Cine se trezeşte de dimineaţă cumpără de la brutărie covrigi calzi, plini de zahăr şi descoperă cu tristeţe că i s-a făcut poftă de cozonaci aromaţi, abia scoşi din cuptor. Înghite în sec şi muşcă din covrig, ştiind că mai sunt vreo două săptămâni până când îşi va  băga mâinile până la cot în aluatul elastic. Ce ar fi să pregătească nişte poze cu ouă şi iepuraşi? Ce ar fi să vă întrebe unde este cloşca cu puii de aur?

 

happy weekend

 

Habar nu am din ce joben a ieşit iepuraşul care aduce copiilor cadouri de Paşte, dar sper să aibă timp şi daruri pentru toată lumea. Ştie cineva ce fel de iepuraş este cel aşteptat? Să fie de câmp? Să fie de casă? Alb, negru, maro, cenuşiu sau cu pete? Cred că este un iepure de câmp, care poate alerga prin toată lumea…

 

iepure de camp

 

Probabil are şi ajutoare, pentru că altfel nu îmi explic cum reuşeşte să îi viziteze pe toţi. Dacă aş fi în locul lui, aş alege câţiva iepuraşi albi, selectaţi în urma unor interviuri serioase.

 

iepurasi albi

 

Dacă vă mai rămâne aluat de cozonac, puteţi face un iepuraş simpatic, de care să se bucure întreaga familie. Dacă nu vă rămâne, puteţi face rapid un aluat de pâine. Important este ca iepuraşul să nu lipsească de la pe masă.

 

iepuras din aluat de paine

 

Îmi place carnea de miel. Nimic nu se compară cu o pulpă de mieluşel unsă cu miere şi ţinută în cuptor, la foc nu prea mare, până când se rumeneşte bine. Dar când îi văd în poze, când le aud prin piaţă behăitul subţire în ajunul Paştelui, parcă îmi piere pofta de pulpiţe la cuptor. Voi ce spuneţi, vă mai vine să mâncaţi mieluşei nevinovaţi?

 

miel

 

Paştele aduce cozonaci şi ouă roşii. Ah, asta se întâmpla mai demult, când acel roşu simboliza ceva? În acest caz, vorbim de ouă colorate, ouă încondeiate sau ouă înflorate. Decupăm cu grijă imagini drăguţe (flori, iepuraşi, păpuşi etc) şi le lipim pe oul gata fiert. Nu mai mânjim toată bucătaria de vopsea, nu ne mai stricăm manichiura şi ne putem lăuda că avem ouă unicat.

 

oua inflorate

 

Dacă doriţi ca ouăle să încânte privirea copiilor, trebuie doar să le puneţi la fiert cu focul foarte mare, apoi să le vopsiţi urmând instrucţiunile de pe plicul de vopsea. Oul va crăpa la fiert şi pe albuş se vor vedea dunguliţe colorate.

 

oua cu dungi

 

Cei mai norocoşi dintre voi vor avea pe masa de Paşte oul de aur. Cloşca nu ştiu unde s-a ascuns, dar dacă pun mâna pe ea, o leg de calorifer şi o îndop cu boabe de porumb.

 

oul de aur

 

Nu trebuie uitat nici vinul roşu, servit musafirilor din pahare deosebite. Nu aveţi suficiente pahare? Le puteţi împărţi în patru pe cele deja existente în casă.

 

pahar

 

Au făcut fetele Ninei un experiment care s-a finalizat într-un mod amuzant (pentru cei care au citit). Am luat repede şi eu un ou, l-am pus într-un pahar şi am turnat oţet peste el. După câteva minute, oul, fiind probabil făcut de o găină stresată, a crăpat. După 24 de ore, oul parcă se umflase, crăpătura se mărise mult (are acum un centimetru lăţime şi vreo 4-5 cm lungime)  şi coaja se înmuiase. Am vrut să îl scot de acolo, dar paharul are diametrul prea mic la bază şi oul s-a înţepenit. Mi-a fost teamă că îl sparg. Au trecut 48 de ore, oul a crescut precum Făt-Frumos şi ocupă tot paharul. Coaja este tot mai moale şi a început să îşi schimbe culoarea, iar rozul cu care a fost ştampilat pluteşte la suprafaţă. Am mai turnat oţet, pentru că dispăruse şi urmăresc plină de curiozitate monstrul din pahar.

 

Să aveţi un week-end de vis!

Particip la jocul Happy Weekend, iniţiat de Elly. Astăzi, ediţia cu numărul 16 din 2013.