Skip to main content

Tănzănel-Tărzănel pe bloguleţul tău

A fost odătuță ca niciodătuță o familiuță de muncitoraşi din Târgușorul Jiulețului, care avea un copilaș pe numişorul său Tănzănel-Tărzănel. Nu e un numişor prea ciudăţel, dacă ne amintim că Vasilică şi Măriuca fuseseră într-o excursioară în Africuţa, acum câţiva anişori. Primiseră un bileţel gratuiţel de la făbricuţa unde lucrau şi plecaseră să viziteze câteva ţărişoare de pe continentaşul africănuţ.

Tare mirătuţă a fost Măriuca văzând femeiuştile africănuţe cum îşi purtau cărăfuţele de apiţă pe căpşor şi prunculeţii într-o cârpiţă peste ţâţişoare. A aflat Măriuca visuleţul oricărei africănuţe era să adune cât mai multişoare mărgeluţe şi colieraşe colorătuţe pentru gâtuleţ, să îl lungeas ca pe al girăfuţelor din săvănuţă. Şi umblau africănuţele la bustuleţul gol, fără ruşinică… Perişorul creţulin îl împleteau în codiţe subţirele şi urechiuşele erau plinuţe de cerceluşi ciudăţei.

margele si coliere

 

Vasilică a aflat cu mirăruţă că bărbăţeii africănuţi erau aşa de sprintenei, că nici antilopuţele nu îi puteau întrece. Joculeţul lor preferătuţ era să arunce o provocărică leuţilor şi apoi să dea fuguţa în păduricea unde nişte copăcei şubrezei ascundeau o căpcănuţă, în care picau felinuţele. Uneori alegeau să tragă din copăcel cu arculeţul în inimioara leuţilor obrăznicuţi. Acest antrenamentuţ era folosit de toţi băieţeii care mai târzior participau la Joculeţele Olimpicuţe, unde câştigau toate medaliuţele şi premiuţele scoase la bătăiţă de către organizatoraşi.

 

Usain Bolt

 Fiind omuleţi avangardistuţi, Vasilică şi Măriuca au vrut să ducă genuţele africănuţe mai depărtişor pe continentaşul europenuţ şi au acceptat ca campionaşul mondialuţ Usainuţ Boltuţ, despre care multişoare personuţe credeau că este jamaicănuţ, să îi facă un copilaş negrişor Măriucăi. I-am pus numişorul Tănzănel-Tărzănel, pentru că acţiunuca de recoltăruţă a genuţelor africănuţe avusese locşor în ţărişoara numituţă Tanzanica şi pentru că Tărzănel fusese erouţul lor preferătuţ în copilăriuţă, alături de frumuşica Jănuţa.

tarzan si jane

 Provocărica de a scrie un articolaş pe bloguleţ folosind diminutivuţe am găsit-o la Adelinuţa şi o dau mai depărtuţă lui Vladen (Volodea), despre care ştiu că adoră diminutivuţele, Ninuţei, KădiuţeiAnişoarei, lui Răducu, Cuvântuţei, dar şi altor coleguţi, dacă vor să ducă pe bloguleţul lor povestioara lui Tănzănel-Tărzănel sau orice altă povestioară.

Comments
 • belgianca August 25, 2013 at 7:00 am

  :))))) asta o fost cu dedicatie pentru mine, nu?!

 • Adriana August 25, 2013 at 7:00 am

  Am fugit şi de la Adelina repejor. Fuguţa şi de la tine …iubiţică micuţică…pfui…

 • Radu August 25, 2013 at 7:19 am

  Cotletuţe de berbecuţ la cuptoraş şi o sticluţă de vinişor…
  Gata, nu mă mai pot abţine.
  Băbească Neagră de la Nicoreşti, un vin mare pe care nu-l pot diminutiva.
  La 15 grăduţe Celsius. 🙂 Şi dopuleţul scos cu cel puţintel 30 de minuţele mai devreme, să respire şi el.

 • Vladimir August 25, 2013 at 7:58 am

  Nu le ador! Sunt o necesitate provenita dintr-o deformare cultural-etnica! 😛

 • Alexandra Cristea August 25, 2013 at 8:02 am

  Dumnezeule! :)) Am câteva cunoştinţe care diminutivează cam orice, dar povestea asta îi depăşeşte cu mult. Interesantă provocare dar nu mă văd rezistând să scriu un întreg text aşa. 😀
  O duminică faină!

 • Andreea D. August 25, 2013 at 8:40 am

  M-au amuzat numarul mare de diminutive, iar unele cuvinte erau de-a dreptul mult mai bune cu diminutiv decât în starea lor de fapt, dar nu cred c-al rezista foarte mult cu cineva care foloseşte numai diminutive :))

 • diana .r August 25, 2013 at 8:45 am

  hahaha super!!! mi-a placut mult !!! distractiv !!

 • elly weiss August 25, 2013 at 12:21 pm

  Desi am citit aproape tot, n-am putut termina…mi s-a incurcat limba in …creier :))
  E cam prea mult… 🙂

 • Ana-Maria August 25, 2013 at 12:34 pm

  Ioiiiii….m-ai palit in moalele capului! 😀 Da’ ce nu fac io pentru patrie si popor? 😆 Sa vedem ce naiba de poveste diminutivata bag la inaintare…pe stilul asta infantilo-oligofren de scris 😀 😀 😀
  Mno…Tarzanel , zici? M-ai dat gata! Parole d’honore! 😆

 • postare diminutivata | Amalgam de ganduri August 25, 2013 at 12:52 pm

  […] mortii cu diminutivele…ete ca de ce te feresti , de aia nu scapi!    Asa ca faca-se voia Vienelei si sa trec la trebutza [rimeaza cu […]

 • O fată August 25, 2013 at 4:09 pm

  Radem cu toata burtica. 😀

 • Tina August 25, 2013 at 5:31 pm

  La un moment dat am inceput sa citesc fara diminutive, caci ma zgaria creierul de la ele si imi era frica ca nu mai termin povestea.
  Interesanta provocare. Eu, insa, nu stiu daca as avea rabdare sa scriu o postare intreaga astfel. Dam, stau prost la capitolul rabdare.
  Te imbratisez cu drag.

 • ex-silentio August 26, 2013 at 5:27 am

  Nu știu alții cum au făcut, dar eu n-am reușit să citesc cu diminutive 🙂 Oricum, e un exercițiu interesant. Eu sigur n-am să reușesc 🙂

 • javra August 31, 2013 at 9:37 pm

  Adesea femeile în relaţia lor cu un bărbat folosesc diminutive pentru a se alinta.

 • sandra September 10, 2013 at 8:10 am

  oau impresionant mia placu foarte mult

 • Tragismul african | Iubesc Viaţa July 17, 2014 at 8:42 am

  […] glumit cândva, folosind diminutive, am plâns fără jenă pentru Bakhita, m-am înfiorat pentru micuțul ciugulit de vultur. Mi-am […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.