Pregătirile pentru plecarea în Grecia au durat mai mult de două săptămâni. Aveau bagaje de făcut, nu prea multe, dar alese cu mare grijă, să reprezinte  strictul necesar. Aveau nevoie de hărţi, pentru că drumul până acolo îl străbăteau prin munţi, alături de o călăuză de încredere, pe care o căutaseră câteva luni.

Când totul a fost gata, ne-am luat rămas bun şi au plecat în căutarea unui nou El Dorado. După multe peripeţii la iugoslavi şi o sperietură mare la macedoni, după ce au îndurat frigul şi foamea, după ce au stat cu pistolul la tâmple, întinşi pe iarbă la macedoni, au reuşit să vadă Grecia. Trecuseră 6 zile de la plecare.

Grecia. O ţară de vis, cum nici nu îşi imaginaseră vreodată. Căldura cu care nu erau obişnuiţi îi moleşea, făcându-i să iasă doar seara pe străzi. Au fost fermecaţi de luminile colorate din Atena, s-au închinat văzând magazine cât blocul.

În prima seară, murdari şi obosiţi, au intrat într-un bar să se răcorească. Penumbra de acolo dădea senzaţia de intimitate şi le ascundea feţele murdare de praf. La mese vedeau perechi care se ţineau de mâini sau se sărutau. Muzica lentă completa tabloul. Apoi au descoperit cu stupoare că în acel bar erau doar bărbaţi, unii cu părul lung, despletit. Şocaţi, au rupt-o la fugă, s-au călcat pe picioare, abia nimerind uşa.

Al doilea bar în care au intrat era total diferit. Zgomotos, plin de lumină şi culoare. S-au asigurat că sunt femei în bar, apoi au comandat sucuri şi beri. Ceea ce i-a uimit şi încântat a fost baia, pregătită până şi pentru “turişti” ca ei. Au găsit acolo apă caldă şi şampon, cu care s-au spălat bine pe cap în chiuvete, sub privirile cam mirate ale celor care intrau şi ieşeau.

Întâmplator, unul dintre ei a descoperit vântul cald care usca părul ca la coafor. Au petrecut o oră în baie, uscându-şi părul şi tricourile pe care tot cu “şampon” le-au spălat. Au fost primii mei prieteni care au văzut şi folosit săpunul lichid şi uscătoarele din băi, care au dat nas în nas cu viitorul, imediat după căderea regimului comunist.