Atunci cand esti parinte vrei ca cel mic sa aiba parte de tot ce este mai bun, sanatate, inteligenta, noroc, intelepciune si un viitor stralucitor. Bineinteles ca in tot acest demers ii vei acorda sprijin emotional si material, dar mai exista ceva simbolic ce ai putea face pentru el. Este vorba despre petrecerea de botez, prilej cu care poti chema ursitoarele care sa ii ureze micutului vorbe frumoase care sa il calauzeaza pe tot parcursul vietii tale. Moft, spectacol sau traditie, aceste zane aduc o doza de magie si fantezie petrecerilor si de ce nu, speranta si credinta in inimile parintilor ca cel mic este sortit unei vieti bune.
Faptul ca ele nu aduc decat veselie si voie buna este demonstrat de numarul din ce in ce mai mare de clienti care apeleaza la firmele care pun la dispozitie Ursitoare botez Bucuresti.
Adevarul despre traditia ursitoarelor
In urma cu 100 de ani se credea cu tarie ca soarta unui nou-nascut sta in mainile celor 3 zane, Ursitoarea, Soarta si Moartea, astfel incat acestea erau asteptate de parintii micutului cu masa pregatita.
Ursitoarele erau numite si ursite si aveau menirea de a croi destinul copilului, in saptamana in care acesta s-a nascut. Mai precies, acestea apareau numai in noptile impare, adica a treia, a cincea sau a saptea noapte. Dupa unele surse, ursitoarele aveau si nume. Astfel, ursitoarea cea mai mare era cea responsabila cu tinutul fusului si furcii si stabilea parcursul vietii. Ursitoarea mijlocie este Soarta, si asa cum si numele ei sugereaza, aceasta stabilea soarta celui mic. Moartea era ursitoarea cea mai mica, cea care prevestea data mortii celui abia nascut.
Credintele populare romanesti spun ca toate ursitoarele se intruneau o data pe an la joc si voie buna, departe de ochii muritorilor de rand. In mitologia populara se crede ca acestea erau imbracate in rochii lungi si albe decorate cu fluturi si cu fire de aur. Despre cea mai mare dintre ursitoare se zvonea ca umbla imbracata intr-o blana tesuta cu fire de aur si la brau avea o furca de care era legat un caier de lana alba impletita cu matase si fire de aur.
Tot in urma cu un secol se credea ca ursitoarele se sfatuiau intre ele inainte de a hotari destinul copilului. Ba chiar se aratau si oamenilor, in vremurile mai stravechi. Mai precis, atunci cand oamenii nu erau atat de rai si nu pacatuiau atat de mult, se spune ca moasele si mamele care vegheau copiii nou-nascuti aveau norocul sa le vada si sa le auda cum prezic viitorul.
De asemenea, in primele 8 zile imediat dupa nasterea copilului, parintii trebuie sa fie bine dispusi si fericiti. Se credea ca tristetea parintilor se transmitea si ursitoarelor si implicit, influenta parcursului vietii pruncului. Era important ca ursitoarele sa se inteleaga intre ele atunci cand urzeau, astfel incat copilul sa fie ferit de o viata zbuciumata in care sa nu isi gaseasca linistea.
Ursitoarele in prezent
In prezent, ursitoarele asigura atmosfera de basm a petrecerii de botez si transpun invitatii in lumea mistica a supranaturalului si a fantasticului. Prin rochii atent create, make-up si coafuri impecabile, actritele talentate reusesc sa puna in scena un adevarat show al ursirii, prin replici savuroase care raman pe veci in amintirea celor prezenti.
O practica nelipsita din randul petrecerilor moderne, ursitoarele amuza oaspetii, de la mic la mare. Daca iti place sa te aliniezi trendurilor, nu ai cum sa ignori prezenta ursitoarelor menite sa anime si sa personalizeze petrecerea de botez in acord cu traditiile poporului roman.
Intr-adevar, ursitoarele sunt un “must-have” la botezul unui copil. Este important ca oaspetii sa fie bine dispusi la petrecere si sa fie atmosfera buna. Felicitari pentru articol.
Am observat si eu, ca multi altii ca in ultimii ani, la petrecerile de la botezuri au devenit nelipsite ursitoarele. Ba, as zice ca este un mic fenomen…