Încuiați în spatele unei uși de interior, priveam cu uimire și regret pe gaura cheii, spre lumea ce nouă ne era interzisă, spre acel miraj occidental despre care nu știam foarte multe, dar pe care îl întrezăream intuitiv. Revistele Neckermann contribuiau într-o foarte mare măsură la amplificarea sentimentului că suntem rămași mult în urmă, că nu avem cheile potrivite pentru ușile din(spre) Germania și restul Europei. Nu pot uita materialele vaporoase din care erau confecționate rochițele pe care le admiram în acele reviste, la fel cum nu pot uita cât de mult mi-au influențat gândirea interioarele amenajate într-o singură culoare, separate între ele de uși solide, frumos lucrate, la care mă puteam uita până când primeam o nouă revistă, fără să mă plictisesc, căci dincolo de ele îmi imaginam o lume mirifică.

Acum, ușile lucrate cu rigurozitatea proprie poporului german ni se deschid ușor. Trebuie doar ca noi să ne decidem cât vrem să fim de îndrăzneți, să decidem dacă dorim o ușă ieftină sau una de bună calitate, comandată de la exclusivedoors. Trebuie doar să decidem cât de îndrăzneț vrem să visăm.

usa de sticla

Timpul a dovedit că nu ne înșelam atunci când foloseam ca etalon al eleganței, al rafinamentului, al gândirii logice, revistele occidentale, stilul de viață civilizat, ba chiar și zvonurile ce veneau odată cu întoarcerea în țară a norocoșilor ce se puteau deplasa în străinătate. Continuăm și astăzi să ne inspirăm de la occidentali, să luăm ceea ce este bun și frumos în sistemele lor de valori, în conceptele și metodele după care se ghidează ei. Nu toți se inspiră, sigur. Doar cei ce vor să evolueze, să își vadă interiorul amenajat inteligent, să vadă cât mai multe uși deschise din(spre) Germania și Grauthoff, uși finisate astfel încât să fie în armonie cu podeaua și mobilierul, după înaltele standarde germane.

Să nu uităm că istoria grupului producător de uși Grauthoff începe încă din anul 1956, într-o veche baracă militară, unde idealismul, entuziasmul și sârguința au dus la o continuă evoluție până în prezent, aducând grupul la statutul de cel mai mare producător german de uși de interior, premiat în 2012 cu premiul RedDot Design pentru inovație.

Acum ne simțim parte din Europa, suntem ca într-o casă mare. Deschidem ușă după ușă, în căutarea rețetei ce le face viața plăcută vesticilor. Ce au ei și nouă ne lipsește? Trebuie să gândești precum germanii, să ai în spate o experiență de aproape 70 de ani de exclusive doors pentru a înțelege că usa de interior nu se alege în funcție de finisajul ferestrelor, căci ele oricum vor fi acoperite de perdele, draperii, jaluzele. Întâlnim usi din lemn sau sticla, bine ancorate în structura casei, cu toc reglabil (căci toleranța este foarte importantă în orice situație) și balamale cu inserție metalică, uși rezistente la umiditate excesivă, ultraviolete, diferențe de temperatură, lovituri, zgârieturi, pete de tot felul. Ce vom găsi dincolo de ele?

În primul rând sfaturi despre ce trebuie să știm atunci când ne decidem să cumpărăm o ușă de interior, cataloage ce cuprind mii de modele din care să alegem și garanția că vom primi exact ceea ce am cerut. Cum ar fi casa fără uși de interior? Cum am putea trăi fără un strop de intimitate? Cum ne-am putea considera civilizați dacă nu am separa prin uși camerele casei, dacă baia, bucătăria, dormitorul și livingul s-ar deschide ochiului în fiecare clipă? Dar dacă birourile instituțiilor ar fi simple încăperi fără uși?

usa de lemn

Se spune că atunci când o ușă ți se închide, alte două se deschid (asta dacă nu te decizi să intri pe fereastră). Atunci când românilor li s-a închis ușa, când s-au văzut prizonieri în propria țară, nici nu își puteau închipui ce alte două uși minunate tocmai li se deschiseseră. Abia acum înțelegem că perioada comunistă ne-a silit sa ne dezvoltăm imaginația și să ne dorim o viață ca afară, o viață în care rigurozitatea germană să se împletească armonios cu eleganța și esteticul ce bucură ochiul uman. Așa am învățat să apreciem ceea ce este deosebit, ceea ce este lucrat cu pasiune, cu grijă pentru client. Am învățat că nu putem vorbi de amenajări interioare fără să ne gândim și la uși de interior, căci ele deschid și închid mica noastră lume. Am învățat să luptăm pentru a avea case confortabile, călduroase, bine structurate.

Ar putea fi ele așa fără ușile de interior de la exclusivedoors?

logo