În prima zi după ce am ajuns in Italia, am ieşit la o plimbare cu prietena mea şi fetiţa ei, să vedem satul, să ne acomodăm cu drumurile prea curate şi oamenii atât de civilizaţi. S-a nimerit să fie zi de târg, special pentru antichităţi, asa cum este si in Ploiesti, la obor. Lucruri pentru casa, de o frumusete rara, imi tot atrageau atentia.

Pe fiecare străduţă a satului era întinse tarabe , măsuţe sau doar pături pline de obiecte vechi, atmosfera era caldă, oamenii veseli, aglomeraţia nu deranja pe nimeni.

Nu se auzeau certuri, nimeni nu îşi lăuda marfa în gura mare, ca pe la noi, deşi italienii sunt recunoscuţi ca fiind un popor guraliv. Mă uitam în jur, comparam cu ceea ce văzusem la noi, la târgurile noastre şi îmi era jenă (poate pentru prima dată în viaţă) că sunt româncă.

Am văzut inele elegante, asemănătoare cu cele pe care le purta bunica mea, cercei ieftini şi poşete deosebite, datând probabil din al doilea război mondial, ceasuri de calitate, de toate felurile, covoare lucrate manual, tablouri de la care nu îmi puteam desprinde ochii. Cărtile erau rare pe acolo, dar asta mi-a oferit timp mai mult să admir măsutele de lemn sculptat, lustrele vechi, cu abajururi delicate şi gramofoane impunătoare. Părea că adunaseră acolo tot ce au lucrat artiştii lumii în ultimii 150  de ani.

Negocierile se făceau calm, cu zâmbetul pe buze, cu glume nevinovate. Nimeni nu se supăra, nimeni nu rămânea nemulţumit.

Deoarece abia ajunsesem în Italia şi mă aştepta o perioadă lungă de stat pe acolo, nu am cumpărat absolut nimic, ştiind că banii erau limitaţi(vechiturile erau mai scumpe decât lucrurile noi, din magazin) şi mai ales având convingerea că pot reveni oricând să prind vreun chilipir.

Nu am mai făcut-o niciodată, iar regretele încă persistă, deşi banii i-am cheltuit tot în Italia, cu băiatul meu, dar sub forma unor distracţii moderne.

De obicei, targurile de vechituri de tin la sfarsitul saptamanii, insa nu este o regula. Indicat ar fi sa intrebati localnicii care este ziua cand se tine in satul/orasul lor targul de vechituri. Atunci veti vedea stradutele din centru ocupate cu tot felul de obiecte vechi si frumoase. Daca doriti sa vedeti ce mai vand altii, intrati in locul ce este plin de antichitati online.