Fiind copil în Epoca de Aur, probabil nu am perceput exact mersul lucrurilor, mai ales că rar se discuta despre nemulţumirile poporului în casa noastră. Dar ştiu că la şcoală, profesorii încercau să ne inoculeze ideea de patriotism chiar din primii ani de studiu, când începeam orele cântând imnul. La vizitele “tovarăşului”, oamenii erau scoşi în stradă, să îi scandeze numele şi să fluture steguleţe, să îşi manifeste cât mai vizibil bucuria de a-l vedea. Toţi erau nemulţumiţi de faptul că nu îşi puteau exprima sentimentele, că nu puteau vorbi liber, că nu puteau să critice, că nu găseau mâncare în magazine. Dar îi unea o teamă animalică de Securitate. Majoritatea preferau să înghită fără să scoată un cuvant.
Acum nu mai există acea teamă, suntem tot mai dezbinaţi, însă avem în sânge frica de schimbări. Probabil unii se lasă călăuziţi de proverbul “nu da vrabia din mână pentru cioara de pe gard”, pe cănd alţii urlă după schimbare, deşi nu fac nimic pentru asta şi nici nu au la îndemână ceva valabil de pus în loc.
Ne place să bravăm, să luăm în râs patriotismul, să mânjim imaginea ţării, uitând că suntem parte din ea. Dăm vina pe “ceilalţi” români şi nu am recunoaşte în veci că suntem o bucăţică din aceeaşi grămadă neputincioasă.
În Epoca de Aur, mi-aş fi dat viaţa pentru ţară. Acum probabil aş avea ceva ezitări, întrebându-mă ce a făcut ţara pentru mine, de cine trebuie de fapt să o apăr. Din păcate, cei care vorbesc cel mai urât despre ţară sunt tocmai cei de care ţara are nevoie. Tinerii. Pentru ei, patriotismul nu înseamna nimic. Este un simplu cuvânt, fără valoare sau este asociat de multe ori cu comunismul, cu turma, cu prostia.
Comunismul ne-a arătat că românilor le place tot ce este gratis, oferindu-le posibilitatea de a se bucura chiar şi de cel mai mic furtişag de la locul de muncă. Acum se bucură la pomenile electorale. Şi după cum spuneau profesorii de atunci: cine fură azi un ou, mâine va fura un bou, cei îndrăzneţi fură tot mai mult, mărind diferenţele sociale. Au furat fabrici şi uzine, au furat tot ce a fost de furat, iar acum ne fură sufletele şi mândria, făcându-ne să ne umilim pentru fiecare bucăţică de pâine primită.
Pe vremea “împuşcatului”, visam la ţările occidentale, visam la lucrurile care ne lipseau, visam la o viaţa “ca afară”. Cum s-a ivit ocazia, mulţi au zburat peste hotare, decişi să guste din ceea ce le lipsea. Dar noi suntem ruda săracă, primim doar firimiturile altora, dacă îi pupăm lasciv în dos. Le-am permis să facă pe filantropii, să întindă coltucul de pâine cu mâna dreaptă, în timp ce cu stânga ne furau portofelul.
Într-un fel, am impresia că am fost şi vom rămâne neam de slugă, în vecii vecilor, AMIN.
Acesta este răspunsul meu scurt pentru Ciprian. Voi ce părere aveţi? Suntem sau nu neam de slugă?
Cred că suntem doar dezorientaţi. Principiile de dinainte s-au dovedit false. Cele de-acum, … nu avem timp să le învăţăm. Şi, … o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are! Am zis!
Eu gandesc conform vorbei lui Kennedy.
De curând am asistat la o discuție între străbuni ce suna cam așa: pe vremea lui Ceașcă era așa și pe dincolo. Toate vremurile își au nostalgiile și nostalgicii lor. Bunele și relele. Nu poți nega o perioadă pentru că ea se oglindește în cea prezentă, mai mult decât ți-ai dori. Cum i-acuma, îmi vine s-o iau la fugă, oricum.
Vienela am trecut pe aici, dar nu am comentar ptr ca nu vreau discutii. Eu nu va consider ruda saraca, ptr ca nici eu nu sunt bogata. Numai cine fura are, asa parca se spune iar noi de sportul asta nu ne ocupam. Desii asi putea vota, nu am facut-o nici-o data. Eu îm votez aici “loazele politice”. De ce asi vota ceva ce nu stiu?
De ce asi vrea sa fac ordine unde nu locuiesc?
Comunismul nu a arătat, comunismul a educat.
Suntem. Parerea mea e ca sunt multi cocalari si tigani in Romania. Vreau sa fiu presedinte pentru 6 luni, imi este de ajuns sa ii triez pe toti. La tigani le iau bilet spre India, doar dus, iar la cocalari ii pun in masinile lor de lux in mijlocul desertului si fara benzina in rezervor. Eu sunt de parere ca aceste doua elemente strica tara asta si nepotismele.
Tin sa te contrazic, ce treaba au cocolari si tiganii cu cine ne conduce? Daca cei de la conducere fura pana-si fac enspemii de palate ce treaba au cocolari si tigani, chiar nu inteleg.
Pai sunteti cum va considerati voi insiva. Ai dreptate, cei mai mari si incrancenati critici ai poporului roman sunt chiar poporul roman. Restul afla ce spuneti chiar voi despre voi. Daca un roman sosit in occident vine si zice “neamul meu e de hoti si lenesi” aia de ce n-ar crede. Si de ce ar crede, de fapt, ca ala de-o zice e altfel. Una din metodele de lauda a romanului proaspat sosit in occident este sa-si faca singur o comparatie pozitiva cu neamul (gen: ei sunt hoti si prostani uite ce gigea si destept sunt eu). Treaba asta le trece am in doi ani cand incep vaicareala (de frica probabil sa nu fie trimisi inapoi). Cam in 5 ani, mai cresc mari si apoi li se face si dor de neam. Si incep sa vorbeasca mai frumos. Am vazut scenariul asta de 1000 de ori. Dar sa stiti ca nu occidentalii va considera hoti, lenesi, slugi, prost crescuti. Voi va considerati asa. Si n-ar fi bai daca multi n-ar spune-o si cu glas tare. Apoi o aud occidentalii si o cred si ei. Zau asa, daca voi ati avea o parere mai buna despre neam si altii s-ar uita altfel la voi. Pai poti sa crezi ca din toata compania in care lucrez eu (si care are vreo 30 de romani) eu sunt singurul care lauda tot timpul Romania? Sau ca eu sunt ala care aduce oua incondeiate, pune poze cu Bucurestiul, aduce tzuica si slana, albume cu manastirile din Moldova si le pune Maria Tanase la petreceri? NICI un roman din companie n-a facut asta. NICI UNUL. Ba chiar ma saboteaza, zicand tare sa auda toti “eeei nu-i chiar asa frumos..”. Poti crede? Bineinteles iti dai seama ce credibilitate am eu rus facand campanie Romaniei si romanii zicand ca-s exagerat? Ba chiar m-au acuzat astia de “amor etilic” fiindca-si inchipuie ca fiind in vacanta imi beau mintile si …evident…imi place tzara nevesti-mii. Nah, mai fa campanie tarii si poporului daca poti! De altfel cred ca eu va admir mai mult decat va admirati voi singuri…
Desi doare, e la obiect!
Nu stiu daca suntem un neam slugarnic. Cred ca mai degraba adaptat in fata pericolului constant de a fi spulberat de puternicii zilei. Si, da, acum suntem un neam dezbinat si fara perspective.
Un subiect interesant, care merita o discutie pe indelete.
Eu nu ne consider ruda saraca ci pur si simplu ceea ce a mai ramas din bunul simt ce a fost odata. Suntem saraci pentru ca nu ne furam intre noi, pentru ca stim sa-i respectam pe cei din jurul nostru si pentru ca avem o educatie. Chiar vorbeam odata pe tema asta vis-a-vis de ce poti lua de la locul de munca :))) si am ramas surprinsa sa vad cati oameni fura si cat de putini sunt cei corecti si desi sunt in numar mic ma simt mandra de ei. Eu cel putin mereu am mers pe principiul ce-i al meu si e curat se va inmulti, ce-i furat se va pierde … daca stau sa ma gandesc pana acum nu mi-a mers rau.
Spor in continuare :)
sunt oameni si oameni in Romania. eu nu cred ca daca dam bir cu fugitii rezolvam ceva. eu una nu as pleca niciodata din Romania. da, sunt oameni care nu au nici un fel de morala si de principii, dar sunt si oameni buni, care merita osteneala.
spunea cineva intr-un comment anterior ca fiecare perioada are specificul ei si asa e. noi, ca si societate, trebuie sa ne schimbam, dar schimbarea nu poate veni decat de la individ. nu mai stiu unde am auzit chestia asta, dar zicea asa: fii schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume (in engleza in original :)))
eu prefer sa traiesc in Romania, sa fiu corecta, fara sa ma las fraierita si sper ca mai multi oameni o sa fie asa, poate luand putin exemplu de la mine :P
Din pacate ai mare dreptate in articolul asta :(
Cand eram mica tineam destul de mult la tara, insa cu cat am crescut si am vazut mai multe, cu atat mai tare s-a instalat un fel de nepasare. N-as vrea sa ma mut mai mult din cauza familiei. Insa daca as putea sa-i iau cu mine m-as muta in secunda 2.
Eu nu am trăit în perioada “împuşcatului” aşa că n-am de unde să ştiu exact cum era. Tot ce ştiu e din auzite şi părerile sunt împărţite. Dar cred că fiecare perioadă are bunele şi relele sale.
Exact o discutie asemanatoare am avut ieri du o domnisoara jurnalist.Era foarte intrigata ca romanii, ca si natiune nu mai sunt motivati de nici un tel Spunea ca pe vremea regretatului aveau un tel comun, tel care in ultimii 20 de ani a fost deviat spre interese personale.Saracia lipsa locurilor de munca si tot ce se intampla acum au ca rol dezbinarea noastra.Sincer nu stiu ce ne-ar putea uni din nou ca popor, daca ne va mai putea uni ceva.La afirmatia ca suntem neam de sluga trebuie sa ma opun.Nu suntem neam de sluga desi asta suntem invatati inca din primii ani de viata.Probabil inocularea copiilor in primii ani de scoala cu texte de genul “istoria ne invata ca provenim dintr-un popor de invinsi”, are efecte pe termen lung, ducand la mentalitatea de invinsi.In continuare sustin ca nu suntem neam de sluga, dar daca ne uitam la ce se intampla azi in Romania, generatiile urmatoare vor fi.
Pe vremea comunismului nu ne-am fi dat viața pentru țară… eram obligați să ne dăm viața pentru țară. Da, eram uniți, ne unea ura împotriva sistemului. La fel ca pe stadion. Suporterii sunt uniți, au același obiect pe care să-l urască: echipa adversă. “Spălarea creierului” a fost foarte eficientă pe vremea comunismului. Eram mic pe vremea aia, dar tot nu pot să uit ce îngrozit era bunicul când i-am zis, în piață “Tataie, diseară reglezi tu radioul să ascultăm Vocea Americii?” A avut noroc că nu m-a auzit nimeni.
După comunism ne-am câștigat libertatea, dar nu am știut ce să facem cu ea.
Eu nu consider că suntem sluga nimănui. Așa cum la nivel individual respectăm niște legi – chiar dacă aberante – fără să ne considerăm sluga statului, și la nivel macrosocial situația este la fel. Asta cu săracii Europei sau sluga Europei mi se pare cam aiurea, sunt curios ce înțelege cineva prin “sluga europei”; că eu nu-mi dau seama :)
Societățile sunt rezistente la orice schimbare, mai ales dacă schimbarea nu a survenit în mod “natural”. Cum spunea și Vladen, problema este modul nostru de a gândi. Care va mai dura până se va schimba.
Mă opresc, că am scris prea mult :)
e greu de generalizat prin a spune ca suntem “neam” de sluga. Daca luam numai un exemplu, cei care comenteaza, nimeni nu se considera ca atare. Incluzindu-ma pe mine :) Deci vezi, nu se poate generaliza. Nu stiu exact la ce te referi cind vorbesti despre firimituri, si nici cind vorbesti despre pupat in dos. Asta pentru ca multe chestii se interpreteaza, asa ca deocamdata am sa ma abtin sa comentez asta.
Mie nu’mi plac generalizarile chiar daca sunt folosite de multi..si asta e tot o generalizare asa ca nu o iau in calcul. Din cauza unora care se duc si fura/bat/omoara/violeaza/etc se fac generalizari despre romani ca suntem noi tigani, hoti, violatori, etc etc. Cand defapt in Romania sunt destul de multi oameni cinstiti care isi castiga paine prin forte proprii si nu fura nici macar un gram.
Nu stiu daca chiar neam de sluga, dar nici cuceritori indrazneti si avantati n-am fost… Noi am stiut doar sa ne aparam, deci am fost uniti la greu. In restul timpului dezbinare totala.
Ce parere am? Acum vreo 2 luni imi cautam un job afara! Suntem un neam de oameni mici, de suti, aratatori cu degetul, limbaci iscusiti…
Asa e Probiu, mai ales aici in Italia, suntem chiar de aratat cu degetul, dupa ce romanii si tiganii au bagat spaima in italieni. Problema e ca ei judeca cartea dupa coperta, esti roman esti un rahat, ei pe principiul asta merg.
Cred ca suntem un popor de lasi, incepand de la mine probabil si toti tinerii si terminand cu varstanicii desigur. Nu ne luptam pentru drepturile noastre, e vina noastra ca s-a ajuns aici! La greci, care nu traiesc nici pe departe ca noi, se iese in strada la orice miscare a statului impotriva lor, pana si arabii s-au unit si au distrus sisteme mult mai greu de invins, cu lanturi si legaturi mult mai puternice decat un partid!
Si cu ce-i ajuta? Revolutie-revolutie dar mai trebuie sa ai si creier sa scoti ceva din ea. In plus Grecii se revolta de obraznici ce sunt nu fiindca ar fi inteligenti sau justificati. Traiesc pe spinarea Europei si in principal a germanilor si n-au bunul simt sa recunoasca.
dacă nu suntem, devenim: teren fertil există, oameni sus-puși dispuși să pună umărul există… mai zic ?
Nu stiu…uitandu-ma in jur, inclin sa-ti dau dreptate.
Eu, una, nu sunt asa, nici n-as putea fi. Am trait o parte de viata si in regimul celalalt. N-aveam multe dar pe de-o parte, cred ca era mai bine. Si in afara, pe vremea aceea eram mai bine priviti/primiti. Desi…stiu clar o chestie. Cei plecati din tara atunci…nu vorbeau bine despre tara, dorind sa-si justifice gestul de a pleca sau chiar fugi… Am cunoscut multi astfel de oameni, scriam in articolul acela, mai stii tu, cel despre romani.
Sa mai amintesc aici ceea ce-a zis Paler? Mai bine nu… Noua, romanilor, in general, nu ne place sa ne vedem imaginea in oglinda…metaforic vorbind.
Nu suntem neam de sluga … doar slugarnici.
Eu nu înţeleg ce ce nu scriem şi de lucrurile bune din ” caracterul” nostru. Toate popoarele au şi bune şi rele. Da comunismul ne-a educat prost în multe privinţe, dar ne vom reveni! La ce ne-a educat istoria noastră- Ar trebui să acceptăm aşa cum suntem şi să nu ne mai plângem, să valorificăm ce avem. Şi asta porneşte de la atitudinea fiecăruia!