Rezultatele studiilor efectuate de-a lungul vremii confirma faptul ca romanii isi neglijeaza foarte des sanatatea si merg la doctor doar in caz de urgenta. Acest lucru ingrijorator este valabil la nivel national, insa este extrem de accentuat in mediul rural.

Statisticile sunt valabile pentru toate ramurile medicinei, inclusiv stomatologia. Pe termen lung, obiceiurile de acest tip pot dauna grav si pot cauza chiar probleme pentru care solutiile nu se mai pot gasi.

Iata care sunt MOTIVELE pentru care romanii nu merg la medicul dentist!

  • Lipsa increderii in medici

La nivel national, oamenii au din ce in ce mai putina incredere in medici. Cazurile grave de malpraxis si problemele agravate in spitale, din cauza microbilor si conditiilor precare de igiena fac romanii sa evite vizitele la doctor, pe cat posibil, fiindu-le teama de potentialele complicatii. Respondentii studiului au afirmat ca s-ar prezenta mai des la stomatolog, daca ar avea garantia ca specialistul este extrem de pregatit, iar cabinetul dispune de toate conditiile necesare unui tratament de succes. De exemplu, clinicile precum https://www.clinicadrmelnic.ro/ sunt recunoscute pentru profesionalism si calitate superioara, reprezentand idealul de cabinet stomatologic. Asadar, se pare ca increderea joaca un rol deosebit de important in comportamentul medical al romanilor.

  • Lipsa banilor

Un motiv serios pentru care romanii nu se prezinta mai des in cabinetul de stomatologie este lipsa unui buget lunar suficient. Mai mult, persoanele ce locuiesc in mediul rural nu isi permit nici macar un consult de rutina, tratamentele necesare reprezentand deja un lux. Mai multe statistici si concluzii poti citi in acest articol, care prezinta situatia tragica din Romania in ceea ce priveste obiceiurile si posibilitatile financiare ale romanilor. Acestea fiind spuse, respondentii studiilor au afirmat ca, in cazul in care bugetul de care dispun ar fi mai consistent, ei nu ar mai amana vizita la medicul dentist.

  • Frica de durere

Pe langa motivele de natura financiara si de incredere, romanilor le este frica de durerile aparute odata cu tratamentele medicale. Desi pare un motiv nu foarte serios, teama de doctori a romanilor este semnificativa, acestia evitand sa apeleze la un consult, chiar si atunci cand o problema devine persistenta. De aceea, majoritatea persoanelor se prezinta la cabinet prea tarziu, atunci cand sanatatea gingiilor este pusa in pericol sau dintii nu mai pot fi tratati decat prin extractie.

 

Asadar, situatia la nivel national este una ingrijoratoare, medicii specialisti lansand un apel important catre populatie. Acestia transmit romanilor sa efectueze, in mod obligatoriu, un control de rutina pe an si, la semnele precum durerea sau disconfortul, sa reactioneze si sa se prezinte la doctor, caci problemele descoperite in timp util vor fi mult mai usor de remediat si tratat!