Thomas Edison(1847-1931) inventator de renume mondial, a fost catalogat drept retard în copilărie de către profesorul său, motiv pentru care a studiat acasă; a devorat toate cărţile ce i-au picat în mână şi a tranformat beciul casei în laborator, punând la cale fel de fel de experimente. Tot în copilărie prestează diverse munci(a vândut ziare prin oraş, ba chiar şi alimente pe trenuri) pentru a face rost de bani pentru cărţi şi pentru experimente. La vârsta de 12 ani îşi cumpără o tiparniţă, apoi tipăreşte şi scoate pe piaţă ziarul Mesagerul Săptămânal. Salvează viaţa mamei sale în noaptea în care trebuia operată, iar doctorul nu avea suficientă lumină, folosind mai multe lămpi şi o oglindă.
      Nimeni nu cunoaşte exact numărul de invenţii ale lui Edison, spunându-se despre el că a inventat totul.
elefant.ro


Inventează și experimentează în 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe același fir, două telegrame în sensuri contrare.
În anul 1877 inventeaza fonograful, primul aparat de înregistrat sunete și totodată de redarea lor.
În anul 1878 perfecționează telefonul lui Alexander Graham Bell (amplifică vocea cu ajutorul curenților de inducție) și, folosind microfonul inventat de Hughes, brevetează telefonul cu bobină de inducție și microfon cu cărbune, căruia îi adaugă apoi soneria electrică de apel.

Monedă comemorativă pentru invenţia becului electric (faţa)

Monedă comemorativă pentru invenţia becului electric (reversul)

În anul 1879 inventează becul cu incandescență. iar în anul 1880 realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic “Columbia”, prima navă iluminată electric.
În anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tracțiunii electrice pe calea ferată.
În 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș.
În anul 1883 descoperă efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care se referă la emisia de electroni de către metalele încălzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrică. Descoperă acest fenomen întâmplător: introducând într-un bec cu incandescență o mică placă metalică observă că un galvanometru din circuit indică trecerea unui curent electric dacă placa era legată la polul pozitiv al sursei de alimentare și rămanea la zero dacă placa era legată la polul negativ al sursei de alimentare. Nu i-a acordat vreo importanță pe moment, dar l-a notat totuși. Fenomenul a fost studiat și dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punându-se astfel bazele electronicii .
În anul 1892 inventeză un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni în mișcare, care folosea o bandă de celuloid de 35 mm cu perforații pe margine. Primele încercari, efectuate în laborator, au fost executate cu ritmul de 15 imagini pe secundă, care pe moment nu au dat rezultate satisfăcătoare.
În anul 1894 inventează kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mișcare, cu o frecvență de 46 de imagini pe secundă, dar acest aparat nu permitea decât vizionarea filmului decât de o singură persoană. Aparatul folosea benzi de film perforate pe margini, unde imaginile luminate prin transparență puteau fi urmărite printr-o lentilă. Primul “spectacol” public a avut loc într-o sală de pe Broadway, după care aparatul a fost construit în serie și comercializat.
În anul 1912 realizează un prototip de cinematograf sonor, combinând cinematograful propriu-zis cu fonograful. Rezultatele au fost mai mult spectaculoase decât satisfăcătoare.
În anul 1914 perfecționează acumulatorul alcalin cu plăci de fier și de nichel introduse în soluție apoasă de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit, inventat de germanul Jungner în 1901.


      Edison obişnuia să spună:
“Pentru a inventa, ai nevoie de o imaginaţie grozavă şi o stivă de vechituri.”


“Alături de hidrogen, prostia e cea care se găseşte în cea mai mare cantitate în univers.”

       Se stinge din viaţa la vârsta de 84 de ani.
Informaţiile despre invenţiile sale le-am găsit pe Wikipedia.