Așteptarea se apropia de sfârșit. Atât eu, cât și micuțul meu bebeluș, eram nerăbdători să ne vedem, să ne cunoaștem, să ne îmbrățișăm. Psihic eram pregătită, încrezătoare și plină de veselie. Fizic, mai puțin. Nimeni nu mă învățase nimic despre naștere, iar eu nu pierdusem nici măcar o secundă din viață cu documentarea. Mă bazam pe priceperea medicilor, pe tinerețea și puterea mea, pe faptul că alte femei nășteau fără probleme chiar și acasă. De ce mi-aș fi făcut griji?
Despre durerile pe care le-am simțit nu voi vorbi. Nu mi le amintesc. Știu că au fost de o intensitate covârșitoare, că m-au făcut să înțeleg altfel noțiunea de suferință. Au trecut rapid, nelăsând urme. Cu certitudine, mi-ar fi fost mult mai ușor dacă aș fi știut, pe atunci, de beneficiile pe care un ulei masaj mama bebelus le poate avea asupra perineului suprasolicitat de naștere, prin acțiunea de calmare și elasticizare a pielii. Faptul este consumat, însă nu strică să scriu pe blog, ca măcar alte femei să poată beneficia de uleiul de masaj mama bebelus, ce poate fi utilizat începând cu săptămâna 36 de sarcină.
COMANDA DE AICI ULEI DE MASAJ PENTRU MAMA si BEBELUS
Perineul se întinde mult în timpul nașterii, iar uneori se rupe (între 40 și 85% dintre femeile care nasc pe cale naturală pot suferi rupturi ale perineului), caz în care va fi nevoie de copci, la fel ca și atunci când medicul decide că este nevoie de tăierea acestui țesut. Nu doare, vă garantez, însă este întotdeauna de preferat să se ia măsuri din timp, pentru ca riscul de rupere să fie cât mai mic. Ultimele cercetări arată că masajul perineului în ultimele săptămâni de sarcină poate reduce acest risc. Bine-nțeles că masajul nu va fi de folos chiar în toate cazurile, însă este recomandat să fie făcut, pentru a nu lăsa nimic la voia întâmplării, cum am făcut eu.
După ce am născut copilul, mi s-a recomandat să îi masez seară de seară trupușorul, să îl ajut să se relaxeze, să doarmă bine. Informații despre uleiul de masaj tot nu ajunseseră la urechile mele, așa că am folosit metoda străveche, ”băbească”: ulei de floarea soarelui, fiert și răcit, întins bine pe fiecare centimetru de piele, masat cât mai corect. Nu mă pot plânge. Pentru acele vremuri, metoda a funcționat bine, dar astăzi, dacă aș mai avea un bebeluș, parcă mi-aș dori să îi fac masaje cu uleiuri special concepute pentru copii, să îl simt mirosind a levănțică și a sâmburi de caise.
Le făceam fetelor masaj dar nu mai ştiu cu ce le dădeam. Şi câte belele a mai tras soţia mea cu ruptura după naştere!