Umbla din om în om pe facebook aseară. Lăsa în urmă bloggeri şocaţi, nervoşi sau doar ruşinaţi de ţara care permite să se întâmple asta. Era un articol care înfiera practicile Uniunii Scriitorilor din România, un articol în care erau date câteva exemple de scriitori ce primesc bani din partea statului român. După ce l-am citit, nu am putut spune decât că Uniunea Scriitorilor din România (USR) a devenit o mocirlă, un loc în care unii îşi spală jegul. AICI aveţi articolul, dacă doriţi să îl citiţi. Dacă nu aveţi suficient timp, vă las mai jos câteva rânduri extrase de cei de la Adevărul din uimitoarele cărţi scrise de:
Dora Alina Romanescu- „Chipul atât de frumos al lui Fuego nu este părăsit decât rareori de zâmbetul şugubăţ, neastâmpărat. Trăirile intense, dăruirea cu care tratează publicul, face din Fuego o flacără care încălzeşte sufletul, luminează calea, iar fiecare clipă trăită alături de el dă vieţii sens şi frumuseţe.“
Mihaela Burlacu- „Acum eram plină de forţă. Ca un zbor de pasăre spre lumină, după o săptămână, am realizat exact situaţia care mi se întâmplă.“
Liviu Andrei- „Destinul urla. Urla ca o băşină de fasole groasă. Sfinctereala şi prosteala prostatei trebuiau să se facă muci şi să dispară. Ovidiu avea să-şi schimbe pielea printr-o puşcărioară. Frecatul de Aurică nu-i mai grăbea năpârlirea iar Ginuţa cea luciferică îi cariase muşcătura care-i atrăgea atât de mult bărbatul (n.r. – nici noi n-am înţeles ce vrea să spună autorul). Jucase pizdeşte. Mişeleşte. Curveşte. Era dată dreacu. Cântase la penisul lui Aurică ca la un fluier cărnos.“
Nu vreau să spun decât că este de preferat să citim bloguri, în loc să pierdem vremea cu asemenea cărţi. Cunosc atât de mulţi bloggeri care scriu bine, care au ceva de transmis, care scriu corect şi coerent, amuzant sau serios, dar mereu îmbietor. Am găsit săptămâna trecută câteva articole care mi-au reţinut atenţia şi pe care aş vrea să le citiţi şi voi. Mă gândesc să fac o rubrică permanentă, săptămânală, în care să recomand bloggerii şi articolele lor.
Silavaracald ne povesteşte în stilul ei obişnuit despre “50 de umbre ale lui Grey, întunecate, descătuşateşi nu-mai-ştiu-cum” şi se întreabă ce are această carte, cum a ajuns să fie “cea mai bine vândută carte a tuturor timpurilor”.
Ioana reuşeşte să transmită emoţii şi dor de călătorii cu articolul despre Lisabona- Portugalia, un articol cu “parfum de portocali, de ploaie, de rufe curate şi de mare”. Este al treilea dintr-o serie neîncheiată încă.
Simona descrie dintr-un unghi personal situaţia din spitalele româneşti şi problemele celor care nu au bani pentru şpagă. “Poate pentru doctorul respectiv cei 60 de lei au reprezentat 2-3 cafele la Starbucks şi un pachet de ţigări. Poate pentru biata femeie erau ultimii bani din pensie. Chiar merită să te vinzi pentru câţiva lei? Trist…”
Kadia, revoltată pe bună dreptate, propune un nou logo turistic pentru România şi le explică pe îndelete cârcotaşilor că nici alte ţări nu au cine ştie ce logo-uri, dar ştiu să se promoveze. “Dar ce poate oferi România? Că oraşele-s oraşe, nici prea frumoase, nici prea vechi nu sunt, munţii – hai să fim serioşi, pentru că Alpii-s mai frumoşi, dar România este IEFTINĂ!”
Alexandra, care de curând a trecut printr-o mare suferinţă, vorbeşte despre prietenie, despre cei alături de care ” eram într-o încăpere a suferinţei iar ei îmi erau alături şi mă ţineau de mână, mă îmbrăţişau, îmi încălzeau obrajii şi încercau să-mi contureze câte un zâmbet pe buze.”
La Florin Ruşanu am găsit un articol amuzant despre oale, prin care dovedeşte ce spirit fin de observaţie are. Şi întrebarea de final: “Ce voiam io de fapt să vă întreb, #fetelor: ce dracu’ vedeţi în oalele noi? (că da, vă uitaţi insistent şi îndelung în ele, check it!)”.
Vladen speră să devină fericitul posesor al unor iepuraşi Dunny “care au fost în vacanţă la Cernobal” şi ne lasă cu un filmuleţ ce mie mi-a sfâşiat inima. Este filmat la Cernobîl “chiar la faţa locului, imediat după accident de către un Volodia, reporter local. Care, ca orice Volodia care se respectă, şi-a dat obştescu sfârşit imediat după ce s-a reîntors de acolo, pe motiv că s-a expus la vreo câteva mii de Röntgen”.
Aş putea continua cu încă vreo 8-10 articole, dar observ că am deja scrise 700 de cuvinte. Mă tem că vă voi plictisi şi nu veţi termina de citit.
Bine scris!!!
Pana la urma, problema e ca respectivii fac parte din USR, nu ca au scris niste mizerii. Nicolae Manolescu a pierdut de mult fraiele Uniunii, nu prea pare sa-l mai intereseze nici macar cine ia premiile (desi el le inmaneaza). Pe de alta parte, n-as forta o paralela intre blogging si literatura. Decat daca blogul respectiv e in nisa literara.
Nu incerc sa fac o paralela intre blogging si literatura, dar decat sa dau banii pe o carte de genul acela, mai bine citesc un blog scris de un prieten.
Nu am vrut sa spun mai multe, dar este dureros ca respectivii au devenit membrii USR, ca pot fi numiti reprezentanti ai literaturii noastre.
Dacă cei de mai sus sunt prezentați ca exponenți ai literaturii noastre, nu văd de ce comparația între blogging și literatură -strict în acest caz- ar fi forțată! :)
În rest sunt perfect de acord cu tine, Dana, sper să nu consideri inoportun modul în care m-am ”introdus” :) în discuție.
Nu cred ca Dana se va supara ca te-ai “introdus” in discutie. :))
Ai spus-o mai bine decat am reusit eu.
nu prea citesc eu literatura romaneasca contemporana, dar sigur nu m-as atinge de cartile de mai sus…
Mulţumesc mult pentru menţionare în capul listei. Din păcate, din motive personale, un timp nu voi mai scrie pe blog, dar când voi reveni, te voi anunţa fără-ndoială.
Până atunci, îţi doresc tot binele din lume! :)
Citim, citim. Bloggul tau zi de zi :)
Mulţumesc de recomandare! :) Am citit articolul din Adevărul şi încă nu mi-am revenit din şoc. Şi nu e vorba că nu pot să cred ce le poate mintea … doar nu pot să cred că există oameni care lecturează cu plăcere astfel de “opere”…
felicitari pentru aceste randuri. am descoperit acelasi lucru, de aproape 3 ani, asa ca, desi citesc si literatura, am grija ce anume aleg. citeam intr-un articol al lui Alex Stefanescu despre faptul ca a citit 10.000 de carti scrise de romani, in ultimii 40 de ani si dintre ele doar 10, cu indulgenta 20, ar putea fi recomandate. asa ca prefer oamenii reali, sinceri, care vorbesc despre realitate, cautand sau dand solutii.
felicitari inca o data pentru ca ai scos in evidenta lucrul acesta.
Auzisem tangențial de articolul ăsta.
E bună ideea cu recomandări articole.
Noi suntem bloggeri, adica niste mazgalitori de tastatura, nu putem fi citati ca marii clasici in viata, n-avem noi tupeu de VIP! Suntem niste surogate de literatura, nu stim noi ce-i aia ARTA! Bine macar ca scriem corect gramatical…
Liviu Andrei acela musai sa consulte un psihiatru…si-ar face un mare bine.daca nu lui, societatii cu siguranta.
intradevar,foarte multe bloguri au articole interesante si scrise foarte frumos.din unele chiar cu greu ies.si cand ma uit la ceas nu-mi vine sa cred cate ore am ramas captivata de frumusetea exprimata acolo.
felicitari pentru articol.
Ma depaseste situatia si sincer? Nici nu vreau sa stiu! Eu am ramas în anii ’80. :)
Am terminat de citit si-as mai fi citit tot cu atata insufletire. N-am citit, in schimb, articolul celor de la adevarul, dar extrasele subliniate de tine mi-au fost de ajuns… De departe, cel cu Fuego… Oooof, Doamne! Holy mother of Fuego! :))
Oda lui Fuego, wow, cred ca scriitoarei i se imbatasera muzele:)))
Vai, acum realizez cat de incult si ignorant sunt! N-am auzit de niciunul dintre valorosii scriitori contemporani citati aici…
Cui ii pasa sunt falimentari oricum. Si nu o zic ca injuratura. Chiar sunt. Nici n-ar trebui sa existe. Scriitorii ar trebui sa se intretina din meritele lor. Si daca vor pensie sa cotizeze la un fond privat de pensii. Ce scriitor e ala care nu poate rezista din vanzari?Ori vinzi si scrii ori nu vinzi si faci alta meserie. Ca oricare dintre noi. Esti bun ramai, esti prost, schimbi.
E o asociatie de ghilda oricum. Nu e promotor de talente. Acum ca ghilda accepta tipi care o reprezinta asa prost, e problema credibilitatii ei :P. Oricum e la moda in Romania sa fie promovati cei care, fiind mai lichele, stiu sa pupe ce fund trebuie. De asta si AR e atat de jalnica. Nici macar nu-s ticalosi. Sunt jalnici.
:D Interesanta turnura in literatura romaneasca. As intra oricand cu drag pe oricare din blogurile mentionate de tine decat sa citesc cartile mentionate.
M-ai facut sa rad.Ce suparata esti!Lasa-i ca se citesc intre ei.Eu nu prea ma mai afund decat in cititul celor cunoscuti.Toate bune!
Ma crezi ca mi s-a facut rau, la propriu(pe fondul unei oboseli puternice) cand am citit mostrele de asa-zisa literatura? Inteleg ca a fost nevoie de termeni de comparatie, ti-as ramane datoare daca ne-ai prezenta doar bloguri de acum inainte. :)) Si eu le prefer tot pe ele. :) Impropriu spus prefer. :P
Nu pot să cred că cineva a făcut apologia muzicii, vieţii şi mutrei lui Fuego. Şi încă în 2 volume!!
Ce e cu adevarat mirific si cere sa fie precizat este ca autorul respectiv este doamna…si inca pensionara. Ceea ce-mi aduce aminte de ce-mi spunea mie maica-mea cand am intrat in adolescenta “la varsta asta doar bunica-ta te place” :D
Îmi place de maică-ta :)))
Mă bucur că aţi descoperit şi voi ce ştiam eu dinainte de a îmi publica SINGUR prima carte, în 2007 şi ulterior, tipări în 2008.
De atunci încoace, am publicat bine-mersi şi fără aprobarea expresă a USR, peste 20 de cărţi. Şi drept să vă spun, sunt prea ocupat acum cu alte chestii care mă fac fericit, ca să mă mai intereseze mafia din literatură şi lanţul de distribuţie carte tipărită.
Am de gând să mă descurc singur şi pe mai departe şi să învăţ pe toată lumea care are chef, să facă la fel.
Mai greu mi-a fost în 2007, pentru că eu credeam că dumnezeul scriitorilor, locuieşte la USR. Între timp, mi-a trecut! ;)
Cheers, all you dreamers! Make your OWN dreams come true, or else, you’ll make other’s dreams come true! ;) :D
Mda… Din cate am inteles eu, pentru a deveni membru al USR (daca vrei) e nevoie sa publici cel putin 3 (sau 5?) carti (nu se cere calitate, ci numai cantitate)… Sigur, nu se cere sa fie sponsorizata de catre stat publicarea acestora, ci fiecare pe buzunarul lui (si nu e ieftin, in caz ca vrei sa le si difuzeze editura in librarii – nu multe edituri din RO pot face aceasta si – tot din cate am inteles – nu pentru ca nu ar vrea)
Autorii romani, oricat de buni ar fi, nu sunt promovati mai deloc – si putini scriitori si-ar permite sa plateasca un “agent” personal… Si chiar de ar fi promovati cum ar trebui… romanii nu prea se inghesuie sa cumpere carti care costa, uneori, cat o pereche de pantofi cumparati din piata… si sunt scrise de necunoscuti.
Poate ca Fuego o fi sponsorizat scrierea cartii…
Bun. S-a scris articolul, s-a “socat” lumea… Care ar fi pasul urmator? Nemultumirea trece si “scriitorii” amintiti isi vad de ale lor… Nasol.
Din cate am citit eu, este de ajuns sa ai doar doua carti publicate pentru a putea intra in uniune. :((
Cred ca ar trebui sa ne mobilizam, sa facem o petitie sau ceva de acest gen…
Vi…desi pare de necrezut, mai exista o strategie de-a intra in uniune. Iti ajunge un protector care sa aiba un cuvint de spus acolo unde trebuie, protector care va avea grija de tine si de productiile tale literare. Beneficiile sunt cele pe care le stiu membrii uniunii, “plata” serviciilor raminind la mica intelegere intre cei doi. Am citit literatura fel si fel a multora dintre membri insa…crede-ma ca citatele tale din text sunt ceva mai valoroase decit asa-zisa productie literara a celor cu patalama.
Intrebarea fireasca care se pune este una de bun simt, as zice: chiar merita sa fii titularizat in USR doar ca sa ai un titlu de membru scriitor ? Valoarea poate ca-ti va fi recunoscuta in timp si fara a face vreun compromis.
Da. Despre cartea ce-l are in prim-plan pe Fuego auzisem ;) :))
Cea de-a doua…cred ca nu stie nici ea ce scrie. Nu-mi spune nimic.
Liviu Andrei insa….se cauta si asa ceva. Il stiu de aproape un an de cand am ajuns intamplator pe blogul lui. E vulgar peste masura, vrea sa fie asa, se pricepe sa scrie asa. Cred ca e chiar talentat, in stilul lui. Nu vrea nimeni cred sa stie ce literatura de gen au scris chiar unii dintre foarte marii scriitori romani pe care azi ii veneram ;)
Ca papa niste bani de la USR, asta e problema, dupa parerea mea. In rest, poate fiecare sa mazgaleasca ce doreste.
Judecand prin prisma exemplelor de mai sus, perfect de acord cu tine, astfel de auto-proclamati scriitori nu merita nici macar sa le pronuntam numele si sunt o rusine, o pata neagra in cultura romaneasca. 10 pentru bloggeri, 2 pentru ei.