Skip to main content

Totul îmi era străin

Una dintre puţinele cărţi pe care nu am reuşit să o termin de citit, deşi am făcut vreo trei încercări, a fost La Medeleni, de Ionel Teodoreanu.  Deşi este bine scrisă, deşi are descrieri bine aduse din condei, această carte mie nu mi-a spus nimic, nu mi-a atins nici o coardă a sufletului. Colegele mele erau încântate, vorbeau în termeni elogioşi despre ea, în timp ce eu stăteam mută, incapabilă să le înţeleg entuziasmul. Nu mă regăseam în acea poveste, acei copii, Dănuţ, Monica şi Olguţa, nu aveau nici o legătură cu viaţa pe care o cunoşteam eu, gesturile şi vocabularul lor mi se păreau forţate, puţin cam false şi mă plictiseau.

Eram timidă în gimnaziu, atât de timidă încât mă jenam să le arăt că părerea mea nu coincide cu a lor, mă temeam să nu fac impresie proastă(să nu mă creadă proastă). Preferam să mă abţin de la orice comentariu, să nu se ştie că totul îmi era străin în acea carte, că personajele, deşi erau nişte copii simpatici, inocenţi, nu reuşeau să mă atragă în joaca lor, în certurile lor, în viaţa lor.

Răsfoind zilele trecute prin Memoriile lui Eliade, am găsit un fragment despre La Medeleni. Spune Eliade acolo că “adolescenţii lui Ionel Teodoreanu nu erau cei pe care îi cunoscusem eu. Aparţineau unei alte lumi, care mă fermeca şi mă înduioşa totodată, dar pe care o simţeam depăşită”. Nu ştiu de ce, dar pe mine nu au reuşit să mă înduioşeze prea tare. Am încercat de curând să recitesc porţiuni din carte, dar o pagină înseamnă deja prea mult, indiferent despre care volum ar fi vorba.

În schimb, m-a sedus Lorelei, scrisă de acelaşi Ionel Teodoreanu. Am citit-o cu sufletul la gură, am trăit toate emoţiile simţite de acea adolescentă. Sunt foarte curioasă dacă acum, când abia am împlinit 42 de ani, aş mai simţi ceva recitind-o. Sunt curioasă dacă mai există “ciudaţi” cărora să nu le fi plăcut La Medeleni.

 

Comments
 • Dana September 12, 2012 at 5:42 am

  Pe mine m-au induiosat ambele carti, pe la inceputul liceului. Nu le-as mai reciti. Inca o data, la multi ani. 🙂

 • OchiiVerzi September 12, 2012 at 5:51 am

  :))) stiu sentimentul si asa este .. uneori ne face sa ne simtit “outsideri”, dar cand nu putem nu putem 😀 … la fel am patit si eu cu orasul cu salcami … nu pot, daca nu pot, nu pot! :))

 • Alexandra Cristea September 12, 2012 at 5:58 am

  Ieri când am fost la biblioteca oraşului mi-a făcut cu ochiul “Lorelei” de pe un raft, dar deja luasem 4 cărţi pt împrumut (maximul). Data viitoare nu o voi mai lăsa să-mi scape, căci m-ai făcut curioasă! 😀 Iar despre “La Medeleni”, am citit-o când eram prin clasa a 7-a parcă şi nu mai ţin minte toate detaliile, dar ştiu că atunci mi-a plăcut.

 • Vladen September 12, 2012 at 7:04 am

  Am citit doar primul volum. Cel in care sunt copii. Mie nu mi s-au parut artificiali. Erau ca la noi pe vremuri. Chiar m-a uimit asta. Semana cu ce-mi povestea bunicul despre copilaria lui. Nu m-au indoisat de loc. M-a distrat. Urmatorul volum mi s-a parut intradevar plicticos si am abandonat rapid. Primul era haios.

 • Narcis September 12, 2012 at 7:19 am

  eu nu am citit niciuna din ele :))), dar acelasi lucru am patit si eu cu Cei trei muschetari de 3 ori m am apucat de ea si nimic 🙂

 • alioja September 12, 2012 at 7:24 am

  Buna,

  Nu, nu as mai citi-o. dar Lorelei nu am citit-o, o sa o iau cu prima ocazie.

 • cotos September 12, 2012 at 7:27 am

  Nu am citit nici una dintre cele doua carti, dar mi-ai deschis apetitul pentru ele…

 • mixy September 12, 2012 at 7:41 am

  reciteste tu si spune-ne cum a fost.
  Mie mi-e teama: de fiecare data, la alta varsta, simt altceva citind aceeasi carte.

 • Ioana K-Man September 12, 2012 at 8:03 am

  Nu mi-au placut, nu le-am citit, mi s-a parut un fel de Sadoveanu al copilariei. Nu esti singura ciudata 😀

 • Probiu September 12, 2012 at 8:09 am

  Spuneai acum cateva zile ca frumos e ce-ti place tie. Asa e si cu cartile…

 • Minnie September 12, 2012 at 9:06 am

  Si mie mi-a placut Lorelei mult de tot! Cand i-am citit titlul mi-am adus aminte si ce faceam în perioada aceea si unde eram…… Ciudat, uneori nu mai stii ce ai facut acum o saptamana si uneori îti revin amintiri de peste 35 de ani!

 • Kadia September 12, 2012 at 10:14 am

  mie doar primul volum mi-a placut!

 • Intuneric September 12, 2012 at 12:22 pm

  Eu n-am citit “La Medeleni”. In perioada in care s-ar fi pretat citita, era parca un fel de moda. Toata lumea “La Medeleni”, exact asa cum, mai tarziu, toata lumea citea “Alchimistul” lui Coehlo.

  In loc de “La Medeleni” am citit “Numele trandafirului”.

 • adelinailiescu September 12, 2012 at 12:43 pm

  Daca e cineva care a reusit sa citeasca integral Fratii Jderi sau altceva de Sadoveanu, sa-mi spuna si mie, ca eu n-am reusit, e groaznic de plictisitor:))

  • elly weiss September 13, 2012 at 6:11 pm

   @Adelina, ai dreptate. De Sadoveanu am reusit sa citesc totusi doua: Baltagul si Venea o moara pe Siret. In rest…nimic, desi am incercat.

 • george September 12, 2012 at 4:34 pm

  eu nu am citit, am fost pasionat de cartile tehnice. 🙂

 • babymanager September 12, 2012 at 10:00 pm

  Ciudaţi?! Nu este pe gustul tău, poftim acum trebuie să te simţi tu prost că nu eşti în ton cu lumea ?! 🙂

 • elly weiss September 13, 2012 at 6:11 pm

  Mie La Medeleni mi-a placut. E o carte cu de toate. Inclusiv cu descrieri cam indigeste, marca Teodoreanu, peste care mai saream :)))
  Cred ca am citit-o de vreo 2-3 ori si destul de devreme, fiindca o am acasa. Eu am inteles multe chestiuni din cartea aia…
  Mi-a placut (si nu volumul 1 prea mult, dar face parte din intreg si fara el nu se poate) pentru ca ofera o fresca sociala extraordinara, in doua epoci diferite: inainte de primul razboi si dupa… Cred ca azi as gasi si mai multe lucruri interesante in ea…dar nu mai am rabdare sa recitesc.
  Dimpotriva, Lorelei m-a plictisit…rau.

 • Sebastian September 13, 2012 at 9:27 pm

  Nu am gasit absolut nimic interesant in cartea aia…. Vorba ta …. nu ma regaseam

 • Andra September 14, 2012 at 7:28 am

  mie mi-a placut mult primul volum, dar atat :))

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.