Pe fundalul unui an în care am stat mai mult acasă și ne-am machiat mai puțin, rutinele noastre de skincare se schimbă. Skincare devine ritual de self-care și acordăm mai multă atenție produselor pe care le folosim, iar trendurile de beauty ale lui 2021 se bazează pe less is more – mai puțin, dar mai bun. Iată care sunt trendurile coreene de beauty care creează ecou în 2021:
Ingrediente și formulări sigure
În 2021, rutina de skincare este ancorată în ingredientele pe care le folosim: căutăm siguranța inclusiv în cosmeticele pe care le folosim. Mai mult ca niciodată, punem accent pe ce se află în produsele noastre și evităm ingredientele cu potențial iritant sau fotosensibilizat.
2021 vine cu ingrediente coreene care dau tonul în produsele cosmetice: centella asiatica, extractul de melc și beta glucanul sunt trei dintre ingredientele buzzy ale anului, pe care le găsim și în cosmetice coreene IUNIK, pentru că brandurile s-au adaptat noilor nevoi pe care tenul le are.
Trecem printr-o o reconfigurare a traseului în ce privește alegerea cosmeticelor: am lăsat deoparte produsele strălucitoare, cu titluri provocatoare, care ne promit minuni, în favoarea formulelor dovedite științific. Un fenomen cultural cu o istorie remarcabilă, industria cosmeticelor coreene a luat cu asalt piața în anul pandemic: am căutat mai mult ca oricând ingrediente inovative pe care să le introducem în rutinele noastre.
Skinmalism, noul minimalism în beauty
Deși coreenii sunt cunoscuți pentru rutina de skincare de 10 pași, pandemia retrasează coordonatele: limitarea la esențial este vitală. Într-un an în care tenul nostru este obosit, tern, stresat și acoperit de mască în mare parte din timp, limitarea la mai puține cosmetice este varianta pentru care optăm.
Curățarea, hidratarea și protecția solară sunt pașii care ne guvernează rutina de îngrijire în pandemie, iar minimalismul se referă și la ingredientele pe care le alegem: cu cât un produs are mai puține ingrediente, cu atât ne simțim mai în siguranță. Alegem produsele cu ingrediente curate, a căror valoare este dovedită științific; aceste cosmetice coreene ne oferă garanția calității: ten impecabil, din interior spre exterior.
Skinmalism, noul minimalism în beauty
Punctul comun în rutinele de skincare: maskne
Maskne, acneea provocată de mască, vine ca o noutate pentru noi – cuvântul-cheie în rutinele de skincare, maskne va rămâne o problemă pe care o vom identifica mult timp de acum încolo, atâta timp cât purtarea măștii va rămâne obligatorie. Fie că vorbim de măștile chirurghicale, fie că vorbim de cele textile, materialele creează o fricțiune cu tenul; în combinație cu transpirația, sebumul, machiajul, această fricțiune rezultă în coșuri, bubițe inflamate sau iritații, pe care dacă nu reușim să le tratăm, vrem măcar să le prevenim.
Acneea provocată de mască se ține la distanță mai ales prin utilizarea a mai puține produse, iar make-up-ul poate să dispară: less is better. Este esențial să ne curățăm și hidratăm tenul, iar ingredientele active precum retinolul pot fi puse pe pauză o perioadă. Masknea aduce în atenția noastră ingrediente precum pantenolul, propolisul, centella asiatica, aloe vera, cu proprietăți calmante și anti-inflamatoare.
Skincare devine self-care
Pandemia ne-a învățat că rutina de îngrijire trece dincolo de menținerea unui ten sănătos, devenind un ritual prin care avem grijă de noi. Acordăm mai multă atenție îngrijirii tenului și mai mult timp: nu ne mai grăbim. În 2021 am înțeles că avem nevoie de tihnă ca să ieșim sănătoși din pandemie, așa că rutinele noastre de skincare se desfășoară într-un ritm lent și firesc, care ne amintește cât e de important să fii bine cu tine.
O pauză de la lumea exterioară, rutina de skincare devine un întreg proces de self-care. Copleșiți, epuizați, temători, găsim refugiu în momentele puse pe pauză; skincare și self-care pornesc de la self-love și ne învață același lucru: să încercăm să obținem o piele mai bună, dar nu perfectă. 2021 transformă rutina de skincare în procesul de acceptare de sine care ne învăță să avem o mai bună grijă de noi fizic, mental și emoțional.
Rutina de skincare post-pandemica nu va mai fi niciodată la fel: vom rămâne ancorați în simplitate și eficiență dovedită științific, iar focusul se va îndrepta înspre cosmetice care ne detensionează și care ne ajută să rămânem bine și relaxați. Ingredientele și formulele blânde, diet skincare cu un număr redus de produse, cosmeticele care să repară bariera protectivă a pielii cuceresc în 2021, iar trendurile anului au la bază skinmalism-ul – arta de a obține mai mult de la tenul tău, prin mai puțin.