Tai mila în bucăţi și o împart oamenilor

Îmi mor speranţele. Cu fiecare minut ce trece mai pierd una. Cu fiecare nouă ştire mă mai îngălbenesc puţin. Cu fiecare nouă aberaţie auzită mă mai enervez puţin. Pe unde ne sunt cercetătorii? De ce nu caută ei pastila-minune, cea care să îi dea românului mintea cea de pe urmă? Ah, suntem deja la urmă, mi se şopteşte… La urma urmelor, când am fost noi vreodată în altă parte? spune gândul meu răutăcios.

Mă înfierbânt grozav şi-mi vine a fugi în lume, oriunde-n lumea asta mare, să nu mai văd tot ce-am văzut şi poate urmează a mai vedea. De aici, din colţul meu de lume, nu se zărea prea bine grozăvia, căci aveam tv-ul închis. Abia când buboiul s-a spart am înţeles cât este răul de mare, cât de adâncă e rana, cât de mult s-a tăcut. Se tace în continuare, se bârfeşte pe la colţuri, se râde pe înfundate.

O milă imensă mă cuprinde. O tai în bucăţi. Una este pentru mine, că am apucat să trăiesc astfel de vremuri. Una este pentru cei ce au vârsta părinţilor mei, că se rup tot mai tare de realitate. Una, felia cea mare, este pentru cei ce acum încep să vadă viaţa (şi nu-i frumos ce văd) şi pentru cei ce vor veni (ce oare vor găsi?). Mi-e milă de noi toţi, cei trăitori aici, acum. Aici îmi pare că nu mai există soare-răsare. Aici îmi pare că este locul unde doar apune soarele. Definitiv.

Stoic zi de zi: 366 de citate despre intelepciune, perseverenta si arta de a trai / The Daily Stoic. 366 Meditations on Wisdom, Perseverance, and the Art of Living de Ryan Holiday si Stephen Hanselman este cartea care iti poate schimba perceptia asupra modului in care vezi lucrurile, astfel incat sa te simti in fiecare zi mai increzator, mai optimist si mai fericit. Si mai mult decat atat, cele 366 de citate din marii stoici pe care ti le furnizeaza autorii in acest volum si interpretarile lor te pot ajuta sa iti reconsideri viata si sa incepi sa o traiesti bazandu-te pe alte coordonate.

Asta pentru ca in opinia stoicilor, sursa nefericirii noastre nu se afla in evenimentele propriu zise care se petrec in viata noastra, ci in modul cum etichetam evenimentele externe, cum reactionam la ele si cum ne reorientam. Iar cea mai buna dovada a faptului ca gandirea stoica functioneaza foarte bine si astazi este faptul ca foarte multa lume s-a regasit in aceasta carte, volumul devenind rapid bestseller Wall Street Journal si USA Today.

Tai mila în bucăţi și o împart oamenilor

Tai mila în bucăţi și o împart oamenilor

Vezi cum este cu Libertatea de a omorî alți oameni

Oameni în palma cărora mi-am pus sufletul

Povara dureroasă a unei pensii insuficiente stârnește mila oricărui om.