Ce este sinuzita maxilară și cum se manifestă?
În general, sinuzita este o inflamație la nivelul sinusurilor. Sinusurile sunt niște cavități umplute cu aer și aflate în jurul cavității nazale. Rolul sinusurilor este de a proteja cavitatea nazală și de a produce mucusul necesar pentru acest proces de protecție. Există mai patru tipuri de sinusuri: două sinusuri frontale, două sinusuri etmoidale, două sinusuri sfenoidale și două sinusuri maxilare. Fiecare pereche are un rol de protecție, însă ceea ce ne interesează pe noi este perechea de sinusuri maxilare care are rol și în protecția rădăcinilor dentare. Prin urmare, sinuzita maxilară este inflamația sinusurilor maxilare.
Acest tip de sinuzită se poate manifesta prin următoarele simptome:
dureri de cap;
presiune constantă în zona maxilarului;
dureri de dinți, în special în timpul procesului de masticație;
dureri în zona tâmplelor, pomeților și partea frontală a feței în general;
congestii și scurgeri nazale;
doar în cazurile de sinuzită maxilară acută există simptome cum ar fi frisoanele, febra etc.
Care este legătura între sinusurile maxilare și dinți?
Putem asocia sinusurile maxilare cu dinții prin faptul că rădăcinile dinților și locul erupției acestora sunt situate în apropierea sinusurilor maxilare, sau, sunt unele cazuri când acestea pătrund în interiorul cavității sinusurilor maxilare. Sinusurile maxilare sunt cele mai mari sinusuri dintre toate cele patru tipuri enumerate mai sus, prin urmare partea lor inferioară merge până în apropierea rădăcinilor dinților. Această apropiere între sinusurile maxilare și rădăcinile dinților explică legătura între durerile dentare și bolile sinusurilor maxilare.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/t809JJ6r9KA
Factorii care pot cauza inflamația sinusurilor maxilare
Există mulți factori care pot duce la o sinuzită maxilară, de unii ne putem proteja, dar unii sunt inevitabili. Mai jos sunt prezentați acești factori care pot crește riscul de inflamație a acestor sinusuri:
- atunci când sistemul tău imunitar este slăbit;
- fumatul sau expunerea la mucegai;
- infecția după extracția dentară;
- urmare a unui tratament endodontic, de canal, la nivelul molarilor, premolarilor;
- intervenții de implantologie nereușite etc.
Cum se manifestă sinuzita maxilară la copii?
Atât adulții, cât și copii pot dezvolta o infecție la nivelul sinusurilor maxilare, însă la copii unele simptome pot fi diferite față de cele la adulți, fiind asemănătoare simptomelor unei gripe sau unei simple răceli:
- frisoane și febră peste 39
- mucusul din secrețiile nazale este dens și închis la culoare;
- tuse care persistă pe un termen mai lung de 10 zile;
- în cazurile de urgență poate să apară și dureri puternice ale dinților sau chiar și sângerări nazale (în acest caz este recomandat controlul urgent al unui medic specialist).
Indiferent de gravitatea situației, fie că sunt semne ușoare (secreții nazale cu mucus dens / închis la culoare) sau grave ale sinuzitei maxilare (sângerări nazale), controlul medical este obligatoriu deoarece dacă o sinuzită nu este tratată la timp, poate să se extindă la nivelul cavității craniene și să ducă la infecții grave, precum meningita. Iar în cazul în care, pe lângă simptomele precizate anterior, copilul tău se plânge și de durerea dinților, se recomandă un control medical la un cabinet stomatologic pe secția de stomatologie copii pedondoție.
Da, nu e de neglijat. Mama mea are sinuzită cronică. Și de când a făcut o extracție nereușită care s-a lăsat cu infecție, are dureri de câte ori răcește.