Skip to main content

Termopane

Aproape că am uitat cum erau iernile în care tâmplăria geamurilor noastre era din lemn bine uscat, pe care mă străduiam să îl învelesc din când în când în straturi albe de vopsea, sperând că așa se va păstra mai mult timp în stare bună și nu va permite căldurii să fugă din casă. Combinația de calorifere călduțe ale epocii de aur cu geamuri prinse în tâmplărie veche nu era prea bună, așa că din copilărie îmi amintesc bine florile de gheață care îmi zâmbeau din geam la trezire.

Acum avem termopane, ca toată lumea, și pe geamuri nu mai avem ocazia de a vedea acea dantelă făcută de gerurile iernii. Uneori chiar îmi este dor de acele frumoase steluțe pictate de natură. Dacă ar putea să apară chiar și atunci când în casă este cald și când geamurile sunt bine izolate… Cu toate astea, am descoperit că până și geamul termopan poate avea probleme, dacă nu îl tratezi cu respect și nu umbli cu grijă.

Să vă povestesc ce am pățit în toamnă. Mă apucasem să spal geamurile casei. Ajunsă în sufragerie, un geam termopan mi s-a opus din răsputeri, făcându-mă să îl chem pe soțul meu pentru a-l deschide. Ce i-a făcut, ce nu i-a făcut, că atunci când a tras să îl deschidă l-a forțat cam tare. Acum se deschidea ușor, însă nu mai putea fi încuiat bine. Undeva între balamale rămânea întredeschis și eu mă gândeam cu groază la iarna ce urma să vină. Cum să stăm cu aerisirea aceea în mijlocul casei, atunci când va sufla vântul cu putere?

După vreo săptămână, mi-a trecut prin cap să mai încerc o dată. Am deschis geamul, l-am închis și am constatat că se reparase singur. Încă ne mai amuzăm pe această temă. Voi știați că unele geamuri termopan au capacitatea de a se repara singure, mai ales când știu că avem altceva mai important de făcut cu banii? :)))

Comments
 • fulgdepapadie January 30, 2014 at 10:09 pm

  Ce geam cu personalitate! 🙂
  Si mie mi s-a intamplat ceva similar cu cd player-ul de la masina. Are perioade cand nu sare la urmatoarea melodie, imi tot da replay la aceeasi melodie in continuu , desi incerc eu si manual sa dau pe fw si el tot nu vrea … pana cand , dintr-un senin se repara singur si sare la urmatoarea melodie fara sa-l ating eu.

  • Vienela February 1, 2014 at 7:53 am

   :))))) Sa stii ca mai avem prin casa si alte ”jucarii” care se repara singure, cand vor ele. Uite, bazinul de apa de la baie, de exemplu. Uneori se umple, alteori iroseste apa, lasand-o sa curga. Ne trezim ca vrem sa tragem apa si bazinul e gol. :))))

 • Iuliana January 31, 2014 at 6:10 am

  Si eu am termopane care se repara singure si tare m-am bucurat sa constat asta 🙂

  • Vienela February 1, 2014 at 7:56 am

   Daca termopanul meu din bucatarie ar stii sa isi schimbe singur directia de deschidere, i-as ridica statuie. A fost proiectat sa se deschida aiurea, spre aragaz, si toti stropii sar pe el. 🙂 cred ca numai cel din sufragerie are acea inteligenta sclipitoare. :))))

 • Badea Bianca January 31, 2014 at 9:17 am

  Ale mele oare de ce nu sunt asa binevoitoare?:))

  • Vienela February 1, 2014 at 7:58 am

   Nici ale mele nu au fost mereu asa, sa stii. Poate ca ar trebui sa faci ca mine… Inainte le rasfatam, le spalam des, de bagam prea mult in seama. Abia dupa ce mi-am facut blog si le-am atins mai rar au inceput sa fie dragute cu mine… :)))

 • coolnewz January 31, 2014 at 10:02 am

  ce norocosi! la mine au fost puse prost din start, a trebuit sa bata aia drumul din romania inca o data ca sa le repare!

  • Vienela February 1, 2014 at 8:00 am

   Da, am citit povestea termopanelor tale… Ale mele au cateva probleme de proiectare, dar acum este prea tarziu sa indreptam ceva. Dupa ce voi castiga la loto, poate ca le voi schimba… 🙂

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.