A fost odătuță ca niciodătuță o familiuță de muncitoraşi din Târgușorul Jiulețului, care avea un copilaș pe numişorul său Tănzănel-Tărzănel. Nu e un numişor prea ciudăţel, dacă ne amintim că Vasilică şi Măriuca fuseseră într-o excursioară în Africuţa, acum câţiva anişori. Primiseră un bileţel gratuiţel de la făbricuţa unde lucrau şi plecaseră să viziteze câteva ţărişoare de pe continentaşul africănuţ.

Tare mirătuţă a fost Măriuca văzând femeiuştile africănuţe cum îşi purtau cărăfuţele de apiţă pe căpşor şi prunculeţii într-o cârpiţă peste ţâţişoare. A aflat Măriuca visuleţul oricărei africănuţe era să adune cât mai multişoare mărgeluţe şi colieraşe colorătuţe pentru gâtuleţ, să îl lungeas ca pe al girăfuţelor din săvănuţă. Şi umblau africănuţele la bustuleţul gol, fără ruşinică… Perişorul creţulin îl împleteau în codiţe subţirele şi urechiuşele erau plinuţe de cerceluşi ciudăţei.

margele si coliere

 

Vasilică a aflat cu mirăruţă că bărbăţeii africănuţi erau aşa de sprintenei, că nici antilopuţele nu îi puteau întrece. Joculeţul lor preferătuţ era să arunce o provocărică leuţilor şi apoi să dea fuguţa în păduricea unde nişte copăcei şubrezei ascundeau o căpcănuţă, în care picau felinuţele. Uneori alegeau să tragă din copăcel cu arculeţul în inimioara leuţilor obrăznicuţi. Acest antrenamentuţ era folosit de toţi băieţeii care mai târzior participau la Joculeţele Olimpicuţe, unde câştigau toate medaliuţele şi premiuţele scoase la bătăiţă de către organizatoraşi.

 

Usain Bolt

 Fiind omuleţi avangardistuţi, Vasilică şi Măriuca au vrut să ducă genuţele africănuţe mai depărtişor pe continentaşul europenuţ şi au acceptat ca campionaşul mondialuţ Usainuţ Boltuţ, despre care multişoare personuţe credeau că este jamaicănuţ, să îi facă un copilaş negrişor Măriucăi. I-am pus numişorul Tănzănel-Tărzănel, pentru că acţiunuca de recoltăruţă a genuţelor africănuţe avusese locşor în ţărişoara numituţă Tanzanica şi pentru că Tărzănel fusese erouţul lor preferătuţ în copilăriuţă, alături de frumuşica Jănuţa.

tarzan si jane

 Provocărica de a scrie un articolaş pe bloguleţ folosind diminutivuţe am găsit-o la Adelinuţa şi o dau mai depărtuţă lui Vladen (Volodea), despre care ştiu că adoră diminutivuţele, Ninuţei, KădiuţeiAnişoarei, lui Răducu, Cuvântuţei, dar şi altor coleguţi, dacă vor să ducă pe bloguleţul lor povestioara lui Tănzănel-Tărzănel sau orice altă povestioară.