S-a creat o adevarata isterie, o adevarata febra a tuturor, orientata catre produse bio. Nimic suprinzator aici, intrucat tot ceea ce se referă la bio exclude pesticidele, ingrasamintele chimice sau aditivii.

Poate ca unii dintre voi isi pun insa intrebarea – la fel ca si mine – daca intr-adevar se merita sa cumperi si sa consumi alimente bio. Nu ma consider un expert in domeniu, insa va prezint un set de motive plauzibile care sustin consumul unor asemenea produse. Recunosc că am avut și puțin ajutor – o scurtă discuție avută cu unul dintre reprezentanții bioera.ro m-a lămurit. Sper să vă lămuresc la rândul meu.

  1. Tot ceea ce inseamna produse naturiste sau bio implica excluderea oricarui tip de substanta chimica. Mai exact, plantele din care se obtin aceste produse sunt crescute fara a fi tratate in niciun fel. Ingrasamintele utilizate pentru dezvoltarea lor sunt 100% naturale si nu includ chimicale sau produse sintetice. Chiar si animalele din zootehnia bio sunt crescute doar cu hrana bio, fara tratamente, medicamente sau alte asemenea tipuri de stimulente. Implicit, de aici se deduce ca toate produsele bio obtinute sunt 100% naturale, deci sigure pentru a fi folosite de catre oricine.
  2. Elementul bio si-a facut simtita prezenta si in industria cosmeticelor. Cred ca foarte multe doamne si domnisoare vor fi de acord cu mine cand spun ca e mult mai indicata folosirea de produse cosmetice naturale in locul celor obtinute pe cale sintetica. Poate ca sunt, intr-adevar, mai scumpe, insa investitia chiar se merita, atunci cand stii ca acele cosmetice bio pe care le folosesti nu iti ataca in nici un fel pielea, tenul, parul sau unghiile, ci dimpotriva, te infrumuseteaza si te fac parca sa stralucesti.
  3. Partea de „bio” isi face simtita prezenta peste tot. Nu e vorba doar de astfel de alimente si cosmetice, ci si de produse cu rolul de a completa eventualele carente din organism. Ma refer aici la suplimente alimentare bio, despre care stim cu totii (cel putin asa ar trebui) ca sunt de un real ajutor in suplinirea lipsurilor din organism. Exista pe piata, desigur, si numeroase suplimente si alimente obtinute pe cale sintetica, ce au un rol asemanator, insa efectele 100% naturale sunt considerabil resimtite mai prielnic in organism.
  4. Produsele naturiste te ajuta in procesul de slabire. Surprinzator sau nu, se pare ca acele produse de slabit bio sunt cu mult mai eficiente in curele de slabire, spre deosebire de cele sintetice. Nu spun asta doar eu, ci o sustin si numerosi cercetatori. Pe de alta parte, cei care cauta alimente fara gluten, cu continut scazut de substante alergenice, le pot gasi de asemenea in categoria produselor bio.
  5. „Last but not least” – produsele bio sunt de un real ajutor si pentru vegani, vegetarieni sau alte asemenea categorii de persoane ce urmeaza un regim alimentar distinct de cel al majoritatii. Chiar pe site-ul mentionat la inceput – bioera.ro – pot fi gasite produse vegane, produse dietetice, suplimente si numeroase alte asemenea ajutoare pentru cei ce urmeaza anumite cure sau regimuri alimentare mai restrictive.