Totul despre vederea cainilor
Ce culori vad cainii? Adevarul despre vederea cainilor. Afla totul despre vederea cainilor.
https://youtu.be/-dPswsLBCRY
Dragii mei caini, cate culori puteti vedea? Care sunt acestea? Sunteti cumva daltonisti? Cainii nu imi pot raspunde, insa o fac oamenii de stiinta si veterinarii. Vom vorbi astazi despre vederea cainilor. Cate culori disting cainii, care sunt acestea si cat de mare este diferenta intre vederea cainelui si a omului. Nu uita sa te abonezi si sa apesi clopotelul, pentru ca pregatesc si alte videoclipuri care iti vor dezvalui adevarul despre caini.
Foarte multa vreme s-a crezut despre caini ca pot vedea numai alb si negru sau in nuante de gri, lucru complet fals, dupa cum o arata ultimele studii din domeniu. Din fericire, iata ca lumea cainilor nu este lipsita de culori.
Oamenii au crezut, de asemenea, ca patrupedele noastre sunt daltoniste. Nicidecum. Cainii nu sunt daltonisti.
In ciuda miturilor care circula, trebuie sa stii ca ochii cainelui sunt destul de asemanatori cu ai omului. Si noi, si catelusii nostri avem retina si cornee, de exemplu. Diferenta o face numarul de bastonase si conuri. Aceste celule fotoreceptoare ne diferentiaza de caini. Ochii lor au mai multe batonase, lucru care ii ajuta sa detecteze mai repede decat noi miscarile si sa vada mai bine pe timpul noptii. Ochiul omului, in schimb, are mai multe conuri. Datorita lor, omul poate vedea la o rezolutie mai buna si un spectru mai mare de culori.
Asadar, ce culori vad cainii? Totul despre vederea cainilor.
Ultimele cercetari arata ca un caine nu poate vedea iarba la fel de verde pe cat o vedem noi. Cainele nu poate vedea nici mingea rosie atat de rosie cum o vede omul. De ce se intampla asta? Pentru ca stramosul cainelui, care este lupul, nu a avut niciodata nevoie sa stie ce culoare au copacii pe langa care alearga sau fructele din ei. Cainele, ca si lupul, are nevoie sa vada bine pe timpul noptii, sa detecteze rapid orice miscare din jurul sau, sa aiba vedere periferica buna.
Ca o paranteza, tin sa precizez ca ochiul omului a avut nevoie sa evolueze in asa fel incat sa putem distinge culorile frunzelor sau ale fructelor, de exemplu, ca sa le putem recunoaste si folosi pe cele comestibile.
Lupul, stramosul cainelui, nu are nevoie sa vada foarte multe culori pentru a supravietui, dar trebuie sa poata vedea pe intuneric, sa vada rapid miscarile din jurul sau si asa mai departe.
Spuneam ca nici un caine nu poate vedea clar culorile rosu sau verde. In ochii lor, rosu apare ca fiind gri-maroniu inchis sau negru. Cainele vede culorile galben, portocaliu sau verde ca fiind galbui.
Cainii disting foarte bine culoarea albastru. In ochii lor, culoarea violet va fi tot albastru.
Dintre toate culorile, cainii vad cel mai bine albastru si galben. Asadar, cele mai bune jucarii pentru caini sunt cele care au culoarea albastru sau galben. Desigur, patrupedele noastre nu se ghideaza numai dupa vaz, ci si dupa miros, auz etc, asa ca vor gasi si se vor bucura de jucarii indiferent daca le aruncati in iarba o minge verde, roz sau albastra.
Vederea cainilor este diferita de a oamenilor. In timp ce noi ne putem bucura de multele nuante ale cerului, de toate culorile florilor sau de culorile hainelor pe care le purtam, cainele este capabil sa vada ceea ce noua uneori poate ca ne scapa: soricelul din departare care alearga disperat pe camp, veverita care tasneste spre vizuina, liliacul care zboara pe deasupra noastra seara, in timp ce ne plimbam cu catelul.
Oamenii de stiinta cred, in acest moment, ca ochiul cainelui poate vedea cam ceea ce vede o persoana care are daltonism de tip rosu-verde, fara ca asta sa insemne totusi ca si cainii sufera de daltonism. Pur si simplu asa sunt construiti ochii lor.
Cainele nu va vedea cat de frumos si verde este gazonul din fata casei tale. Pentru el, gazonul verde are culoarea fanului uscat. Jucaria aceea rosie pe care tu i-ai oferit-o prietenului tau patruped, cainele o va vedea ca fiind o pata maro inchis. Dar nu te ingrijora. Catelul se va bucura la fel de tare de ea, pentru ca a primit-o de la tine.
Felul in care cainii pot vedea culorile iti explica si de ce prietenul tau patruped prefera intotdeauna mingea de tenis galbena, chiar daca are si una roz.
Tot faptul ca ei nu pot vedea anumite culori iti explica de ce cainele tau nu poate gasi mereu in iarba mingea rosie, portocalie sau pe cea verde. Cainele nu este nici incapatanat, nici blegut. Pur si simplu nu o poate vedea.
Acum, ca stii adevarul despre vederea cainilor, ca stii ce culori vad cainii, alege pentru cainele tau mingiute galbene sau albastre si vei observa imediat diferenta.
Noi iti multumim pentru ca ai avut rabdare sa ne urmaresti/citesti pana la final si iti reamintim ca te poti abona la canalul de youtube Iubesc Viata apasand butonul de abonare si clopotelul de langa el.