Avea culoarea untului și, la atingere, aceeași netezime. Unchiul meu îi făcuse un pătuț din fier forjat, cu o bogată dantelărie, peste care maia pusese un mileu din macrame. Tata se implicase și el. Îi oferise o etichetă frumos scrisă cu penița și cu tuș negru, pe care se putea vedea numărul format din cinci cifre (în mijloc un zero, iar suma primelor două cifre egală cu suma ultimelor două). Cea care îl înnobilase fusese mama. În schimbul unei sume de bani bine plasate în buzunarul instalatorului, aranjase să i se ofere un cablu mai lung decât o anacondă, ca răsfățatele familiei să îl poată plimba prin toată casa. Cam așa era telefonul pe care l-am avut în copilărie.

Mă uit astăzi la telefoanele de care se bucură copiii și simt cum mă cuprinde o sfântă invidie. Unul dintre prietenii băiatului meu a primit de curând cadou un telefon Allview A5 Quad, foarte ieftin (599 lei) și foarte bun. Designul mie mi-a plăcut mult. Este ușor, finuț și mult mai neted la atingere, dacă îl compar cu telefonul copilăriei mele. Băiat fiind, părinții lui au ales să îi cumpere varianta pe negru, însă există și pe alb, pentru fete. M-a lăsat și pe mine câteva minute să joc un joculeț. Am savurat momentul, am râs mult, însă despre detaliile tehnice vă voi vorbi pe scurt, pentru că orice om obișnuit cu tehnologia modernă le va înțelege fără efort.

1615046_716098415088254_536876730_n

În primul rând, Allview A5 Quad, ce a fost lansat în ianuarie 2014, are procesor Qaud Core de 1,3 GHz, display de 4,3″ și două camere foto,  din care una principală, de 5MP cu autofocus și Led Flash. Cu un asemenea telefon, nici măcar nu mai ai nevoie de aparat de fotografiat. Știe până și să elimine elementele în mișcare din fundalul fotografiilor. Filmează la calitate Full HD. În partea frontală are o a două cameră foto, care facilitează convorbirile video. Să vă mai spun despre player-ul video sau posibilitatea de a asculta muzică?

Mai bine vă spun că are și HD Voice, că este compatibil cu Smart2View, că are optimizator baterie și capac ce îi oferă personalitate. Allview A5 Quad are conectivitate 3G prin HSPA+, jocuri și o mulțime de aplicații utile. Vine cu o rezoluție de 800X480 px și memorie RAM de 512 MB. După cum știți deja, eu nu înțeleg mare lucru din toate astea, însă am simțit sub degetele mele cât de finuț de mișcă, cât este de ușor (are numai 153,7 g), iar de la Ionuț am auzit că este chiar mai ”inteligent” decât primul calculator pe care l-am avut. Cum să nu îi invidiez pe tinerii care astăzi se pot bucura de asemenea gadgeturi la prețuri mici, doar intrând pe site-ul Allview, când eu am avut un telefon fix la vârsta lor, și nici ăla al meu, personal?