Basmele vechi povestesc despre balauri tot felul de lucruri neadevărate. Așa, de pildă, spun cum că balaurii ar avea câte șapte capete. Nici pomeneală. Balaurul poate avea numai un singur cap, pentru că prezența a două capete ar duce imediat la certuri și discuții aprinse. Mi-am încleștat mâna de frunte ca să-mi suport mai ușor suferința în timp ce aprindeam lemnele din cămin și cele câteva lumânări de pe masă.

Nu-mi aduceam aminte când izbutisem ultima oară să scap cu totul de durerea de cap. Mintea mea era asemenea avioanelor asurzitoare care huruiseră pe deasupra noastră când ne aflam în acea văioagă întunecoasă – numai zgomote și spaimă neagră.
elefant.ro
-Mie nu mi-a mai rămas nici o scânteie de speranță. Nu, el trebuie să moară! Din pricina lui sunt nefericită! Și dacă-l ucid pe el, ce-o să devină viața mea? Un chin de nesuportat! Dar azi, acum… Ăsta nu-i chin? 

-Te gândești numai la lucruri nevrednice. Hai să încercăm să lămurim chestia asta ca doi oameni cu capul pe umeri, bine?

Și s-a întâmplat ceea ce trebuia. În apele oglinzii m-am regăsit pe mine, cea dintotdeauna – pentru că se-aprinseseră făcliile și mă puteam vedea!

Mi-a plăcut atât de mult ideea găsită la Vero, încât mi-am promis că într-o zi voi încerca și eu. A venit acea zi. Textul de mai sus este compus din fraze luate de la mai mulți autori, după cum urmează:

Ciberiada – Stanislau Lem

Bufonul de aur – Robin Hobb

Shantaram – Gregory David Roberts

Călărețul fără cap – Mayne Reid

Kim – Rudyard Kipling

Casa somnului – Jonathan Coe

Floarea de loldilal – Ana-Veronica Mircea