Sunt Om! Sunt ființa cea mai inteligentă, mai puternică și mai frumoasă dintre toate cele ce populează acest pământ. Mă închin doar zeilor. Uneori nici măcar lor. Cine sunt ei, să-mi spună cum să mă port și ce să gândesc? Pot, cu mintea mea ascuțită și cu tehnologiile pe care le-am dezvoltat, să împărățesc lumea, să prefac îndată fața planetei, dacă așa îmi vine chef. Am puterea de a schimba cursul apelor, de a decide când norii trebuie să se scuture de greutatea adunată în burțile uriașe, de a gaza plante și chiar de a le modifica. Am drept de viață și de moarte asupra oricărei viețuitoare, plante, pietre etc.

Sunt Om! Sunt ființa căreia nu-i pasă de plânsul naturii. Cine este ea, natura, să facă ce vrea în împărăția mea? Poate a fost cândva puternică și înțeleaptă, pe vremea când mă ascundeam în peșteră, cădeam în genunchi și mă rugam fierbinte zeilor, dar astăzi rolurile sunt inversate. La mine se află biciul cu care îi pedepsesc pe nesupuși, la mine-i fulgerul ce nimicește. Îmi spui să învăț de la natură? Dar cine-i această natură, să-mi dea lecții de bună purtare?

Sunt Om! Ce-mi pasă mie că planta mică se încolăcește peste cea mare, căutând sprijin? Ce-mi pasă mie că ploaia udă pământul crăpat de sete? Ce-mi pasă mie că într-un pom se pot întâlni două generații fără să se certe și fără să se muște? Ce-mi pasă mie că animalul se luptă până la ultima picătură de sânge pentru viața puiului său? Ce-mi pasă mie că vântul poartă semințele plantelor din loc în loc fără să ceară vreo recompensă?

Sunt Om! Măreția mea este inegalabilă. Despre înțelepciunea mea s-a dus vestea în întreg universul. Prin puterea mea culc la pământ natura. Din mâna mea se nasc unelte capabile să stoarcă lacrimi și din pietre. În inima mea nu-i loc pentru milă, pentru îngăduință. Legile mele nu pot fi contestate. Refuz să învăț ceva de la natură, căci sunt destul de înțelept și de puternic pentru a domni singur pe Pământ, după bunul meu plac. Sunt Om!

M-am decis să las aici și varianta audio a textului, pentru cei care preferă să asculte. Vă mulțumesc simplu și curat, din inimă, pentru fiecare apreciere și pentru fiecare distribuire!