Skip to main content

Sunt de bun gust?

L-am descoperit de curând pe Haydn. Pe Joseph Haydn. Absolut întâmplător, în timp ce dădeam o tură prin programele tv, am nimerit o emisiune unde se vorbea despre acest mare compozitor. Şi cum eu nu am fost  educată să înţeleg genul acesta de muzică, primul impuls m-a îndemnat să schimb programul. În următoarea secundă am rămas înţepenită cu mâna pe telecomandă. Se difuza un fragment dintr-o sonată compusă de Haydn (nu mă întrebaţi care sonată).

Eu, cea mai afonă dintre afoni, cea care ascultă muzica mai mult pentru versuri decât pentru linia melodică, ascultam muzică clasică! O ascultam cu uimire şi plăcere, aşa cum ascultasem de câteva ori pe blogurile unor prieteni! Pianul îmi dădea impresia că este un copil vesel şi fericit, care poate aduce lumină în viaţa unui om. Parcă ar fi vrut să îmi depene o poveste încântătoare, o poveste care să mă binedispună. Ce a vrut Haydn să transmită cu sonatele lui, din care am ascultat câteva fragmente, habar nu am. Ştiu doar că m-au uns pe suflet şi că aş vrea să mai ascult.

Tot de curând am văzut câteva tablouri pictate de Konstantin Razumov, tablouri care au reuşit să mă intrige. Femeile pictate de el sunt foarte frumoase, sunt suple şi au rochiţe minunate. Trăsăturile lor sunt bine conturate, iar hainele parcă au fost schiţate din câteva mişcări ale pensulei, cu uşurinţă şi talent. Totuşi, ceva în atitudinea acestor femei mă duce cu gândul la vechile bordeluri, ceva la aceste tablouri mă face să mă întreb dacă sunt de bun gust. Nu daţi cu pietre! Este doar părerea mea, de om simplu, care se uită la tablouri şi decide după câteva secunde: îmi place sau nu îmi place. Punct!

 

Konstantin Razumov

 

Konstantin Razumov

 

Konstantin Razumov

 

Konstantin Razumov

 

Fără legătură cu cele de mai sus, vreau să vă spun că ne-am decis. Prima zi de Paşte o petrecem acasă, iar a doua zi pe munte, probabil la Buşteni.

Comments
 • salmi April 24, 2013 at 5:34 am

  Ce frumoase tablouri! Si eu sunt la fel de primitiva ca si tine in a pricepe arta, de orice fel si totul se rezuma si la mine la “imi place” sau “nu imi place”.

  Haydn am mai ascultat si eu uneori, am cativa compozitori care imi plac. Sotul meu e mai deschis la ureche, a si facut vioara si a studiat putin muzica clasica. La amandoi ne place opera si visam sa ajungem la opera impreuna intr-o buna zi. El a fost in perioada luistockholmeza la trei opere, sunt invidioasa :). Dar si la un concert simfonic clasic. Si la un teatru.

 • În puține cuvinte | Ioan Usca April 24, 2013 at 5:41 am

  […] Recomandări: Carmen, Mirela Pete, Gabriela Savitsky, Vienela. […]

 • cotos April 24, 2013 at 5:52 am

  Haydn, not really :)) Dar tablourile sunt foarte frumoase. Pictura ma fascineaza mai mult decat muzica clasica.

 • Alexandra April 24, 2013 at 5:55 am

  Al treilea tablou m-a impresionat cel mai mult. Nu aş putea să îţi explic de ce acela şi celelalte nu… dar pe acela l-aş cumpăra, dacă aş avea posibilitatea. Celelalte nu m-au atras cu absolut nimic.

 • Radu April 24, 2013 at 6:08 am

  In scoala generala, am avut un profesor de muzica, pe nume Băicoianu, care ne punea de multe ori Haydn. Imi place ! 🙂

 • Iuliana April 24, 2013 at 6:33 am

  Si eu tot afoana, dar tablourile alea imi plac. Nu stiu daca le-as pune pe perete la mine acasa, ca dehhh…nu suport concurenta, dar sa le privesc imi plac! 🙂

 • ghindaa April 24, 2013 at 7:30 am

  Pur si simplu su-per-be! Esenţa feminităţii

 • Minnie April 24, 2013 at 9:27 am

  Probabil ca si Haydn are farmecul lui, dar picturile sunt foarte frumoase!
  Imi plac foarte mult! Sa ai un Paste foarte fericit! 🙂

 • belgianca April 24, 2013 at 1:25 pm

  Draga mea, din punctul meu de vedere a intelege ce a vrut sa spuna compozitorul e ca si cum ti-ai bate capul cu a comenta si pricepe poeziile. Nu cred ca autorii au stat la vremea lor sa cugete atat de indelung la ce ar vrea sa inteleaga altii din operele lor, ci ca au exprimat ceea ce simteau ei atunci. A diseca o opera inseamna sa o filtrezi prin propriile tale trairi, ceea ce ii pierde chiar intelesul ei. Asa ca bucura-te de ceea ce auzi, citesti sau vezi (tablouri). Se spune ca arta e o forma de manifestare a angoaselor autorilor. 😀
  Nici la mine in casa nu se asculta muzica simfonica, am descoperit singura. 🙂

 • javra April 24, 2013 at 1:51 pm

  Ascultă şi nişte piese pentru orgă. O să fii îăn altă lume, Vienela, nici n-o să crezi că existăp aşa ceva. Încearcă, de pildă, concertele brandenburgice ale lui Bach.
  Din atitudinea modelelor, e vorba de actriţe de vodevil.

 • Rudolph Aspirant April 25, 2013 at 7:05 am

  Pai cred ca impresia ta legata de aceste tablouri a survenit deoarece mie personal mi se par niste versiuni dragut colorate si vopsite ale desenelor cu pin-up girls efectuate de dl Alberto Vargas pt revista Playboy in anii ei de glorie, in traditia anterioara creata de dl George Petty, care la randul lui proobabil era un mare admirator al pictorului francezi Renoir, deoarece dansul studiase in tinerete la Paris la Academia Julian cu dl Jean Paul Laurens, care e recunoscut ca un ff bun educator, care a avut niste elevi carora efectiv le-a respectat inclinatiile naturale si i-a incurajat sa se dezvolte in stiluri chiar deosebit de diverse si eterogene, exact cf aptitudinile si afinitatile fiecaruia, in loc sa ii constranga la un anumit stil, de ex dansul fiind profesor si pt d-na Cecilia Cutescu-Stork, care are un stil ff diferit de acest stil de pin-ups, un stil mai degraba alegoric, celebrand dezvoltarea meseriilor in Romania sau descriind povestea lui Adam si Eva, sau chiar pictand tiganci insa nu in stil pin-up ci oarecum mai doritor realist, aratand ce viata interioara complexa si plina de framantari au aceste persoane, desi pot arata asa mai dezbracate uneori.

 • mixy April 25, 2013 at 9:02 am

  E bine să nu ai prejudecăţi, ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place 🙂

 • Kadia April 25, 2013 at 2:13 pm

  Hei, bravo! Poate pana atunci rezolvi si problema cu baterii si ne arati si niste poze de la Busteni, uneori mie dor de muntele de acasa, chiar daca am unul chiar in fata ochilor meu, in momentul acesta.

 • elly weiss April 27, 2013 at 1:55 pm

  Realism plus impresionism combinate intr-o maniera foarte atractiva. Mie imi plac lucrarile pictorului rus. E un om tanar, l-am mai gasit la cineva dintre blogurile pe care le vizitez eu 🙂
  Cumva si Rudolph are dreptate. Dar notiunea de pin-up girl nu-i nimic rau. E de bine. Si frumos 😉
  Cat despre Haydn…nu e rau ca ti-a placut. Mai poti incerca si ceea ce sugereaza Cristian (Javra) 🙂

 • […] de acord să îi finanţăm plecarea. Ştiind că nici nu a vrut să auda de ieşirea noastră la munte, ştiind că prietenii lui se decid greu să iasă din casă, ştiind că profită de orice ieşire […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.