din care am ieşit şifonate şi hotărâte să ne respectăm profesorii.

Am scris aceste rânduri inspirată de Tomata cu scufiţă, de nota ei de la fizică.