Învăţăm de mici că este foarte important ca “cine nu are un bătrân, să-şi cumpere”. Eu merg mult mai departe cu sfaturile şi spun că cine nu are hotă, trebuie neapărat să îşi cumpere, mai ales că nu costă o avere şi oferă o mulţime de  avantaje. Colectează aburul din bucătărie, te scapă de mirosurile care altfel s-ar împrăştia prin casă şi evacuează gazele, după cum ştie toată lumea.

Îndrăznesc să merg mai departe şi să spun că cine are o hotă, trebuie neapărat să stea lângă meşterul care o montează în perete, să îl supravegheze. Este ştiut faptul că meşterii pricepuţi la orice fac treburile aşa cum vor ei, nu cum li se cere.  Dar dacă alegi să stai în bucătărie până îţi montează hota, ai garanţia că măcar va mima efortul şi priceperea.

Ai urmat aceşti paşi? Acum ai nevoie de o nevastă harnică, una care nu se lasă până când nu luceşte bucătăria şi mai ales hota cu pricina. Se va cocoţa pe scaune, chiar dacă sunt şubrede, va folosi cele mai scumpe substanţe de curăţat, îşi va strica manichiura, obsedată de dorinţa de a vedea hota lucind de curăţenie.

Dacă ai ajuns până la acest punct, îţi poţi lua de braţ soţia, să o scoţi la o îngheţată, la un suc, la o plimbare prin mall. Te vei relaxa şi îţi vei încărca bateriile, pentru a putea suporta uşor dezastrul pe care îl vei găsi la întoarcere. Vecina de palier te va aştepta la scara blocului. Îţi va spune că nu are curaj să mai intre în casă, pentru că din apartamentul tău s-a auzit un zgomot puternic, o bubuitură care a făcut-o să sară speriată din pat.

Intri în casă puţin derutat. Deschizi uşa de la bucătărie şi te întrebi dacă ceea ce vezi este adevărat. Hota zace răsturnată în mijlocul încăperii, capacul aragazului este îndoit, smalţul a sărit în câteva locuri, iar din peretele de beton îţi rânjesc nişte găuri urâte, acolo unde dimineaţă stăteau şuruburile puse de meşter.

Ce îţi mai rămâne de făcut?

-bombăni la adresa soţiei şi a hărniciei cu care exagerează.

-înjuri meşterul care ţi-a luat banii degeaba.

-încerci să o repui în perete.

transpiri, doar munca asta nu e pentru oricine.

-pui mâna pe telefon şi chemi alt meşter.

-omul are puţină treabă şi promite să vină mâine.

-iei hota şi o ascunzi în debara, să nu se împiedice nevasta.