Sătulă de prea multe zâmbete false, mi-am răsucit scaunul în așa fel încât să stau cu spatele la tot ceea ce îmi aducea gust de acru în cerul gurii. Privesc spre un perete. A fost verde crud cândva. Timpul și fumul de țigară i-au schimbat nuanța. Acum e doar crud. Crud cu mine. Total diferit de ferestrele deschise spre lume. Nu îmi dezvăluie nimic. Mă silește să îmi imaginez eu lumi. Mă blochez. Nu îmi plac lumile ce îmi apar în fața ochilor. Sunt triste sau de-a dreptul macabre. Nu pot scrie despre ele. Seamănă prea mult cu lumea reală în care nevinovații mor de foame sau sunt puși la zid și striviți sub priviri disprețuitoare ori sub roți care nu vor să se învârtă în așa fel încât să îi ridice și pe ei pentru o clipă acolo, sus, unde elita se îmbuibă și nebunii aproape că împărățesc pământul. 

Fumez. Cu sete. Cu dor de vremea când cea mai mare grijă a omului era sa afle dacă bagă sau nu carne la măcelărie a doua zi. În fumul de țigară văd copii fără copilărie. Văd bătrâni dezorientați de ritmul alert în care se schimbă lumea. Văd trupuri de adulți purtând în cranii, în loc de creier, lavă fierbinte mirosind a ură, a nepăsare, a dezbinare, a moarte. Murim fără să știm. Ne moare sufletul. Murim înainte de a afla de ce ne-am născut. Doar inerția ne împinge spre înainte. Nu ne pasă de ceea ce vom găsi acolo, la fel cum nu ne pasă de ceea ce vom lăsa în urmă.

Fiecare dintre noi are mica sa lume în care se simte stăpân și domn. Doar ea contează. Habar nu avem că deasupra noastră stă un păpușar dement care trage sforile și care decide pentru noi. Încă nu ne dăm seama că atunci când o sfoară se rupe brusc, puterea păpușarului scade. Nu înțelegem nici faptul că fără ghidajul lui suntem mai rău decât bătrânii de astăzi. Paralizați, incapabili să reacționăm, incapabili să pricepem ce e bine și ce e rău, incapabili să schimbăm ceva. Ni s-a furat tot ce aveam mai de preț: iubirea, empatia, curajul, mândria. Suntem doar niște marionete defecte care se îndreaptă către groapa de gunoi a universului, către dezastrul final.

marioneta