Nici măcar nu pot da vina pe vârstă în acest caz. Aveam în jur de 20 de ani când s-a întâmplat. Descoperisem cafeaua solubilă şi adoram să prepar creme  din ea, pe care le mâncam cu linguriţa, în loc să le diluez cu apă, pentru a face cafea.

Într-o zi de vară caniculară, o zi plictisitoare, în care nu era nimic de făcut, eu şi prietena mea ne-am decis să ne ascundem la umbră, pe balcon şi să ne “jucăm de-a fetele cochete”. Toată ziua ne-am făcut unghiile, ne-am machiat, ne-am tuns şi ne-am aranjat părul în cele mai ciudate feluri, ne-am pensat şi ne-am parfumat până am răspândit mirosul pe toată strada.

Gheorghe Gheorghiu ne cânta încetinel “eu sunt nebunul care te iubeşte, eu sunt acel frumos nebun”, noi fredonam alături de el “unii au noroc desigur, de trifoi cu patru foi“, viţa de vie ne adăpostea, ne ţinea ascunse de privirile curioase ale trecătorilor. Aveam impresia că toată lumea este a noastră, că putem face orice, pentru că “unii au de prima oară, drumul presărat cu flori”.

Primisem de la un prieten o sticlă de un litru cu esenţă de Pepsi. Nu am avut nevoie de prea multă minte pentru a amesteca esenţa asta cu cafeaua solubilă şi puţină apă. Avea un gust divin, care ne-a păcălit. Cană după cană, melodie după melodie, ţigare după ţigare, ojă după ojă şi ziua a trecut pe nesimţite.

Ajunsă acasă, am simţit o stare de rău inexplicabilă, o agitaţie interioară greu de descris în cuvinte. M-am întins în pat fără să mănânc nimic, în încercarea de a dormi. Nu voi uita niciodată acea noapte de coşmar. Tot corpul îmi era acoperit de o transpiraţie rece, tremuram ca varga, nu îmi puteam controla inima, care bătea nebuneşte. M-am dus la baie să mă spăl pe ochi şi m-am tras înapoi din faţa oglinzii când mi-am văzut chipul. Arătam ca un mort viu, aveam o paloare de cadavru şi chiar aşa mă simţeam. A fost cea mai lungă noapte din viaţa mea.

Dimineaţa, vorbind cu prietena mea, am aflat că a trecut prin acelaşi coşmar. Aşa am învăţat, pe propria-mi piele, că excesele sunt periculoase, că esenţa de pepsi trebuie folosită cu mare atenţie, cu măsură, iar amestecul de cafea solubilă şi pepsi poate dăuna grav sănătăţii.

Îmi place în continuare gustul, îmi este poftă când văd la alţii că beau, dar eu nu mă mai ating de acest amestec. Dacă am avut noroc o dată, nu înseamnă că voi avea mereu.