Plănuiam de câteva zile să scriu pe blog despre sistemul medical din Marea Britanie. Faptul că ieri a mai fost prins un medic din România în timp ce primea spagă pentru serviciile pe care ar fi trebuit să le ofere gratuit m-a motivat, făcându-mă să las lenea deoparte. Locuiesc de un an și trei luni în Scoția, timp în care am ajuns de câteva ori la urgențe, la spital, și de câteva ori la clinica unde am medicul de familie. Nu vă gândiți că sunt pe moarte. Am ajuns de două ori pentru mine și de câteva ori însoțind alte persoane.

Cum stau treburile în sistemul medical din Marea Britanie? Totul este simplu și eficient. Ceea ce veți citi mai jos este scris numai din perspectiva mea și a celor apropiați mie.

La urgențe pacienții sunt triați și intră în funcție de cât de urgentă le este problema. Desigur, pot oricând să solicite o reevaluare, dacă starea sănătății li se înrăutățește. Nu există spital sau cabinet medical unde pacienții să nu poată beneficia de interpret, dacă nu se descurcă să vorbească în limba engleză. Fiecărui pacient în parte i se completează o fișă care, mai târziu, este băgată în calculator, iar la final este trimisă și medicului de familie. Medicii chiar studiază aceste fișe înainte de a da ochii cu pacienții. Se poate întâmpla să nu fie nici un medic disponibil pe o anumită ramură a medicinii la momentul când ajungi la spital, însă vor aduce imediat ce este posibil, dacă ai o problemă care poate aștepta. Nu știu ce se întâmplă în cazurile cu adevărat urgente.

La clinica unde ai medicul de familie nu poți merge fără programare telefonică prealabilă, dar poți cere sfatul medicului tău online, pe site-ul clinicii, în cazul în care nu ești chiar rău și problema ta nu este o urgență. După ce ai fost programat, imediat ce un medic (nu neapărat al tău) este disponibil, ți se rezervă zece minute pentru consultație. Poți cere să le dublezi, dacă simți că ai multe de povestit/rezolvat. În fișa ta medicală este scris dacă te descurci cu limba engleză sau dacă ai nevoie de translator. În al doilea caz medicul sună la unul dintre numerele de telefon de pe birou și îți face legătura cu un interpret român (mă rog, un interpret pentru limba ta maternă) care traduce toată discuția, pas cu pas.

Medicii de aici evită, pe cât posibil, să le recomande pacienților medicamente. Chiar circulă o glumă care spune totul în legătură cu asta.

Medicul: Aveți vreo alergie?

Pacientul: Da, la paracetamol.

Nimeni nu te întreabă dacă lucrezi undeva, dacă ai asigurare medicală. Când am întrebat medicul cât vor costa medicamentele prescrise pentru o persoană fără serviciu, a răspuns zâmbind larg: aici totul este gratuit. Toate serviciile medicale din Scoția sunt gratuite. Poți solicita rețetă pentru medicamente care ți-au fost recomandate de către medicii din țara de unde vii. Este suficient să le ceri o singură dată, după care mergi numai la farmacie (cu un anumit card pe care este scris medicamentul și ziua în care să mergi iar) să ridici altele când se termină cele primite inițial. În plus, din când în când ne vin acasă vouchere gratuite ca să ne testăm pentru diferite boli, în funcție de vârstă și de problemele medicale ale fiecăruia în parte.

Absolut toți (medici, asistente, infirmiere, ba până și cei de la recepție) sunt extrem de serviabili, de politicoși, de atenți cu pacienții. Nimeni nu țipă, nimeni nu jignește, nimeni nu cere și nu primește nimic. În sălile de așteptare există spații de joacă rezervate copiilor. Ce ți-ai putea dori mai mult? Poate ceva asemănător pentru România.

By Vienela

5 thoughts on “Sistemul medical din Marea Britanie”

Părerea ta e importantă pentru mine

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.