Dacă cineva m-ar întreba ce joc care să dezvolte cunoştinţele despre pământ, despre lumea înconjurătoare recomand pentru copiii de gimnaziu, aş răspunde fără ezitare ŢOMANAP- ţări, oraşe, munţi, ape, nume, animale, plante. Este jocul care pe mine şi pe prietenii mei din copilărie ne-a ajutat să asimilăm mai multe cunoştinţe despre natură, despre planeta pe care trăim şi ne-a făcut să visăm la locuri exotice.

Când ne plictiseam de alergat, de bătut mingea şi de făcut gimnastică pe băncuţele din grădiniţa aflată în faţa blocului, ne aşezam cuminţi pe iarbă şi jucam ŢOMANAP. Mereu se întâmpla ca unul dintre noi să noteze pe hârtie un cuvânt necunoscut celorlalţi, uneori inventat (dar asta ieşea repede la iveală), alteori abia învăţat la şcoală şi care altora le scăpase. Era o plăcere să îi întrebăm atunci unde a auzit cuvântul, ce reprezintă şi să cerem amănunte despre ţara respectivă, despre oraşul, muntele sau plantele abia descoperite de noi.

Cel întrebat era dator să ne răspundă, să ne povestească tot ce aflase. Şi atunci începeau adevăratele discuţii. Să vă dau un exemplu: cineva scria pe foaie cuvântul Argentina. Era suficient ca unul dintre noi să nu fi auzit până atunci de această ţara, ca schimbul de păreri şi controversele să apară.

Întrebările curgeau ca un râu vijelios, iar răspunsurile trebuiau dovedite cu atlasul într-o mână şi manualul de la şcoală sau DEX-ul în cealaltă mână. Aşa aflam că Argentina este o ţară în America de Sud, că se învecinează la nord cu Bolivia şi Paraguay, la sud cu Oceanul Atlantic şi Chile, la est cu Brazilia, Uruguay şi Oceanul Atlantic, la vest cu Chile.

Totodată primeam informaţii şi despre capitala ţării, Buenos Aires (ce noroc, ştiam de acum un nou oraş care să înceapă cu litera B! ), despre munţii Anzi şi Patagonia. În acea clipă, cineva îşi amintea că a citit Copiii căpitanului Grant şi ne recomanda plin de entuziasm să citim cartea sau începea să o povestească.

Rar se întâmpla să umplem o foaie de caiet la acest joc, pentru că întreruperile era dese şi aduceau un plus de cunoştinţe tuturor. Era fascinant să visezi cu ochii deschişi alături de prieteni la plimbări prin ţări străine, la aventuri în Patagonia, mult mai interesant decât să consumi pixul scriind de zor, ca la şcoală.

Şi visam. Ne vedeam devenind exploratori la Polul Nord, crescători de urşi polari, ne vedeam străbătând Italia pentru a ajunge în Sicilia, să vedem de aproape vulcanul Etna, ne vedeam stând întinşi la plajă pe Coasta de azur, în Franţa.

Anii au trecut ca într-o clipă, noi am crescut, ne-am văzut de vieţile noastre, iar unii dintre prietenii mei au avut ocazia de a ajunge chiar şi pe continentul sud american. Dar niciunul nu a avut aventuri în Patagonia. Unii au rămas nostalgici şi încă mai visează din când în când să colinde lumea, să se folosească de oferte vacante de la KaraTravel.ro, pentru a vedea de aproape ceea ce au văzut cu ochii minţii şi cu sufletul plin de entuziasm în copilărie.

Eu personal aş pleca şi mâine într-o vacanţă în afara ţării, chiar şi în Republica Dominicană sau Australia, dacă mi s-ar ivi ocazia. M-aş juca cu gândurile mele, imaginându-mi că sunt un explorator pornit în marea aventură a vieţii lui, m-aş deconecta total de griji, bucurându-mă din plin de prilejul apărut.