Un reportaj văzut zilele trecute mi-a retrezit gânduri vechi, legate de problema preţurilor pentru serviciile stomatologice. Am avut ocazia de a urmări, pas cu pas, cum se fabrică un implant dentar, lucru care m-a făcut să înţeleg câtă muncă este în spatele unei rădăcini dentare artificiale, de la pregătirea materialului ce va fuziona cu osul maxilarului şi până când ajunge într-un cabinet stomatologic, pregătit să fie montat printr-o mică intervenţie chirurgicală pentru a înlocui o rădăcină dentară compromisă. Mi-a fost clar că preţurile care li se par uneori românilor cam mari se justifică dacă luăm în calcul materialele şi instrumentele folosite în stomatologie. 

La prima vedere pare a fi un soi de şurub simplu, însă proprietăţile materialului din care este confecţionat, etapele prin care trece până când este şlefuit şi sterilizat perfect, pentru a putea fi introdus fără teamă în gura unui om, apoi intervenţia chirurgicală făcută de medicul specialist în implantologie şi chirurgie alveolară, în mod cert justifică preţul. După cum unii dintre voi ştiu deja, tot mai mulţi străini (dar şi români plecaţi peste hotare) vin în ţara noastră pentru a-şi rezolva diverse probleme legate de dantură, deoarece oricât ni s-ar părea nouă de scumpe serviciile stomatologice, ele sunt cu mult mai mici decât în ţările occidentale (cel mai recent exemplu este chiar nepoata mea, venită astăzi din Statele Unite pentru a-şi rezolva problemele stomatologice apărute după naşterea copiilor).

Este ştiut faptul că românii, spre deosebire de alte popoare, stau foarte prost cu dantura, în parte din cauza salariilor mici, în parte din cauza educaţiei. Dar ce poate fi mai important decât sănătatea? Lipsa parţială sau totală a dinţilor (edentaţie) aduce cu sine o mulţime de probleme de sănătate (ştiut fiind faptul că procesul de masticaţie este extrem de important), modificări ale trăsăturilor faciale şi chiar probleme de integrare socială. Românul investeşte bani în mâncare, în haine de firmă, în excursii peste hotare, face credite pentru maşini de spălat sau aspiratoare, însă greu se decide să îşi folosească banii pentru a putea etala o dantură impecabilă şi un zâmbet strălucitor.

E drept, preţurile pentru serviciile medicale ale cabinetelor stomatologice pot părea la prima vedere destul de mari pentru buzunarul românului de rând, însă câţi se gândesc la preţul pe care îl vor avea de plătit atunci când vor descoperi că şi-au pierdut sănătatea din cauza dentaţiei neîngrijite la timp? În trecut, singurele soluţii pentru “reabilitarea” danturii erau protezele, coroanele şi punţile dentare, cu tot cortegiul de neplăceri care le însoţeau. Astăzi avem ocazia de a profita de noile tehnologii din domeniul stomatologiei, de a beneficia de metode mult mai eficiente, de a ne reface dantura compromisă cu ajutorul implantului dentar care devine în timp parte integrantă a structurii osoase.

Cris Smile este un cabinet stomatologic care oferă în condiţii excelente servicii de implantologie, aparate dentare pentru repoziţionarea şi alinierea dinţilor, servicii de detartraj (îndepărtarea tartrului şi a depunerilor de placă bacteriană ce rămân fixate pe suprafaţa dentară în ciuda operaţiunilor de periaj dentar efectuate cu regularitate de fiecare dintre cei care acordă atenţie igienei orale). Cris Smile îţi poate readuce zâmbetul pe chip, iar zâmbetul tău poate fi cu adevărat strălucitor dacă vrei.