“Vine iarna ca un câine, s-a dus vara ca o pâine” şi pe mulţi presimt că îi va lua iarăşi prin surprindere, ca în fiecare an. Unii vor umbla prin nămeţi cu picioarele încălţate în pantofi de primăvară-toamnă, alţii vor descoperi că iarna nu-i ca vara abia când roţile maşinilor vor rămâne înzăpezite sau când vor patina pe asfaltul acoperit de polei. Se vor mira că iar a venit frigul prea repede, înainte ca ei să se pregătească pentru a-l primi cum se cuvine, cu noi anvelope iarna michelin, cu lanţuri, ceaiuri fierbinţi (sau vin fiert, după caz), poveşti şi cojoace călduroase. 

Un ceai fierbinte şi o povestire absolut reală vă pot oferi eu chiar astăzi, dacă luaţi loc în fotolii şi ascultaţi cu atenţie. Se făcea că vineri, acum fix trei zile, soţul meu se urca voios într-o maşină bine echipată cu anvelope michelin pentru iarnă, şi pleca în lumea mare, în căutarea câinilor cu covrigi în coadă. În urma lui rămân batiste fluturând a dor şi mirarea că unii îşi schimbă anvelopele încă din octombrie. Păstrăm legătura prin telefon. Ajuns la Câmpina, sună pentru a ne informa că au dat de polei şi că au văzut un accident urât cauzat de gheţuşul de pe şosea.

Ajuns aproape de Braşov, sună iar. Un alt accident, la fel de urât, provocat de lipsa anvelopelor de iarnă. Îi spun că e de aşteptat să se întâmple aşa, că nu am ajuns nici măcar la jumătatea lui octombrie. Cine îşi pune bocanci de iarnă în picioare în mijlocul toamnei? Mă opreşte pentru a-mi povesti cum şoferul alături de care merge s-a interesat cum va fi vremea înainte de a pleca la drum, cum experienţa l-a ajutat să îşi dea seama că e posibil să găsească polei prin zonele mai înalte, cum îşi schimbă an de an încă de la începutul toamnei anvelopele pentru că asta i se pare o bună măsură de precauţie, dar şi o dovadă de bun simţ.

De ce să se înghesuie alături de alţi întârziaţi abia când dă prima ninsoare, dacă poate face acest lucru din timp, frumos şi civilizat? De ce să dea la fiecare pas de accidente şi chiar să îşi rişte viaţa doar pentru că mulţi aşteaptă să vadă alb în faţa ochilor înainte de a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă? De ce să fie penalizat de poliţie dacă se întâmplă să ningă pe neaşteptate, când poate circula pe orice şosea fără să îşi facă vreo grijă? a încheiat soţul micul său discurs.

Nu mi-a rămas decât să îi/le dau dreptate. Şi să povestesc pe blog cum, din motive ce nu merită menţionate aici, au fost nevoiţi să se întoarcă de la Făgăraş până aproape de Câmpina. Undeva pe drum au mai văzut încă un accident cauzat de poleiul apărut pe neaşteptate, parcă de nicăieri. Îşi doreste cineva să facă accident? Nu. Atunci de ce oamenii nu iau din timp măsuri de precauţie pentru a le evita? De ce, ştiind că vremea în lume e tot mai capricioasă, atât de puţini îşi pun din timp anvelope de iarnă?

Sfatul meu este să nu aşteptaţi până în ultima clipă, chiar dacă vremea se va mai îndrepta în zilele următoare. Amintiţi-vă că în data de 9 octombrie era deja polei pe şosele şi că asta se poate întâmpla de acum în oricare altă zi. Pentru o aderenţă optimă pe zăpadă, atât pentru frânare, cât şi pentru tracţiune, înlocuiţi anvelopele înainte ca vreun necaz să vă schimbe viaţa.

“Michelin este pe primele locuri în fiecare piaţă de anvelope, beneficiind de poziţia de lider tehnologic, capacitate de inovare, produse şi servicii de înaltă calitate…”

PS: Tocmai am aflat că în nordul Moldovei ninge de câteva ore…