Cand iti infiintezi o firma si pornesti afacerea personala, sa ai in vedere intotdeauna si o colaborare internationala.
Nu te multumi cu putin si nu fixa limite din start, caci standardul ISO 27001 are importanta internationala si te ajuta sa inspiri incredere celor mai pretentiosi clienti si parteneri.
Ai demarat deja afacerea si ai succes? Te felicit pentru asta, dar nu uita ca in curand este posibil ca standardul iso 27 001 sa fie obligatoriu pentru toata lumea, fiindca aduce multe beneficii atat celui care il poseda, cat si clientului sau beneficiarului direct.
De fapt ce iti doresti, cand faci cumparaturi online de exemplu?
1. Produsele sa fie de calitate premium la preturi oneste.
Deja increderea dispare, cand comanzi ceva ce crezi ca este de exceptie si traiesti dezamagirea vietii.
2. In cazul produselor de machiaj, textilelor, mobilierului, vrei ca obiectele sa corespunda imaginilor de pe site. Am vazut rochie care arata senzational in imagini, iar la primire a fost transformata in carpa de sters praful.
3. Livrarea sa se faca prompt, conform informatiilor de pe site. Cele 3 zile sa nu se tranforme in 7, fiindca este posibil ca persoana care plaseaza comanda sa aiba nevoie de lucrul respectiv peste cateva zile.
4. Datele completate la plasarea comenzi sa fie securizate.
Nu te simti deloc linistit sa stii ca orice strain iti poate lua adresa si te poti trezi calcat de hoti noaptea. Multi sunt atat de perseverenti, incat afla si cand pleci in concediu si atunci jaful se desfasoara mult mai usor. Vezi tu de ce acest standard international ar fi ideal sa devina obligatoriu?
5. Datele de pe cardul bancar sa nu poata fi fraudate, adica sa te trezesti fara bani in cont. Sunt banii munciti, castigati cu sudoarea fruntii si nu doresti sa ii imparti cu necunoscuti.
In prezent, nu fac plati online decat catre firmele si magazinele online care poseda certificare iso 27 001.
Are nevoie o scoala de astfel de certificari? Cea de incredere face tot posibilul sa le obtina.
Vin in acesta institutie deopotriva adulti si copii si tuturor trebuie sa li se asigure securitatea. In clase, pe holuri, in curtea scolii, nimeni nu trebuie sa se teama de nimic. Instalatiile electrice trebuie sa fie puse la punct, cladirea bine consolidata, paza de la poarta scolii sa isi faca datoria pe deplin si nimeni dubios sa nu poata intra in institutie.
Un alt aspect se refera la datele personale. Adresele si numerele de telefon ale profesorilor nu trebuie facute publice si comunicate celor care au nevoie de cadrele didactice in cauza, fara acordul acestora.
O corigenta, o mustrare in fata clasei si un orgoli ranit pot fi platite scump de catre educatori. Elevii ii pot urmari si agresa, profitand de intunericul noptii, razbunandu-se in acest fel.
Securizarea bazei de date, alegerea personalului de incredere care sa opereze cu ele si sa asigure paza unitatii sunt masuri fara de care nu se poate obtine certificarea cu standarde internationale.


In prezent si spitale renumite din tara au solicitat certificari iso. Iata la ce folosesc si cui folosesc:
-medicilor care merita sa li se respecte dreptul la viata personala in timpul liber, cu toate ca stiu multi doctori care si sambata si duminica se duc la spital, cand pacientii lor sunt in pericol si sunt anuntati de acest lucru. In special cei care locuiesc aproape de spital se duc si in afara programului. Iata de ce, cand pacientii nu mai au zile de la Dumnezeu, cei care i-au ingrijit pana in ultima secunda nu merita sa fie amenintati si haituiti.
-pacientilor care sufera de boli care aduc dupa ele maxima izolare de catre cei din jur, marginalizarea si etichetari rusinoase si ofense de parca este vinovat cineva ca a lut virusul HIV, tuberculoza sau o forma severa de hepatitei.
Cand lumea aude de SIDA nu se gandeste niciodata ca poate fi luata din acele de la seringa nesterilizate sau de la contactul cu sangele cuiva bolnav, ci ii condamna pe bolnavi ducandu-se cu gandul la calea clasica de molipsire.
Au fost cazuri in care, cand s-a aflat ca un copil are SIDA nu a mai fost primit nici la scoala, nici la gradinita.
Sunt cazuri in care mama este grav bolnava si nu doreste ca familie sa afle problemele sale de sanatate. Face acest lucru fiindca ii iubeste prea mult pe ai sai si doreste sa ii protejeze.
Pentru toate acestea securizarea datelor personale ar trebui sa fie litera de lege!