Top cărți beletristică pe care să le citești
Prietenii mei, știind cât de mult îmi place să citesc, îmi cer mereu să le fac recomandări de cărți. Îi cunosc și știu exact ce fel de cărți le plac, așa că merg la fix cu sugestiile. Totuși, pentru că lectura, sub orice formă ar fi, reprezintă parte din educația unui popor și a fiecărui om în parte, am pregătit un Top cărți beletristică pe care să le citești în 2021.
Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024
Probabil despre unele dintre ele deja ai auzit, iar altele îți sunt complet necunoscute. Îți pot garanta că am muncit mult la acest articol, Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024, pentru ca recomandările mele să acopere cât mai multe genuri și să fie potrivite pentru orice vârstă. Vei putea alege între cărți de aventură, cărți pentru adolescenți, cărti din literatura clasică, literatură contemporană, cărți de dragoste, dar și sf și fantasy.
Foarte mulți dintre cititorii pasionați de beletristică își fac de la începutul anului o listă de romane pe care să le devoreze. Unii aleg cărțile în funcție de copertă, alții după ce găsesc recenzii pe internet, alții folosindu-se de recomandări de la prieteni/colegi/bloggeri/jurnaliști, iar alții doar bazându-se pe descrierea oferită de editură.
Sper ca sugestiile mele să te ajute să îți faci propria listă de lecturi pentru anul 2024. Pentru fiecare carte recomandată am pregătit imaginea cu coperta și câte o mică descriere care să te ajute în alegerea volumelor pe care le vei include în Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024. Lectură plăcută îți doresc!
Cărți de aventură pe care să le citești în 2024 – Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024
Urmărire la Cernobîl – Martin Cruz Smith
În 2002, la Moscova, un magnat rus se aruncă de la etajul zece al unui bloc ultrasecurizat, cu supraveghere video permanentă. Este indubitabil vorba de o sinucidere, dar încăpățânatul anchetator Arcadii Renko are îndoieli și procedează la investigații suplimentare. El descoperă o însemnată cantitate de sare în șifonierul din apartamentul victimei, în ale cărei haine se găsește și o solniță plină. Contorul Geiger, aflat într-un sertar din același apartament, indică un grad foarte mare de radioactivitate.
Ancheta stagnează. Numai că cel mai bun prieten al magnatului este găsit asasinat în zona de 30 de km din jurul centralei de la Cernobîl, creată după dezastrul nuclear din 1986. Arkadii Renko este trimis în zonă să ancheteze o crimă ce se dovedește cel puțin bizară. Ajuns într-o lume stranie, în care cinci bătrâni supraviețuitori s-au încăpățânat să rămână într-un sat negru, părăsit și contaminat de radiații, el încearcă să ajungă pe urmele criminalului. Identitatea acestuia și, mai ales, mobilul crimei, îl vor șoca pe cititor. O carte scrisă într-un ritm alert, cu suspans extrem, ce se citește cu sufletul la gură.
Stăpânul savanelor – Javier Yanes
Dorința de a recupera lumea pierdută a copilăriei îl îndeamnă pe un tânăr ziarist să pornească într-o călătorie pe urmele enigmaticului său bunic, un scoțian aventurier care a trăit o intensă poveste de iubire cu bunica protagonistului și care a dispărut în mod misterios în Africa. Cercetările îl conduc până în Kenia, într-un loc magic, locuit de personaje fascinante, cu povești minunate. Deși nu este un bestseller, nici un roman de aventuri, și cu atât mai puțin un roman istoric, și deși nu este un thriller, nici un roman de călătorii sau de dragoste, este totuși, în același timp, puțin din fiecare și mult din ceva diferit.
Un yankeu la curtea regelui Arthur – Mark Twain
Inginerul Hank Morgan primește o lovitură severă la cap și este cumva transportat în timp și spațiu în Anglia în timpul domniei regelui Arthur. După o anumită confuzie inițială și capturarea lui de către unul dintre cavalerii lui Arthur, Hank își folosește cunoștințele pentru a-i face pe oameni să creadă că este un magician puternic. El încearcă să modernizeze trecutul pentru a îmbunătăți viața oamenilor, dar în cele din urmă este incapabil să împiedice moartea lui Arthur.
Cartea este o satiră la adresa feudalismului și a monarhiei.
Cărți pentru adolescenți
Banda celor șase ciori – Leigh Bardugo
Șase proscriși periculoși… O misiune imposibilă…
Ketterdam: un centru înfloritor al comerțului internațional, unde poți găsi orice dacă ești dispus să plătești prețul – și nimeni nu o știe mai bine decât Kaz Brekker, un hoț de geniu. Lui Kaz i se propune să dea o lovitură extrem de periculoasă, care l-ar putea face putred de bogat. Dar nu poate să acționeze de unul singur…
Așa că iată care este banda lui:
-Un condamnat însetat de răzbunare.
-Un trăgător împătimit de jocurile de noroc.
-Un fugar cu un trecut privilegiat.
-O spioană poreclită Fantoma.
-O Sfâșie-Inimi care își folosește puterea ca să supraviețuiască într-un cartier rău famat.
-Un hoț cu darul evadărilor imposibile.
Kaz și echipa lui sunt singurii care pot împiedica distrugerea întregii lumi – dacă nu se ucid mai întâi între ei.
Răzbunarea ciorilor – Leigh Bardugo
Romanul are toate ingredientele necesare ca să țină cititorii cu sufletul la gură: un șef de bandă viclean, cu un plan pentru fiecare împrejurare, șanse de reușită aproape nule, o echipă distractivă de inadaptați cu talente diverse, o intrigă cu răsturnări de situații și un deznodământ plin de suspans. – Publishers Weekly
Cum să nu cucerești un băiat – Maurene Goo
Lee este ferm convinsă că, dacă ai un plan bine gândit, nimic nu-ți poate sta în cale. Așa a ajuns presedința consiliului elevilor, campioană la fotbal și premiantă la caligrafie. Și tot așa are de gând să intre la Stanford. Dar când vine vorba de băieți, e un dezastru ambulant, iar gafele ei penibile au intrat de mult în folclorul liceului. Așa că, atunci când în școală apare cel mai tare tip din lume, se hotărăște să facă exact ce știe ea mai bine: să pună la punct un plan format din câțiva pași simpli. Și unde să găsești rețeta absolută a fericirii în dragoste, dacă nu în telenovelele coreene?
Perseverența cu care pune în practică rețete din serialele coreene ar face pe oricine să se tăvălească pe jos de râs, dar romanul se încheie pe o notă surprinzător de matură. – Kirkus Reviews
De veghe în lanul de secară – J.D. Salinger
Situată de ani de zile în topul preferințelor cititorilor din România, De veghe în lanul de secară continuă să fie, la peste cincizeci de ani de la apariție, cartea de căpătâi a adolescenței. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, și ai căror părinți s-au născut, probabil, în aceeași perioadă ca și romanul, e că trec prin aceleași episoade, angoase și mirări precum Holden Caulfield. Doar că el nu folosea atât de des cuvântul „cool” și nu naviga pe Internet. Iar când simțea nevoia s-o sune pe fata de care era îndrăgostit, ori renunța, pentru că nu avea chef, ori intra în prima cabină de telefon. Problemele lui rămân însă, și chiar și modul în care sunt rezolvate: prin revoltă, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor.
Alătură-te milioanelor de tineri care au citit-o și vei înțelege de ce romanul are un succes atât de uimitor.
Cărți din literatura clasică
Coliba unchiului Tom – Harriet Beecher Stowe
Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea și a doua cea mai bine vândută carte a secolului, după Biblie. Cartea a ajutat la alimentarea cauzei aboliționiste în anii 1850. În primul an după publicare, s-au vândut 300.000 de copii doar în Statele Unite. Impactul său a fost atât de mare, încât atunci când Abraham Lincoln s-a întâlnit cu Stowe la începutul războiului civil, Lincoln ar fi declarat, „Deci aceasta este mica doamnă care a pornit acest mare război.”
Scriitoarea creează o poveste dramatică și emoționantă, cu personaje credibile. O carte care impresionează până la lacrimi.
Dragoste de viață – Jack London
Pe urmele unui bărbat sleit de puteri care traversează un ținut sălbatic se târăște un lup muribund; un copil de doisprezece ani nu vede niciodată lumina soarelui pentru că lucrează toată ziua într-o fabrică; soarta Revoluției Mexicane depinde de rezultatul unui meci de box. Fie că urmărește subiecte sociale, fie că eroii lui aventurieri sunt puși față în față cu forțele naturii, Jack London e interesat de lupta pentru supraviețuire a omului mărunt. Cele șapte povestiri reunite în acest volum alcătuiesc o selecție reprezentativă din vasta operă a unuia dintre cei mai citiți scriitori americani din toate timpurile.
„Lui Jack London îi plăcea să pălmuiască lumea cu povestirile lui, ca mai apoi să o farmece. Usturimea loviturii va trece, dar farmecul povestilor sale va dăinui!” – Los Angeles Times
Vălul pictat – W. Somerset Maugham
Frumoasa Kitty Fane este surprinsă cu alt bărbat de soțul ei, un renumit medic bacteriolog pe care-l însoțește în China colonială. Acesta o va lua cu el într-o zonă devastată de holeră, unde medicul încearcă să combată efectele teribilei maladii. O călătorie în timpul căreia tânăra femeie se va confrunta cu aspecte ale vieții ce-i fuseseră total necunoscute până atunci, ajungând astfel să se descopere pe sine, dar și pe cel ce-i este tovarăș de viață.
Romanul a fost transpus cinematografic în 1934, Greta Garbo întruchipând‑o pe Kitty Fane. Noua ecranizare, din 2006, îi are în rolurile principale pe Naomi Watts și Edward Norton.
Literatură contemporană. Top cărți beletristică 2024
Pădurea norvegiană – Haruki Murakami
Romanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formației Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Narațiunea opune acestui laitmotiv dur momente de o intimitate emoțională răscolitoare. Povestea lui Toru Watanabe urmărește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, de afișe și discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale.
Eseu despre orbire – Jose Saramago
Eseu despre orbire a fost ecranizat în anul 2008, în regia lui Fernando Meirelles, cu Julianne Moore și Mark Ruffalo în rolurile principale. Premiul Nobel pentru Literatură 1998.
Eseu despre orbire este un roman cutremurător, o mărturie a neîncrederii autorului în societatea contemporană, incapabilă să-și gestioneze și să-și rezolve crizele.
Într-un oraș anonim, populat de personaje fără nume, izbucnește o boală îngrozitoare ce provoacă orbirea. Fără o cauză aparentă, în afară de cea morală, oamenii își pierd, unul câte unul, vederea, și barbaria se dezlănțuie.
Unica reacție a politicienilor este represiunea, urmată în curând de apariția lagărelor. Din motive necunoscute, o singură persoană scapă de flagel – soția unui medic, cea care îi va conduce pe oameni spre lumină.
Apocalipsa – Stephen King
Una dintre cele mai înspăimântătoare și verosimile apocalipse scrise vreodată: un virus distruge lumea și o aruncă într-o bătălie între bine și rău, pe viață și pe moarte.
Un angajat evadează dintr-un laborator, neștiind că e purtatorul unei arme letale: o mutație de supergripă care va omorî 99% din toată populația lumii în doar câteva săptămâni. Cei care supraviețuiesc sunt terifiați, dezorientați și au nevoie disperată de un lider. Vor avea de ales între o bătrână de 108 ani, care pledează pentru o comunitate pașnică, și Randall Flagg, omul în negru, care încurajează haosul și violența. Alegerea unuia sau a altuia va decide soarta întregii umanități.
Profeție. Alegorie. Satiră. Realism. Fantezie. Apocalipsa. Un roman total! – The New York Times Book Review
Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom
Își poate pierde un psihiatru mințile? Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților? Da, dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăște să joace rolul de pacientă neajutorată. Plin de revelații surprinzătoare, romanul lui Yalom ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepție, în fața singurătății și a nevoii de iubire.
Ernest își deschide tainițele sufletului și devine vulnerabil, neavând habar că femeia pe care își închipuie că o tratează dorește de fapt să-l manipuleze și să-l distrugă.
Cărți de dragoste de citit. Top cărți beletristică 2024
Oamenii fericiti citesc si beau cafea – Agnes Martin-Lugand
Povestea lui Diane începe în mod brutal cu moartea soțului și a fetiței sale, eveniment care o aruncă în cea mai cumplită depresie. Totul se oprește în loc, în afară de inima ei, care continuă să bată. Cu încăpățânare. Dureros. Zadarnic.
Când cel mai bun prieten și asociat în mica afacere cu o cafenea literară la Paris, Felix, îi propune o călătorie ca început pentru o nouă viață, Diane alege să îndeplinească o mai veche dorință a fostului ei soț și se refugiază departe de lume, într-o mică așezare din Irlanda.
O întâlnire neașteptată cu un bărbat taciturn o face pe Diane să vadă din nou lumea cu încredere și cu forța regăsită.
After. După ce ne-am întâlnit – Anna Todd
Tessa Young e o fată cuminte, silitoare și ordonată. După ce intră la universitate și îl cunoaște pe Hardin, viața ei se schimbă radical. Cu părul lui răvășit, accentul britanic, tatuajele și piercingurile, Hardin e complet diferit de băieții pe care i-a întâlnit până acum. E arogant și crud – ar avea toate motivele să-l urască. Dar felul în care o sărută trezește în ea o pasiune cum n-a mai simțit.
Deși o respinge, spunând că nu-i este el alesul, Tessa e hotărâtă să insiste și să-l găsească pe adevăratul Hardin, care a ridicat între el și lume un zid de trădări și minciuni. Tessa are deja iubitul perfect. Atunci de ce se luptă să treacă peste propria mândrie rănită și peste prejudecățile lui Hardin vizavi de fetele drăguțe ca ea? Poate că e vorba de… dragoste?
Todd e cel mai important fenomen literar al generației sale. – Cosmopolitan
La răscruce de vânturi – Emily Bronte
La răscruce de vânturi, singurul roman al lui Emily Bront, descrie dragostea intensă și aproape demonică dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff, un copil de țigan găsit și crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecțiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație și de maniere a acestuia.
Între timp, Catherine se descoperă atrasă de Edgar Linton, fiul unui mic nobil vecin, care o impresionează prin blândețea și comportamentul său aristocratic. Crezând că iubita lui nu-i împărtășește sentimentele, Heathcliff părăsește Wuthering Heights, reședința izolată a familiei, și revine câțiva ani mai târziu ca un om bogat și rafinat, nerăbdător să se razbune pentru fostele sale suferințe.
Structura narativă complexă, emoțiile violente, descrierile evocatoare ale ținuturilor mlăștinoase singuratice și măreția poetică a viziunii autoarei fac din acest roman unic o capodoperă a literaturii engleze.
Sf și fantasy pe care să le citești – Top cărți beletristică 2024
Dune. Seria Dune. Vol.1 – Frank Herbert
Într-un viitor îndepărtat, într-un imperiu interplanetar, condus după reguli feudale, casele nobiliare se luptă pentru supremație. Casa Atreides primește controlul asupra planetei Arakis, singura sursă de mirodenie – cea mai valoroasă și importantă substanță din univers. Asta adâncește vechea rivalitate dintre Casele Atreides și Harkonnen. Leto Atreides și familia lui se vor confrunta nu doar cu o planetă deșertică, neprietenoasă și necunoscută, ci și cu comploturi politice periculoase.
O poveste clasică, bogată în sensuri religioase, economice, tehnologice și sociale, o complexitate care o pune definitiv pe lista cărților de citit într-o viață.
O poveste unică… Nu se compară cu nimic, poate doar cu amploarea epica din Stăpânul inelelor. – Arthur C. Clarke
Cel mai important roman SF din toate timpurile. Este convingător, puternic, genial. – Robert A. Heinlein
E posibil ca Dune să fie mai actual acum decât atunci când a fost publicat. – The New Yorker
Unul dintre monumentele science fiction-ului modern. – Chicago Tribune
Roman câștigător al premiilor Nebula și Hugo.
Călătoarea. Seria Outlander. Partea 1 – Diana Gabaldon – Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024
Povestea care a stat la baza serialului OUTLANDER. O poveste fără rival. Personaje de neuitat. Detalii istorice savuroase.
Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă împreună cu soțul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică dintr-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de lupte, în Anul Domnului… 1743. Azvârlită într-un alt secol, protagonista trebuie să înfrunte conspirații, primejdii și pasiuni care îi amenință viața… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer și, destul de repede, Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.
O carte captivantă și emoționantă… care evocă memorabil istoria și legendele Scoției. – Publishers Weekly
Gabaldon nu doar că stăpânește arta detaliului, ci are și talentul de a crea personaje cât se poate de vii sau de a scrie incredibile scene de dragoste. – Locus
Cartea pierdută a vrăjitoarelor – Deborah Harkness – Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024
Bestseller internațional de la autoarea romanelor Școala Nopții și Cartea vieții.
Cartea pierdută a vrăjitoarelor stă la baza seriei TV difuzate pe HBO.
În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Deși se trage dintr-un neam vechi și celebru de vrăjitoare, Diana a renunțat de mult la moștenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare și a unei vieți obișnuite, așa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul. Dar descoperirea ei pune în mișcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotriva demoni, vrăjitoare și vampiri. Printre ei se află și Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic. Relația care se înfiripă între cei doi amenință să spulbere pacea fragilă care domnește de secole în lumea lor.
O poveste romantică sofisticată și plină de suspans îi unește în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului, între ale cărui pagini se află cheia unui trecut misterios și a unui viitor nesigur.
O poveste despre vrăjitorie, știință și tabuuri străvechi. Un roman care te prinde-n vraja lui. Vei aștepta cu nerăbdare continuarea. – People
Roboții 1: Eu, Robotul – Isaac Asimov – Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024
Eu, Robotul. Primul volum din seria Roboții
1.Nu au voie să facă rău niciunei ființe umane.
2. Trebuie să se supună ordinelor oamenilor.
3. Nu-și pot pune în pericol existența… însă doar atâta timp cât nu încalcă primele două reguli.
Acestea sunt cele Trei Legi ale Roboticii cu care au fost programați roboții cu inteligență artificială. Poți să demonstrezi ce vrei pe baza unui raționament rece, cu condiția să apelezi la postulatele adecvate.
Eu, Robotul este o colecție de nouă povestiri relatate din perspectiva unui robopsiholog care dezvăluie aventurile primilor roboți inteligenți creați de om. De la publicarea lor, povestirile lui Isaac Asimov au fost sursă de inspirație pentru numeroase ecranizări.
Din seria Roboții fac parte:
• Robotii I. Eu, Robotul
• Robotii II. Cavernele de oțel
• Robotii III. Soarele gol
• Robotii IV. Roboții din Lumea Zorilor
• Robotii V. Roboții și Imperiul
Este foarte greu să faci un Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024. Sunt atât de multe cărți de citit și avem atât de puțin timp! Eu am citit multe dintre cele 21 de cărți recomandate în acest articol de blog. Pe celelalte le voi citi în 2024. Toate merită atenția noastră, însă îți garantez că de-a lungul vremii au fost publicate cu muuult mai multe cărți de neratat. Pe unele dintre acestea le poți găsi dacă dai clic pe imaginea de mai jos.
Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024 s-a încheiat, însă pe vienela.ro vei găsi multe alte recomandări de cărți bune.
S-ar putea să te intereseze și aceste articole:
- Cărțile pe care le-am citit în 2017 – lista
- I put a spell on you, carte de Allex Trușcă
- 20 de semne de carte originale pentru inspirație
- Carti de dragoste
- Acolo unde canta racii
- Sumki Amos Oz
- Intoarcerea acasa
- Din cer au cazut trei mere
- Tehnici de citire a chipului
Dacă articolul Top cărți beletristică pe care să le citești în 2024 ți-a fost de folos, nu uita să dai un share.
Bună ziua. Minunate recomandari de carti bune. Am comandat o mare parte dintre ele aseara.