Am scris la o leapşă luna trecută despre cele trei dorinţe care nu mi s-au împlinit încă: să locuiesc la casă, să văd grădina botanică din Cluj şi cascada Niagara. Pur şi simplu uitasem cât de frumoase sunt pozele pe care le-am văzut, reprezentând aurora boreală.


                      
      Încă nu am cunoscut pe nimeni care să fi văzut minunea numita aurora boreala şi nici nu cred că eu voi ajunge vreodată în apropierea zonelor polare, unde se formează.


                       
      În funcţie de numărul de atomi de azot şi oxigen, aurora capătă nuanţe de roşu, verde, albastru sau violet şi este vizibilă pe planeta noastră la ambii poli, aşa că noi spunem greşit aurora boreală. Boreală este când se formează în nord, iar cea formată în zona polară sudică se numeşte aurora australă.


                     
Dar să nu credeţi că doar pe planeta noastră poate fi văzută aurora. În sistemul nostru solar se mai formează pe Jupiter, Saturn, Venus şi Marte.


                      
Oamenii de ştiintă au simulat în laboratoare şi prin explozii nucleare în straturile superioare ale atmosferei aurore artificiale, care nu arată deloc rău.


                     
Boreală, australă sau artificială, aurora cred că ar fi un vis împlinit pentru fiecare dintre noi dacă am reuşi o dată în viaţă să vedem aşa ceva.