Spitalul din strada Buna-Vestire sau fosta maternitate

Spitalul din strada Buna-Vestire sau fosta maternitate, după cum este cunoscut de ploieşteni, mă întâmpină zâmbind prin geamurile sparte, în timp ce aştept ca portarul să descuie porţile de fier. În curte sunt mai multe clădiri, dintre care una adăposteşte secţia de psihiatrie.

Cu puţin curaj şi câţiva covrigi, reuşesc să trec de dulăii care latră de parcă sunt turbaţi. Mă strecor prin labirintul de alei cu asfaltul măcinat, mărginite de clădiri ridicate în anul 1925 şi reparate ultima dată acum 30 de ani. Am remarcat ramele de lemn putrezite, care susţineau geamurile crăpate şi pereţii fără tencuială. Ajung în fundul curţii, acolo unde se află secţia care mă interesează.

Fosta maternitate din Ploiești. Spitalul din strada Buna-Vestire. Clădirea pare scăpată dintr-un bombardament aviatic. Îmi dă senzaţia că se va prăbusi în curând, învinsă de timp şi de nepăsarea autorităţilor.

Întâlnesc o femeie ciudată, îmbrăcată cu 2-3 de paltoane. Cară în spate un sac plin cu resturi de la bucătărie şi aflu că este de-a casei, că vine zilnic să se aprovizioneze.

Intru în holul secţiei şi mă izbeşte un miros de mâncare insuportabil, amestecat cu un iz pe care nu îl pot identifica pe moment. Mihai mă aşteaptă la intrare, pentru a mă călăuzi pe scările în spirală, negre de jeg şi alunecoase. Ajunsă la etajul 1, scap de mirosul de mâncare şi recunosc celălalt iz. Miroase exact ca la wc-urile publice, a urină stătută. Urc spre etajul 2, sperând că voi scăpa de miros. Nu. Se accentuează şi îmi aminteşte cât de sensibil este ficatul meu.

Intrăm în salon, atingând cu două degete clanţa infectă. Îmi povestise Mihai că nu poate sta acolo, că miroase urât, dar ceea ce găsesc este mai rău decât îmi imaginasem. Salonul are 8 paturi, din care doar unul este ocupat, în afară de cel al soţului meu. Nu se poate respira. Încerc să deschid geamurile, care luptă cu mine, probabil din cauză că au rămas lipite de la ultima vopsire a lemnăriei, acum 30 de ani. Se văd pe paturi saltelele găurite, din care lipsesc porţiuni mari de umplutură. Nu sunt acoperite de nimic, în afară de praf.

Pe patul unde trebuie să doarmă Mihai se află o pernă urâtă, învelită într-un material fără culoare, un cearşaf ştampilat, cu nişte pete dubioase ici, colo şi o pătură de lână fără cearşaf.

Deschid noptiera şi din ea ţâşneşte emoţionat un gândac de bucătărie, pe care îl deranjasem de la masă. Scutur resturile de pâine din sertar şi văd cum toată familia de gândaci o rupe la fugă. Merg la chiuvetă să ud o cârpă. Oare găleata asta neagră să fie chiuveta? De când nu a fost spălată?

Decidem să dăm câţiva bănuţi asistentei, pentru ca Mihai să doarmă acasă fără ca cineva să afle. Plecăm grăbiţi, trecând iar prin duhorile emanate de toţi cei care au poposit vreodată prin acest loc oribil.

Pe cei bolnavi aproape că îi înţeleg. Dar personalul medical cum poate suporta să lucreze în asemenea condiţii? Oare au găsit un vaccin care îi face imuni la aceste mirosuri teribile, la toate acele pete şi urme de murdărie adunate în ani de zile?

Multe promisiuni i-am făcut lui Minnie de când o cunosc (virtual), însă de puţine ori am reuşit să mă ţin de cuvânt, să îmi onorez promisiunile la timp.  Încă vreo câteva zile şi se împlineşte o lună de când “m-am lăudat” aici că voi povesti despre condiţiile din spitalul ploieştean în care a stat internat soţul meu o perioadă, atunci când toţi medicii susţineau că are cancer.

Dacă ai timp, poate vrei să citești și alte articole cu sfaturi:

Cum arată camerele fetițelor din România

Am salvat doi oameni importanți

Articole fitness ieftine pentru a face sport acasă

rucsacuri moderne de la We Velvet care te vor cuceri

Hotel Proton Neptun – prețuri și impresii

Nu uita că mă găsești și pe:

Spitalul din strada Buna-Vestire sau fosta maternitate